Σάββατο 31 Μαρτίου 2012

Εκπαιδευτική δράση "Για λαμπάδα ... στο Μουσείο"


Οι μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Χρισσού και της Δ’, Ε’ και Στ’ τάξης του Δημοτικού Σχολείου Δελφών από 1.4.2012 έως και 4.4.2012 θα έλθουν στο αρχαιολογικό Μουσείο των Δελφών νια να κατασκευάσουν μαζί με τους συντηρητές αρχαιοτήτων της 1’ Εφορείας Προϊστορικών & Κλασικών Αρχαιοτήτων τις πασχαλινές τους λαμπάδες.
Οι μαθητές που Θα λάβουν μέρος σε αυτήν την εκπαιδευτική δράση θα πληροφορηθούν τις βασικές αρχές της μεταλλοτεχνίας κατά την αρχαιότητα και στη συνέχεια Θα χρησιμοποιήσουν φύλλα μετάλλου για να σφυρηλατήσουν σε αυτά μοτίβα εμπνευσμένα από τα χρυσά ελασμάτινα κοσμήματα των χρυσελεφάντινων αγαλμάτων που ...

αποδίδονται στην Απόλλωνα, την Άρτεμη και τη Λητώ και που εκτίθενται στο Μουσείο των Δελφών. Η επίσκεψη στην έκθεση των πολύτιμων αντικειμένων, που ήλθαν στο φως κατά την αποξήλωση της πλακόστρωσης της οδού των παλαιοχριστιανικών χρόνων, θα δώσει την αφορμή να μιλήσουμε όχι μόνο για την τεχνική των χρυσελεφάντινων αγαλμάτων αλλά και για τους θνητούς που προσέφεραν στο ξακουστό Μαντείο πολύτιμα αφιερώματα ελπίζοντας να έχουν την προστασία του θεού Απόλλωνα.
Στόχος της εκπαιδευτικής δράσης μας είναι να προσφέρουμε νέα διάσταση στη δημιουργικότητα των παιδιών, προβάλλοντας το Μουσείο ως χώρο έμπνευσης, χαράς και δημιουργίας.
Η δράση «Για λαμπάδα
... στο Μουσείο» υποστηρίχθηκε θερμά από την Εκκλησία Αγίου Νικολάου Δελφών. Επίσης, από τους συντηρητές της ΕΠΚΑ Χρήστο Γίαντερμάκη, Λουκά Μαυρόπουλο, Σία Ρέγκλη και Θοδωρή Μαυρίδη, από την αρχειοφύλακα Παγώνα Ζαχαροπούλου που βοήθησε για τη διοργάνωση και από την αρχειοφύλακα Άλτα Κορίτου που θα ψτιάξει για όλα τα παιδιά υπέροχα πασχαλιάτικα κουλουράκια. Η ιδέα της εκπαιδευτικής δράσης ανήκει στην μουσειολόγο και καλή φίλη Μάρω Αλεξάκου.
Ευχή όλων μας το αναστάσιμο φως να πλημμυρίσει τις ζωές όλου του κόσμου με χαρά, ελπίδα και αγάπη.
Για την 1’ Εφορεία Προϊστορικών & Κλασικών Αρχαιοτήτων Αθανασία Ψάλτη, αρχαιολόγος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου