Δευτέρα 14 Μαΐου 2012

Μαοϊκοί και τροτσκιστές για πρώτη φορά στη Βουλή Βουλευτές στελέχη των συνιστωσών του ΣΥΡΙΖΑ


Μαοϊκοί και τροτσκιστές για πρώτη φορά στη Βουλή 

Για πρώτη φορά στην ιστορία του ελληνικού κοινοβουλίου εκλέγονται βουλευτές που προέρχονται από τον μαοϊκό και τον τροτσκιστικό χώρο. Η ανάδειξη του ΣΥΡΙΖΑ, ενός κόμματος με πολυσυλλεκτική σύνθεση, σε δεύτερη κοινοβουλευτική δύναμη έφερε εντός της νέας Βουλής, που προέκυψε από τις εκλογές της 6ης Μαΐου 2012, τέσσερις εκπροσώπους δύο ιστορικών ρευμάτων του εργατικού κινήματος.

Τρία μέλη της Κομμουνιστικής Οργάνωσης Ελλάδας (ΚΟΕ), οργάνωσης που ...
προέρχεται από τον μαοϊκό χώρο, εξελέγησαν βουλευτές με τον συνδυασμό ΣΥΡΙΖΑ Ενωτικό Κοινωνικό Μέτωπο. Πρόκειται για τους κ.κ. Βασίλη Χατζηλάμπρου (Αχαΐα), Βασίλη Κυριακάκη (Φθιώτιδα) και Δημήτρη Κοδέλα (Αργολίδα).

Επίσης, ένα στέλεχος της ΔΕΑ (Διεθνιστική Εργατική Αριστερά) – οργάνωση που προέρχεται από τον τροτσκιστικό χώρο και μετέχει στον ΣΥΡΙΖΑ – πιθανότατα εκλέγεται στην Α’ Θεσσαλονίκης. Είναι η κυρία Ιωάννα Γαϊτάνη.

Η ΔΕΑ προέρχεται από τον τροτσκιστικό χώρο, έχει ιδεολογικές αναφορές στο έργο και τη δράση της Ρόζας Λούξεμπουργκ, του Αντόνιο Γκράμσι καθώς και του Παντελή Πουλιόπουλου, πρώτου Γενικού Γραμματέα του ΣΕΚΕ/ΚΚΕ θεωρητικού και υποστηρικτή του Λέοντα Τρότσκι .

Ιδρύθηκε το 2001 από στελέχη που έφυγαν από το Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα (ΣΕΚ). Εκδίδει την εφημερίδα «Εργατική Αριστερά» και μετέχει στον ΣΥΡΙΖΑ, με γνωστότερα στελέχη της τον κ. Αντ.Νταβανέλο, την κυρία Μαρία Μπόλαρη και τους κ.κ. Γρηγόρη Δεμέστιχα και Σωτήρη Μάρταλη.

Η κυρία Ιωάννα Γαϊτάνη , στέλεχος της ΔΕΑ που εξελέγη βουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ, είναι έμπορος στο επάγγελμα. Γεννήθηκε το 1959 στη Βέροια, υπήρξε ενεργό μέλος του φοιτητικού κινήματος (1977-1981) στην Γκρενόμπλ της Γαλλίας και το 1987 εντάχθηκε στην τροτσκιστική οργάνωση ΟΣΕ (Οργάνωση Σοσιαλιστική Επανάσταση).

Από το 2001 είναι στέλεχος της ΔΕΑ, είναι από τα ιδρυτικά μέλη του του ΣΥΡΙΖΑ., ενεργοποιείται στο γυναικείο κίνημα της πόλης και από το 2011 συμμετέχει στην Πρωτοβουλία Γυναικών Ενάντια στο Χρέος και τα Μέτρα Λιτότητας.

Από την άλλη πλευρά, η ΚΟΕ, που συμμετέχει στη γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, επεσήμανε - με βάση την αντίληψη ότι η Βουλή και ο... δρόμος είναι πεδία κοινωνικών αγώνων - ότι τα τρία μέλη της που εξελέγησαν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ τίθενται στην υπηρεσία του μαζικού λαϊκού κινήματος που «συγκλονίζει τη χώρα» και θα συνεχίσουν να βρίσκονται στους δρόμους, στις πλατείες, στις διαδηλώσεις, «πάντα δίπλα στον δοκιμαζόμενο λαό» για την κατάργηση των μνημονίων.

Για πρώτη φορά στην ιστορία της, οργάνωση που προέρχεται από τον μαοϊκό χώρο στην Ελλάδα βλέπει στελέχη της να περνούν την είσοδο του Κοινοβουλίου. Στα γραφεία της ΚΟΕ μέλη της ανασύρουν μνήμες που φθάνουν μακρύτερα από το 2003, οπότε η ΚΟΕ ιδρύθηκε από στελέχη του ΚΚΕ (μ-λ) με πρόπλασμα την πολιτική οργάνωση Α/συνέχεια.

Ξαναθυμήθηκαν στιγμές από την ιστορία του χώρου, που διαμορφώθηκε αντιδρώντας στη στροφή της πολιτικής της ΕΣΣΔ από το 1956 επί Χρουτσόφ - ο οποίος «αποκαθήλωσε» τον Στάλιν. Το 1964, έχοντας διαμορφωθεί ρεύμα υπέρ στρατηγικών επιλογών του Μάο για την οικοδόμηση του σοσιαλισμού, στελέχη του ΚΚΕ εντός και εκτός Ελλάδας ιδρύουν την Οργάνωση Μαρξιστών Λενινιστών Ελλάδας (ΟΜΛΕ), έχοντας ως προπομπό την «Αναγέννηση» και ιστορικά στελέχη  μεταξύ άλλων τον Γιάννη Χοτζέα και τον Ισαάκ Ιορδανίδη .

Παράλληλα, το 1970 ιδρύεται το ΕΚΚΕ. Η ΟΜΛΕ διασπάται και το 1976 συγκροτούνται δύο κομμουνιστικές οργανώσεις μαοϊκής προέλευσης: το ΚΚΕ (μ-λ), και Μ-Λ ΚΚΕ. Από στελέχη του ΚΚΕ (μ-λ), συγκροτείται η Α/συνέχεια και μετά η ΚΟΕ, η οποία προβάλλει ως βασικό χαρακτηριστικό της τη δράση για την ενότητα της Αριστεράς. Δραστηριοποιήθηκε στα κοινωνικά φόρουμ, υπήρξε ιδρυτική συνιστώσα του ΣΥΡΙΖΑ, στον οποίο συμμετέχει ως σήμερα.

Γνωστότερα στελέχη της είναι οι κ.κ. Ρούντι Ρινάλντι, Γιώργος Παπαϊωάννου, Γιώργος Τζαφέρης, Σπύρος Παναγιώτου. Εκδίδει την εφημερίδα «Αριστερά» και από το 2010 την εφημερίδα «Δρόμος της Αριστεράς».

Στέλεχός της με έντονη κοινωνική δράση, ο κ. Βασίλης Χατζηλάμπρου, ο οποίος εξελέγη βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στην Αχαΐα, είναι περιφερειακός σύμβουλος και επικεφαλής της παράταξης Αντίσταση Πολιτών Δυτικής Ελλάδας. Εργάζεται ως τεχνολόγος ακτινολόγος στο νοσοκομείο «Αγιος Ανδρέας» της Πάτρας. Ζει στα Βραχνέικα, είναι μέλος του ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων «Ο Ιπποκράτης» και έχει διατελέσει αντιπρόσωπος στο Νομαρχιακό Τμήμα Αχαΐας της ΑΔΕΔΥ .

Μέλος της ΚΟΕ και ο 33χρονος κ. Δημήτρης Κοδέλας, ο οποίος εξελέγη βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στην Αργολίδα. Είναι γεωπόνος και ζει στο Αργος. Δραστηριοποιήθηκε στο φοιτητικό κίνημα - σπούδασε στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθήνας - όπως και στο αντιπολεμικό και αντιπαγκοσμιοποιητικό κίνημα. Το 2007 ήταν υποψήφιος με τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ δραστηριοποιήθηκε στο κίνημα κατά των διοδίων .

Ο 48χρονος ιατρός κ. Βασίλης Κυριακάκης, βουλευτής πλέον του ΣΥΡΙΖΑ στη Φθιώτιδα, ζει στη Λαμία, είναι αντιπρόεδρος του ΔΣ της Ενωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Φθιώτιδας και αντιπρόσωπος στην Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ).

Εχει αναπτύξει έντονη κοινωνική δράση μέσα από το Ελληνικό Κοινωνικό Φόρουμ, τον ΣΥΡΙΖΑ και την ΚΟΕ. Στις δημοτικές εκλογές του 2006 και του 2010 ήταν υποψήφιος δήμαρχος στον Δήμο Λαμίας με την Παρέμβαση Πολιτών και είναι δημοτικός σύμβουλος από το 2006 ως σήμερα.
http://www.tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου