Τρίτη 3 Απριλίου 2012

ΟΙ ΚΤΗΜΑΤΙΕΣ ΤΟΥ ΜΟΡΝΟΥ ΕΠΙΤΙΘΕΝΤΑΙ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΑΡΧΟΥΣ



«Προ ημερών διαβάσαμε συνέντευξη του πρώην δημάρχου κ. Τσιακούμη, κύριου υπευθύνου για το εκ προμελέτης έγκλημα που διεπράχθη στην πεδιάδα του Μόρνου. Με έκπληξη διαπιστώσαμε το θράσος που τον διακρίνει, γιατί ομολογουμένως περί θράσους πρόκειται, καθώς ήταν εκείνος που συνέργησε στον αναδασμό, δεδομένου ότι γνώριζε καλύτερα από κάθε άλλον τις ιδιαιτερότητες της περιοχής (οικιστικό, μικρός κλήρος, μικρή διασπορά, μεγάλη κατάτμηση). Παρ’ όλα αυτά χρησιμοποίησε κάθε μέσο για την πραγματοποίησή του. Τώρα προσπαθεί να μεταθέσει τις ευθύνες του για το κατάντημα του αναδασμού, σε όσους αντιδρούσαν στην πραγματοποίησή του. ..
Ο κ. Τσιακούμης αριθμεί ψευδώς όλους όσους αντέδρασαν σε «ολίγους», παρότι ήταν η συντριπτική πλειοψηφία των κτηματιών της περιοχής, που πλήρωσαν την αντίθεσή τους με βιαιοπραγίες από τα ΜΑΤ (πρωτόγνωρες επιθέσεις για την περιοχή), σύρθηκαν στα δικαστήρια και δαπάνησαν χρήματα και χρόνο, από το 2003 μέχρι και σήμερα, στην προσπάθειά τους να καταδείξουν τους λόγους για τους οποίους ήταν ασύμφορη η πραγματοποίηση του συγκεκριμένου έργου.
Δυστυχώς «ολίγοι» δεν εισακούστηκαν, αφού επικράτησαν διαπλεκόμενα συμφέροντα των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ-Ν.Δ., του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και της τότε Νομαρχιακής & Δημοτικής Αυτοδιοίκησης. Τελικώς, ο χρόνος απέδειξε ότι επρόκειτο για έργο που εξυπηρετούσε τους εργολάβους και τα προσωπικά συμφέροντα μερικών.

Δυστυχώς δικαιωθήκαμε!

Ο κ. Τσιακούμης κατηγορεί τους «ολίγους» ότι αυτοί ευθύνονται με τις αντιδράσεις τους για την καθυστέρηση του έργου. Ερωτάται ο κ. Τσιακούμης, και για τις κακοτεχνίες του έργου οι «ολίγοι» ευθύνονται; Και αν είναι έτσι,οι «πολλοί» τι έκαναν;

Οι αντιδράσεις έπαυσαν τον Σεπτέμβριο του 2006. Από τότε μέχρι σήμερα τι έγινε; Όπως έχουμε ξαναπεί υπάρχουν ακόμη περίπου 10 αναδασμοί στη δική μας κατάσταση, δεν είμαστε οι μόνοι.
Αλλά τι θα περίμενε κανείς από έναν ουσιαστικά ανύπαρκτο αλλά και αποτυχημένο-κατά κοινή ομολογία- δημοτικό άρχοντα, που λειτούργησε ένα Δήμο με αδιαφάνεια, με κατατμήσεις έργων και απευθείας αναθέσεις;

Κατέβαλε κάθε προσπάθεια να καταστραφεί η ωραία πεδιάδα του Μόρνου, κατασπαταλήθηκαν δημόσιοι πόροι ύψους 13.260.183,76 €, τους οποίους καρπώθηκαν οι μεγαλοεργολάβοι και οι πέριξ αυτών, αδιαφορώντας για την τύχη των αγροτών της περιοχής.

Η ευθύνη όμως, βαρύνει και όσους έτρεξαν να επιβραβεύσουν τις ενέργειές του, εκλέγοντάς τον πρόεδρο του ΤΟΕΒ, προκειμένου να προβεί στην παραλαβή του ανύπαρκτου έργου, έτσι ώστε να ελευθερώσει την ανάδοχο εταιρεία από τις κατασκευαστικές ευθύνες της και για να εισπράξει την εγγυητική των 700.000 € καλής εκτέλεσης του έργου. Έτσι απάλλαξε Δημόσιο από τις στοιχειώδεις υποχρεώσεις του προς τους αγρότες να καταβάλλει το αντίτιμο της ηρτημένης εσοδείας μέχρι την οριστική παράδοση των κτημάτων τους.

Υπεύθυνοι όμως είναι και όλοι εκείνοι που τον στήριξαν και τον προώθησαν στα κοινοτικά και δημοτικά αξιώματα και τον στηρίζουν και σήμερα. Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι να δίνει συνεντεύξεις χωρίς καμία ντροπή για τα «κατορθώματά» του.

Ευθύνη, όμως, έχουν και οι νεοεκλεγέντες «ανεξάρτητοι προοδευτικοί» δήμαρχοι Ναυπακτίας και Δωρίδας, που αντί να καταδικάσουν έναν διορισμένο κοινοτάρχη από τη Χούντα, αλλά και αποδεδειγμένα ακατάλληλο δήμαρχο, όπως προκύπτει από την οκτάχρονη θητεία του στον Δήμο Ευπαλίου, τον επιβράβευσαν και τον προώθησαν στη θέση του διευθύνοντα συμβούλου της Αιτωλικής Αναπτυξιακής. Ο μεν πρώτος, προτείνοντας τον για την περιζήτητη θέση, ο δε δεύτερος, σιγοντάροντας δια της σιωπής του, αφού δεν παρέστη για να υπερασπίσει τα συμφέροντα του Δήμου Δωρίδας, προτείνοντας κάποιον άλλον ικανό για τη συγκεκριμένη θέση ή έστω καταψηφίζοντας τον.

Όμως, «κόρακας κοράκου, μάτι βγάζει»;
Όπως φαίνεται έχει γίνει καθεστώς στην περιοχή μας οι θύτες να παρουσιάζονται ως θύματα και να ηρωοποιούν τους εαυτούς τους και όσους θέλουν να καλοπιάσουν, για να τους χρησιμοποιούν όταν και όποτε τους Και όλοι εμείς που ξεχνούμε και σπεύδουμε να δώσουμε άφεση αμαρτιών, θα πρέπει να αλλάξουμε νοοτροπία για να μην μας εκμεταλλεύονται οι επιτήδειοι.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου