Δευτέρα 14 Μαΐου 2012

Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΩΝ ΟΡΕΙΒΑΤΩΝ ΙΤΕΑΣ-ΚΙΡΡΑΣ ΣΤΑ ΥΔΑΤΑ ΣΤΥΓΟΣ. ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΓΙΑ ΤΑ ΥΔΑΤΑ ΣΤΥΓΟΣ

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΩΝ ΟΡΕΙΒΑΤΩΝ ΙΤΕΑΣ-ΚΙΡΡΑΣ
ΟΡΕΙΒΑΣΙΑ ΕΝΑΣ ΓΟΗΤΕΥΤΙΚΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΖΩΗΣ .
ΑΓΑΠΑΜΕ ΤΗ ΦΥΣΗ , ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΥΜΕ ΤΑ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ , ΑΓΑΠΑΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ .

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Στις 19και 20 /05/2012 ο Σύλλογος διοργανώνει μεγάλη ορειβατική εξόρμηση στα Αροάνια όρη (Χελμός) με τελικό προορισμό τα ύδατα Στυγός .
Αναχώρηση Σάββατο 19/5/012 ώρα 08.00 από τα γραφεία του Συλλόγου, στάση και περιήγηση στη λίμνη Τσιβλού , διανυκτέρευση στη Ζαρούχλα .
Κυριακή 20/5/012 ορειβατική εξόρμηση με προορισμό τα ύδατα Στυγός υψόμετρο 2100 μ. υψομετρική διαφορά από Ζαρούχλα ...
1000 μ . ώρες πορείας 3 βαθμός δυσκολίας 2 επιστροφή στη Ζαρούχλα 2 ώρες . Επιστροφή μέσω Πλανητέρο ,Καλάβρυτα , Διακοπτό . Ώρα αναχώρησης από τον Σύλλογο 08.00 ακριβώς .Δηλώσεις συμμετοχής κάθε βράδυ στο Σύλλογο . Τηλέφωνα 2265032100 , 6972445201 , 6945703548 Α Π Ο ΤΟ Δ . Σ . .

Ύδατα Στυγός


Από την αρχαιότητα ως τις μέρες μας, τα ύδατα της Στυγός εντυπωσιάζουν τους ορειβάτες, πεζοπόρους του Χελμού με το θέαμα τους. Στην πιο σημαντική ορθοπλαγιά του Χελμού υπάρχει μία υγρή σπηλιά και ένας καταρράκτης όπου κατά την μυθολογία η θεά Θέτιδα βάπτισε τον Αχιλλέα και έγινε αθάνατος .Η Στύγα, η σατανική Ωκεανίδα με τα φαρμακερά νερά της, κύκλωνε τον σκοτεινό Άδη και τρομοκρατούσε όποιον άνθρωπο ή θεό ορκιζόταν. Οι αρχαίοι πίστευαν ότι αυτή η πηγή συνδεόταν με την υποχθόνια πηγή του Άδη. Για να φτάσει κάποιος πρέπει να κατεβεί στη Στύγιο κοιλάδα από την κορυφογραμμή του Χελμού που βρίσκεται πάνω από αυτή.

Αθάνατα, μαγικά ή μήπως μολυσμένα και δηλητηριώδη; Τα ύδατα της Στυγός- όπως ονομάζονται οι πηγές του ποταμού Κράθη στο όρος Χελμός της Αχαΐας- ξεπερνούν τα όρια της αρχαιοελληνικής μυθολογίας. Απασχολούν αρχαιολόγους, φιλολόγους, ως και... τοξικολόγους, θέλγουν τολμηρούς ορειβάτες, διχάζουν τους ιστορικούς και τροφοδοτούν τις λαϊκές διηγήσεις με θρύλους. Μόλις πριν από λίγες ημέρες, μάλιστα, αυτά τα νερά «ενοχοποιήθηκαν» ακόμη και για τη δολοφονία του Μεγάλου Αλεξάνδρου!
Σύμφωνα με την ιστορικό κυρία Αντριέν Μέιτζορ και την τοξικολόγο κυρία Αντουανέτ Χέις, ερευνήτριες από το Πανεπιστήμιο Στάνφορντ των ΗΠΑ, η φήμη ότι το «αθάνατο νερό» ήταν δηλητηριώδες (η οποία αναφέρεται ήδη στα κείμενα του Παυσανία και του Ησιόδου) πιθανώς να διαθέτει δόσεις αλήθειας.
Γνωστό και με τη λαϊκή ονομασία «μαυρονέρι», το νερό περιέχει ένα βακτήριο ονόματι «Μicromonospora echinospora», που παράγει την ουσία καλιχεαμυκίνη. Αυτή, σύμφωνα με την Αντριέν Μέιτζορ, προξενεί βλάβες στο DΝΑ, με αρχικά συμπτώματα αίσθημα αδυναμίας, κόπωσης και πόνοι, και εν συνεχεία κατάρρευση των εσωτερικών οργάνων και του νευρικού συστήματος του ανθρώπου. Καθώς τα εν λόγω συμπτώματα ταυτίζονται σε μεγάλο βαθμό με αυτά που εμφάνισε ο Μέγας Αλέξανδρος πριν από τον θάνατό του, οι επιστήμονες κατέληξαν ότι το νερό που έκανε τον Αχιλλέα αθάνατο μάλλον είχε... την αντίθετη επίδραση στον μεγάλο στρατηλάτη.
«Εγώ, πάντως, το δοκίμασα!»
«Εγώ, πάντως, το έχω πιει αρκετές φορές και ποτέ δεν έχω πάθει τίποτα!» αντιτείνει κατηγορηματικά ο κ. Νίκος Γραβάνης, συνταξιούχος δημόσιος υπάλληλος και ερασιτέχνης φωτογράφος από την Ακράτα Αχαΐας, ο οποίος πρώτη φορά ακολούθησε το δύσβατο μονοπάτι που οδηγεί στις πηγές σε ηλικία 13 ετών και συνέχισε να το επαναλαμβάνει επί... 51 χρόνια. «Είναι αλήθεια, πάντως, ότι πάντα κυκλοφορούσαν φήμες ότι το νερό είχε παράξενες ιδιότητες. Θυμάμαι τους προσκόπους να διηγούνται ότι κάποτε είχαν κουβαλήσει στις πηγές μπακαλιάρο παστό που δεν τον είχαν ξαρμυρίσει και αφού τον τοποθέτησαν στο “αθάνατο νερό” ξαρμυρίστηκε μόνος του!» προσθέτει γελώντας.
Η επιθυμία να «δοκιμάσουν» το διφορούμενο νερό, πάντως, δεν περιορίζεται μόνο στους ντόπιους. Ο 19χρονος Τζέιμς Στρονγκ, από το Κέιμπριτζ της Αγγλίας, μεγάλωσε με τις ιστορίες της ελληνίδας μητέρας του για τα ύδατα της Στυγός και τις μυθικές τους ιδιότητες. Εφέτος εφοδιάστηκε με έναν ορειβατικό χάρτη και ένα... πλαστικό μπουκάλι, αποφασισμένος να φτάσει στις πηγές του ποταμού ο οποίος- σύμφωνα με τη μυθολογία- οδηγούσε στα Τάρταρα του Αδη.
«Επειτα από δύσκολη (και σε κάποια σημεία επικίνδυνη) ανάβαση κάτω από τον καυτό ήλιο, φτάνεις στον παγωμένο καταρράκτη και σε πιάνει δέος. Είσαι στο μυθικό σημείο για το οποίο έχουν γραφεί τόσο πολλά» σχολιάζει στο «Βήμα». «Επειτα από αυτόείναι δυνατόν να μην πιεις;» προσθέτει χαρακτηριστικά. «Οι λαϊκές δοξασίες ανέφεραν ότι το νερό έσπαζε ακόμη και το μέταλλο. Αυτό φυσικά αποτελεί θρύλο, αλλά σχετίζεται με την πολύ χαμηλή θερμοκρασία του» αναφέρει η κυρία Αναστασία Ευσταθίου-Διαμαντοπούλου , εκπαιδευτικός και συγγραφέας από την Ακράτα. «Ακόμη και η πεποίθηση των Αρχαίων ότι το νερό προέρχεται από τα Τάρταρα έχει τη ρίζα της στη θερμοκρασία του. Σκεφτείτε ότι η λέξη “Τάρταρα” συνδέεται ετυμολογικά με τη λέξη “τουρτουρίζω”» προσθέτει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου