Πέμπτη 5 Ιουλίου 2012

12-1-1929 ΕΠΑΝΩ ΕΙΣ ΤΟΝ ΠΑΡΝΑΣΣΟΝ Η ΜΑΓΕΙΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΙΑΝΗΣ

ΑΝΩ ΑΓΟΡΙΑΝΗ ΠΑΡΝΑΣΣΟΥ (Του Περιοδεύοντος Συνεργάτου μας).-
Στην Αγόριανη το τελευταίο καλοκαίρι ως κάθε χρόνο διαθερίζει πολύς και εκλεκτός κόσμος όστις απολαμβάνει την υγείαν που χαρίζει η δροσιά, το κρύο και χωνευτικό νερό και το θαυμάσιο γενικώς κλίμα της Αγόριανης, περί ής πολλάκις
ο <<Ρ ο υ μ ε λ ι ώ τ η ς >> ευφήμως ησχολήθη.
Οι διαθερισταί ήσαν πλείστοι οικογενειακώς και εξ Αμφίσσης και εξ Αθηνών και εκ Πειραιώς και άλλων κέντρων.
Η κίνησις όμως δεν ήτο και τόσον ζωηρά δια τον φόβον ασυλλήπτων ληστοφυγοδίκων εν αντιθέσει με τους περυσινούς ...διαθεριστάς από τα τραγούδια των οποίων εδονείτο τη νύχτα το μαγευτικό χωριό.

Οι αρμόδιοι φρονούμεν ότι έχουν επιτακτικήν υποχρέωσιν να ιδρύσουν θερινόν τουλάχιστον αστυνομικόν σταθμόν εις Άνω Αγόριανην ήτις να παραμένη από 1ης Ιουνίου μέχρι τέλους Σ/βρίου.
Η εξασφάλισις αυτή της ασφάλειας ασφαλώς θα ελκύση περισσοτέρους διαθεριστάς. Διότι από την αδιαφορίαν των εν Λαμία αρμοδίων να ζημιώνεται η θαυμαστή Αγόριανη.
Εν Άνω Αγόριανη είχεν προ 17ετίας ανοικοδομηθή ο ναός του Αγίου Νικολάου.
Δια διαφόρους όμως λόγους έμενεν ημιτελής καταστραφείσα σχεδόν. Πρό τινος όμως η εκκλησία αύτη επί τη βάσει θαυμασίου πραγματικώς σχεδίου του Μηχανικού κ. Αλέκου Μαχαιρά όν η Κοινότης θα ευγνωμονή επεσκευάσθη σχεδόν τελείως.
Δια το ωραίον και ιερόν τούτο έργον είναι άξιοι συγχαρητηρίων όχι μόνον οι επίτροποι οι οποίοι με πραγματικόν ζήλον ειργάσθησαν και υπερανθρώπως εργάζονται αλλά και ο Πρόεδρος της Κοινότητας κ. Ιω. Α. Πανάγου μετά των κ.κ. Κοιν. Συμβούλων οι οποίοι εξεύρον χρήματα δια της ενοικιάσεως των λειβαδίων και δορήσεως των κοινοτικών χρημάτων προς επισκευήν του ναού.
Ιδιαιτέρως είναι άξιοι επαίνου ο κ. Κώστας Λύτρας όστις πρώτος αυτός κατέθεσεν τα δια την επισκευήν των ρηγμάτων χρήματα εξ επτά χιλιάδων περίπου δραχμών και ο Δημ/λος κ. Ανδ. Δ Τράκας εις τας ενεργείας, το ζήλον και τας σοφάς του οποίου συμβουλάς και παροτρύνσεις εξετελέσθη το έργον του το.
Αλλά αξίζει να επαινεθή και ο ζήλος των κατοίκων οίτινες δια της προσωπικής των εργασίας παρήγαγον και μετέφερον επί τόπου άπαντα τα δια την οικοδομήν υλικά.
Ήδη όμως το έργον είναι ανάγκη να αποπερατωθή. Αλλά τα χρήματα εξηντλήθησαν από αλλού οι φιλόπονοι κάτοικοι δεν αναμένουν βοήθειαν.
Δια του μοναδικού των οργάνου του <<Ρουμελιώτου>> των παρακαλούν τους απανταχού της γής Αγοριανίτας να έλθουν αρωγοί εις την περίστασιν αυτήν δια να δυνηθούν να αποπερατώσουν το μέγα και επίπονον έργον. Οι Αγοριανίται ας στείλουν τον οβολόν των.    Λ. Τσολάκος
Από την εφημερίδα  <<ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗΣ>>
12-1-1929
ΒΜ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου