Κυριακή 4 Μαρτίου 2012

Σκέψεις γύρω από το... «πείραμα της πατάτας»! και η αντίδραση του ΚΚΕ

Σκέψεις γύρω από το... «πείραμα της πατάτας»!
Του Δημήτρη Τσιμούρα

Είναι γεγονός ότι δόθηκε από τα ΜΜΕ μεγάλη δημοσιότητα στην κίνηση της Εθελοντικής Ομάδας Δράσης Ν. Πιερίας για την παραγγελία και τη διανομή πατάτας Νευροκοπίου με τιμή σχεδόν στο ένα τρίτο αυτής των Super Markets.

Σίγουρα ο βασικός στόχος των μελών της ομάδας ήταν αφενός να ανακουφίσουν, όσο αυτό είναι εφικτό τους κατοίκους της περιοχής που θερίζει η φτώχεια -όπως βέβαια και την πλειοψηφία των υπόλοιπων Ελλήνων- και αφ’ ετέρου να παρακάμψουν τους μεσάζοντες-αεριτζήδες. Αυτοί, έχοντας σαν βασικό εργαλείο την ελεύθερη αγορά, εντός και εκτός συνόρων, εκβιάζουν στην κυριολεξία τους παραγωγούς, προκειμένου να αποκομίσουν υπέρογκα κέρδη, με θύμα πάντα το δίδυμο παραγωγός-καταναλωτής!

Ό λόγος βέβαια που δόθηκε τόση δημοσιότητα από τα ΜΜΕ σ’ αυτήν την κίνηση είναι γιατί...
θεωρήθηκε από τα αφεντικά τους… ακίνδυνη! Ταυτόχρονα εκμεταλλευτήκαν την ευκαιρία να διανθίσουν την απόλυτα μελετημένη μαύρη ενημέρωση και με κάτι… αισιόδοξο. Αναγκάζονται λοιπόν τα όργανα άσκησης μαζικής τρομοκρατίας, τα οποία έχουν χάσει και τα τελευταία ψήγματα αξιοπιστίας, καθώς και ένα πολύ μεγάλο μέρος των ακροατών-τηλεθεατών-καταναλωτών τους, όταν τους δίνεται η κατάλληλη ευκαιρία, να παρουσιάζουν σαν εξαίρεση του κανόνα και ένα διαφορετικό προσωπείο.

Όλοι βέβαια αυτοί της «ενημέρωσης», όπως ήταν αναμενόμενο, έδωσαν αποκλειστικά και μόνο την επιφανειακή διάσταση αυτής της κίνησης, η οποία προφανώς βοήθησε και θα βοηθήσει αρκετούς κατοίκους της Πιερίας, αλλά η βοήθεια αυτή και πολύ μικρή είναι και προφανώς από μόνη της δεν μπορεί να ανατρέψει αυτήν την κατάσταση. Αυτοί γνωρίζουν πολύ καλά ότι δίνοντας μόνο μια τέτοια διάσταση, η πολιτική των κυβερνήσεων, την οποία στηρίζουν και προβάλλουν με κάθε μέσο και τρόπο, επί της ουσίας δεν βάλλεται. Εκτιμούν ταυτόχρονα ότι έτσι δημιουργείται και μια μορφή εκτόνωσης όσων με οποιονδήποτε τρόπο συμμετέχουν σ’ αυτήν τη διαδικασία, χάνοντας έτσι τον κύριο στόχο τους. Όπως επίσης γνωρίζουν πολύ καλά ότι σε καμιά περίπτωση ο ρυθμός αύξησης της εξαθλίωσης και των εξαθλιωμένων Ελλήνων δεν πρόκειται να σταματήσει, όσες τέτοιες κινήσεις και «δράσεις» και εάν εμφανιστούν, όσες νταλίκες τέτοιων προϊόντων και αν παραγγελθούν. Γνωρίζουν ότι αυτό που στην ουσία τελικά θα πετυχαίνουν δεν θα είναι τίποτα άλλο παρά διαχείριση της φτώχειας και της εξαθλίωσης. Άρα, αν μείνει μόνο η επιφανειακή διάσταση αυτής της κίνησης ή ανάλογων κινήσεων, τότε Κυβέρνηση και λοιποί του συστήματος όχι μόνο δεν θα είχαν κανέναν λόγο να προβάλουν εμπόδια, αλλά θα τους βόλευε κιόλας!

Τα πράγματα όμως θα έπαιρναν άλλη τροπή –και τότε εκ μέρους τους θα σήμαινε πόλεμος- αν είχε αναδειχθεί ο συμβολισμός, το μήνυμα αυτής της κίνησης και κυρίως τα βαθύτερα συμπεράσματα που θα μπορούσαν να προκύψουν, εξ’ αιτίας της.

Θα μπορούσε λοιπόν κανείς να δει ότι αυτοί που μας εκμεταλλεύονται, αυτοί που έχουν τους νόμους του κράτους κομμένους και ραμμένους στα μέτρα τους, αυτοί που δεν δούλεψαν ποτέ στη ζωή τους, να κατέχουν τόσο πλούτο σαν να έχουν δουλέψει εκατοντάδες ή ακόμη και χιλιάδες ζωές. Είναι αυτοί που και σήμερα, τη στιγμή που ένα μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας μας πέρασε το κατώφλι της εξαθλίωσης, συνεχίζουν να θησαυρίζουν, εκμεταλλευόμενοι με τον καλύτερο τρόπο την κατάσταση, που οι ίδιοι δημιούργησαν. Ενώ οι άλλοι, που το μόνο που ξέρουν στη ζωή τους είναι να δουλεύουν και να παράγουν πλούτο, είναι σήμερα μπροστά στο κατώφλι της εξαθλίωσης ή το έχουν ξεπεράσει κιόλας! Το ενδιαφέρον τους όμως για μια τέτοια αγορά τους δίνει την αίσθηση μιας μικρής υλικής ικανοποίησης, γιατί μ’ αυτόν τον τρόπο αξιοποιούν και το τελευταίο τους ευρώ, ταυτόχρονα δε έχουν και την αίσθηση της ηθικής ικανοποίησης, επειδή βοηθούν τον παραγωγό και χτυπούν τον μεσάζοντα-αεριτζή!


Όμως το βασικό μήνυμα, που θα ήταν άκρως επικίνδυνο για όλους αυτούς, που έχουν εξαπολύσει εναντίον μας τη γενικευμένη αυτή επίθεση, είναι ότι ΜΠΟΡΟΥΜΕ. ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΤΟΥΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ.


Μπορούμε να σταματήσουμε το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, η οποία και μας ανήκει. Μπορούμε να τους πούμε ότι δεν αναγνωρίζουμε τετελεσμένα και ότι θα λογοδοτήσουν στον Ελληνικό Λαό όσοι λεηλάτησαν ή συνέβαλαν στο να λεηλατηθεί ο εθνικός μας πλούτος. Μπορούμε να διαχειριστούμε την τύχη των προϊόντων που παράγουμε. Μπορούμε να διαχειριστούμε τις δημόσιες επιχειρήσεις, τους δρόμους, τα λιμάνια, τα αεροδρόμια, τις υποδομές που με αίμα και θυσίες ο Ελληνικός Λαός έφτιαξε και που σ’ αυτόν ανήκουν.

Μπορούμε να ζούμε αξιοπρεπώς από τον πλούτο της πατρίδας μας.

Μπορούμε χωρίς τους μεσάζοντες, χωρίς τους κάθε είδους εκμεταλλευτές, χωρίς μαυραγορίτες, χωρίς τους επιβήτορες της ζωής μας, χωρίς τους πολιτικούς τους υπηρέτες!

Μπορούμε να έχουμε πρόσβαση στα αυτονόητα για τη σημερινή εποχή, σ’ αυτά που τόσο βίαια μας στερούν. Στη δουλειά με αξιοπρεπείς μισθούς, στην υγεία, στην παιδεία, στην ψυχαγωγία, στον ελεύθερο χρόνο, στη χαρά, στην ελπίδα για το αύριο.

Είμαστε οι πολλοί και έχουμε με το μέρος μας και το δίκιο και τη δύναμη.
Η πίστη μας στο ΜΠΟΡΟΥΜΕ αναγκαία προϋπόθεση, για να τους ανατρέψουμε.

 RAMNOUSIA
Η ανακοίνωση του ΚΚΕ

«Με πρωταγωνιστές τα ΜΜΕ των μεγαλοεπιχειρηματιών και την ενθάρρυνση της συγκυβέρνησης εξελίσσεται μία νέα ανήθικη εκστρατεία προπαγάνδας για την εξαπάτηση του λαού με τον κωδικό «κίνημα της πατάτας». Παίζουν και αξιοποιούν τον πόνο των φτωχών λαϊκών στρωμάτων που καθημερινά αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης. Το λεγόμενο κίνημα της φθηνής πατάτας που προβάλλεται ως λύση ή ανακούφιση είναι σαν αυτά τα κόλπα που χρησιμοποιούν τα Super Market στο παιχνίδι των προσφορών.

Είναι η συνέχεια του άθλιου κυβερνητικού εμπαιγμού ότι η ακρίβεια θα χτυπηθεί με τα «παρατηρητήρια τιμών» και τη διαφάνεια ή με τις επιτροπές ανταγωνισμού.

Η ακρίβεια που πνίγει τη λαϊκή οικογένεια οφείλεται πρώτα και κύρια στην κατακρεούργηση των μισθών, στην ανεργία, στα εξοντωτικά χαράτσια και τη βαριά έμμεση και άμεση φορολογία.

Οφείλεται στα μονοπώλια και τα καρτέλ που δεσπόζουν σε όλους τους τομείς της οικονομίας. Η αισχρή ληστεία που κάνουν στη λαϊκή οικογένεια μαζί, κυβέρνηση μέσω φόρων και μονοπώλια εισαγωγής και επεξεργασίας του πετρελαίου, επαναλαμβάνεται στον ένα ή τον άλλο βαθμό σε όλους τους τομείς.

Η αλήθεια είναι ότι τα μονοπώλια όσο θα υπάρχουν θα επιβάλλουν ληστρικές τιμές και θα καθορίζουν την ποιότητα των τροφίμων, των αγροτικών προϊόντων, των φαρμάκων, της ενέργειας, και όλων όσα είναι απαραίτητα για τη διαβίωση της λαϊκής οικογένειας. Ακόμα και εκεί που βγάζουν τις επιχειρήσεις που λειτουργούν ως μεσάζοντες, το όφελος είναι γι αυτούς και όχι για το λαό που καταναλώνει.

Ο στόχος προβολής του «κινήματος της φθηνής πατάτας» είναι ίδιος με εκείνον της προβολής του λεγόμενου κινήματος των πλατειών. Αποπροσανατολισμός των μικρών φτωχών αγροτών παραγωγών, απομάκρυνσή τους από το αγροτικό κίνημα με προσανατολισμό ρήξης με τα μονοπώλια και την ΕΕ.

Να μη συνειδητοποιήσουν και αγωνιστούν ενάντια στους πραγματικούς υπεύθυνους για το ξεκλήρισμά τους, τα μονοπώλια, τις μεγάλες βιομηχανίες και τις αλυσίδες Super Market που εμπορεύονται τα προϊόντα τους, ελέγχουν τις εισαγωγές. Αυτά τα μονοπώλια αξιοποιούν τα όπλα που τους παρέχει η ΕΕ με την ΚΑΠ σε βάρος και της φτωχής αγροτιάς και των εργαζομένων - καταναλωτών.

Αυτή η κατάσταση αναδεικνύει την ανάγκη άλλου δρόμου ανάπτυξης. Η χώρα έχει όλες τις προϋποθέσεις να καλύψει με επάρκεια, ασφάλεια και φθηνά, τις διατροφικές ανάγκες του λαού σε αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα καθώς και τις ανάγκες της βιομηχανίας. Ότι αυτό δεν γίνεται καταδεικνύει πόσο είναι ώριμη και επιτακτική ανάγκη να υπάρξει κεντρικός πανεθνικός σχεδιασμός.

Αυτό απαιτεί να γίνουν κοινωνική λαϊκή περιουσία όλες οι επιχειρήσεις, ο φυσικός και ορυκτός πλούτος και να δημιουργηθούν παραγωγικοί συνεταιρισμοί της μικρής και μεσαίας αγροτιάς.

Το μεγαλοεμπόριο και οι εισαγωγές να είναι αποκλειστική υπόθεση του κράτους. Αυτό σημαίνει αποδέσμευση της χώρας από την ΕΕ με λαϊκή εξουσία. Η συσπείρωση με το ΚΚΕ είναι μονόδρομος για να γίνει ο λαός κυρίαρχος στον τόπο του και να απολαμβάνει τον πλούτο που ο ίδιος παράγει».

http://www.kke.gr/anakoinoseis_grafeioy_typoy/anakoinosh_toy_grafeioy_typoy_gia_tis_fthhnes_patates?morf=1 

Δηλαδή για να καταλάβουμε, αν κάποιοι μπορούσαν να πουλήσουν τις ελιές Αμφίσσης αντί για 50  και 90 λεπτά που δίνονται τώρα στον έμπορο, 2 ευρώ απευθείας στους καταναλωτές που την αγοράζουν τώρα 5 ευρώ, πάλι θα το καταδίκαζε το ΚΚΕ;
Δεν καταλαβαίνουμε τότε γιατί λέει ότι θέλει να χτυπήσει τα μονοπώλια και δεν συμπαραστέκεται, εκτός αν μέλημα του είναι να χτυπά μόνο το κίνημα και οποιαδήποτε προσπάθεια ξεπηδάει μέσα απο αυτό.
Ο Σταλινισμός βρικολάκιασε και επιστρέφει.
Πότε δεν υπήρχε δημοκρατία σε αυτό το κόμμα αλλά τώρα η ηγεσία του ζει πλέον απομονωμένη σε άλλον κόσμο. Βγάζει ανακοινώσεις που κάνουν να αγανακτούν όσα από τα μέλη του κόμματος έχουν ακόμα μια στοιχειώδη επαφή με την κοινωνία.

9 σχόλια:

  1. τι λες βρε παπάρα τσιμουρα το κ.κ.ε κάνει ανάλυση και κάνει και προτάσεις.
    αλλα για να μην λες παπαριες πρέπει να ξέρεις ότι ήδη έχουν γίνει πολλές τέτοιες κίνησής στο παρελθόν και όλες απέτυχαν παπάρα αν θέλεις σου αναφέρω μερικές.

    ένα πράγμα σου λέω μόνο αν πάει ένας μεγαλέμπορας και πει σε έναν παραγωγό ότι θα αγοράζει την πατάτα του μισό ευρό το κιλό τι θα κάνει ο παραγωγός θα την δώσει ι θα συνεχίσει το κίνημα της πατάτας όποτε μην ξανακάνεις πατάτες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αυτά παθαίνει όποιος ταυτίζει τα μέσα με το σκοπό. Βλέπει παντού κινήματα, ακόμα και στις πιο βασικές καπιταλιστικές διεργασίες.

    " Κίνημα «δεν πληρώνω», κίνημα «αγανακτισμένων», κίνημα «πατάτας» κλπ. Αντιδράσεις που προσπαθούν να εξισορροπήσουν κάποιες από τις αρνητικές για την κοινωνία συνέπειες της καπιταλιστικής επιδρομής, αλλά κινούνται παράλληλα, και σχεδόν διακοσμητικά, με τις ενέργειες της κυρίαρχης εξουσίας, χωρίς να την απειλούν.
    Από τη στιγμή που ξεκίνησε η ... θητεία μας στο καθεστώς των μνημονίων πολλές ατομικές αντιδράσεις, συλλογικές διαμαρτυρίες, κλπ. ξεκίνησαν, τα οποία βαφτίζονται κινήματα και τους αφιερώνονται τα δυο λεπτά διασημότητας που τους αναλογούν από τα κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης, όσο για να πειστούμε ότι έχουμε προοπτικές για επιβίωση.
    Εν τω μεταξύ η ανεργία συνεχίζει να καλπάζει και τα προσωπικά δράματα από τις επιπτώσεις της μόνο αν έχουν την μορφή ακραίων αντιδράσεων απασχολούν τα κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης, με ιδιαίτερη προσπάθεια να εξατομικευτούν.
    .........
    Επιτακτική ανάγκη αυτή τη στιγμή δεν είναι η προβολή ως μόνης ρεαλιστικής προοπτικής η προσαρμογή στην οικονομική εξαθλίωση που επιβάλλεται ούτε η ανάλωση της αριστεράς σε μια μορφή αγώνων που κατά βάση δεν αμφισβητεί το ρόλο του κεφαλαίου. Ο καπιταλισμός πια ξεκάθαρα διαμορφώνει θεσμούς και καταστάσεις κομμένες και ραμμένες στα μέτρα του, καταστάσεις που προδιαγράφουν το μέλλον μας, σαρώνοντας όλα τα στηρίγματα που κάθε κοινωνία θα είχε ανάγκη. Η επικράτηση του πιο άγριου καπιταλισμού είναι πια ολοκληρωτική, ενώ στο κεντρικό πολιτικό επίπεδο έχουν εκλείψει και οι παραμικρές ενστάσεις, από σοσιαλδημοκράτες και νεοφιλελεύθερους που συνεργάζονται.
    .........
    Από την άλλη πολλοί καταγγέλλουμε την κομμουνιστική αριστερά ότι δεν εγκαταλείπει τη λογική της άμυνας για να προχωρήσει στη λογική της επίθεσης, κατηγορώντας τη για έλλειψη προετοιμασίας και έλλειμμα επαναστατικότητας. Την ίδια στιγμή όμως ελάχιστοι από μας συγκατανεύουμε στο ζήτημα της κατάργησης της ατομικής ιδιοκτησίας των μέσων παραγωγής, ακριβώς γιατί δεν είμαστε σύμφωνοι, αλλά ούτε και σίγουροι για το τι θα αντικαταστήσει την ατομική ιδιοκτησία. Είναι που φοβόμαστε τη μάχη, ίσως όχι τόσο από το φόβο της ίδιας της μάχης όσο από το φόβο του αποτελέσματος. Θέλουμε κάποιος να μας εγγυηθεί τη νίκη, κι ίσως οι περισσότεροι από μας σ’ αυτόν το ρόλο θα θέλαμε ένα κομμουνιστικό κόμμα. "

    Από: http://diesbruma.blogspot.com/2012/03/blog-post.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Στην ανακοίνωση του ΚΚΕ και στα σχόλια χρησιμοποιείται μια λογική υπέρβαση που βγάζει μάτι: χρησιμοποιείται το χαιδολόγημα των ΜΜΕ (γνωστή τακτική των ΜΜΕ για να ενσωματώσουν κάθε κίνηση που δεν ελέγχει άμεσα το κυρίαρχο σύστημα) για να καταδικάσουν μια απλή αγοροπωλησία χωρίς μεσάζοντες! Οι ίδιοι οι συμμετέχοντες ποτέ δε μίλησαν για κίνημα!
    Όλος ο ντόρος δημιουργήθηκε απ' την τβ ακολουθούμενος απ' τις συνήθεις υπερβολές και του κόσμου και το ΚΚΕ έσπευσε να το καταγγείλει με τη δικαιολογία ότι το υπερπροβάλλουν τα ΜΜΕ αποπροσανατολίζοντας το ταξικό κίνημα! Ήμαρτον ρε παιδιά, παίζετε με τη λογική μας; Τι κακό πραγματικά υπάρχει στην ουσία τέτοιων κινήσεων; Είπαν αυτοί που συμμετέχουν ότι θέλουν ν' αντικαταστήσουν τον ταξικό αγώνα; Για ποιο λόγο δε μπορούν τέτοιες κινήσεις να γίνονται παράλληλα με απεργίες, διαδηλώσεις κτλ; Πραγματικά αδυνατώ ν' ακολουθήσω την πορεία της σκέψης σας.
    Μετά πάλι γίνεται μια προσπάθεια και στην ανακοίνωση και στα σχόλια να ταυτιστούν οι πατάτες με τους 'αγανακτισμένους' και το Δεν πληρώνω'. Απλό τσουβάλιασμα χωρίς επιχειρήματα που στοχεύει στο θυμικό. Οι πατατοαγοροπωλήσιες ήρθαν να καλύψουν (έστω και προσωρινά) μια ανάγκη κι από τα δύο μέρη (παραγωγοί-καταναλωτές), το δεν πληρώνω να οργανώσει τους κατοίκους που ζουν δίπλα στην εθνική και πρέπει να πληρώνουν το μισό τους μεροκάματο καθημερινά σε διόδια. Πείτε μου πως βλάπτει αυτό το ταξικό κίνημα. Πρέπει αυτοί οι άνθρωποι να περιμένουν την κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής και την αποδέσμευση απ' τη θηλιά της ΕΕ για να αντισταθούν σ' αυτά που τους πνίγουν στην καθημερινότητα;
    Για τους 'αγανακτισμένους' που διαφέρουν απ' τα άλλα 2 καθώς ήταν καθαρά πολιτικό κίνημα, μ' όλες τις ατέλειές τους και τις αντιφάσεις τους βγάλαν λίγους περισσότερους ανθρώπους στο δρόμο, κάποιοι απ' αυτούς συνειδητοποιήσαν αρκετά πράγματα, κάποιοι άρχισαν να συμμετέχουν επιτέλους στα κοινά, αυτό για το οποίο γκρινιάζει τόσα χρόνια (και δικαιολογημένα) όλη η αριστερά. Ακόμα κι αν δεχτούμε ότι προσφέραν μηδενικά αποτελέσματα πάλι δεν καταλαβαίνω τι κακό προκαλέσαν στο ταξικό κίνημα. Άλλωστε ούτε το συνδικαλιστικό κίνημα (ακόμα και το ΠΑΜΕ) έχει δυστυχώς σπουδαία αποτελέσματα. Τι σημαίνει αυτό; Ότι πρέπει να το απαξιώσουμε και να το λοιδορίσουμε ως μορφή οργάνωσης και πάλης;
    Τέλος να υπενθυμίσω κάτι που σκόπιμα παραλείπεται απ' την ανακοίνωση: Οι 'αγανακτισμένοι' αν και στην αρχή αποθεωθήκαν απ' τα ΜΜΕ ακόμα κι από πολιτικούς, εν συνεχεία συκοφαντήθηκαν απ' όλους αυτούς και τα ΜΑΤ τους χτυπούσαν άγρια με κάθε ευκαιρία και τόνους χημικών ως που σ' ένα τελευταίο πέσιμο τους ξεμπήξαν τις σκηνές με πολύ ξύλο. Το Δεν πληρώνω στην αρχή δεν υπήρχε για τα ΜΜΕ. Όταν άρχισε να παίρνει μεγαλύτερες διαστάσεις συκοφαντήθηκε εξ ίσου και τέλος αντιμετωπίστηκε πάλι με την αστυνομία και την αλλαγή του ΚΟΚ. Σήμερα συνεχίζουν να παλεύουν οι κάτοικοι των χωριών της εθνικών οδών ενάντια σε αγωγές και τρομοκράτηση των εταιριών και του κράτους. Η μισή αλήθεια σύντροφοι είναι καμιά φορά χειρότερη από ψέμα.
    Δε χρειάζεται πολύ φαντασία για να καταλάβουμε πως το σφιχταγκάλιασμα των ΜΜΕ και του υπουργείου γίνεται για το θεαθήναι και για να μας βάλουν πάλι να τσακωνόμαστε μεταξύ μας, όπως έστρεψαν τον ένα επαγγελματικό κλάδο εναντίον του άλλου παλιότερα. Το δυστύχημα είναι ότι το καταφέρνουν με χαρακτηριστική άνεση. Ο εχθρός μας εξακολουθεί να βρίσκεται δίπλα μας. Ούτε θα πρέπει να εκπλαγεί κανείς ότι αν αυτή η κίνηση πάρει διαστάσεις θα πολεμηθεί άγρια από ΜΜΕ, συμφέροντα, κράτος (εφορία, άδειες, πιστοποιήσεις, αστυνομία)...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Τι άλλο θ' ακούσουμε σ' αυτή τη χώρα; Επειδή λέει κάποιοι αγρότες πουλήσαν μερικούς τόνους πατάτες σε μερικές οικογένειες αποπροσανατολίζονται λέει οι φτωχοί αγρότες κι απομακρύνονται απ' το αγροτικό κίνημα. Ράβδος εν γωνία, άρα βρέχει

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πατατάδες μου γερά, η νίκη είναι κοντά και αφήστε τους παλιοκομμουνιστές να λένε. Μέχρι και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων πέρασε στο μετερίζι μας και μάλιστα το πήγε παραπέρα!!! Ακούστε τον:

    Στο θέμα αναφέρθηκε με δηλώσεις του και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Κώστας Σκανδαλίδης τονίζοντας ότι αυτή η κίνηση είναι φυσιολογική, ελπιδοφόρα και εποικοδομητική για την αγροτική μας παραγωγή. (http://www.agrotypos.gr/index.asp?mod=articles&id=70980)

    Εμπρός για αδιαμεσολάβητα κολοκυθάκια, παντζάρια, φράπες…

    Η ελληνική φρουτοπία είναι κοντά!

    Μετά από 15 ώρες εργασίας ή 24 ώρες ανεργίας το αγροτικό καλάθι θα είναι εκεί να μας ανταμείψει όλους μαζί τους έλληνες αδιακρίτως.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ελάτε παιδιά μη χτυπιέστε άλλο δε σας κυνηγάει ο χωροφύλαξ. Το ΚΚΕ κατάλαβε την 'πατάτα' του για τις πατάτες κι έβγαλε διορθωτική ανακοίνωση, αφού έγινε 2 μέρες περίγελος:
    http://www.kke.gr/anakoinoseis_grafeioy_typoy/anakoinosh_toy_grafeioy_typoy_gia_thn_epithesh_kata_toy_kke_me_aformh_to_«kinhma_ths_patatas»?morf=1
    Ποιος είναι ο επόμενος εχθρός που φοβάται τους πούρους κομμουνιστές;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. NEA ANAKOINΩΣΗ
    Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου για την επίθεση κατά του ΚΚΕ με αφορμή το «κίνημα της πατάτας»
    05/03/12
    Κάθε προσπάθεια παρερμηνείας από σειρά ΜΜΕ των αγωνιστικών και διεκδικητικών θέσεων του ΚΚΕ, όπως ότι δήθεν στηρίζει μεσάζοντες ή εναντιώνεται στην αγροτιά και τον κόσμο που εξαναγκάζεται να αναζητά φτηνότερα προϊόντα είναι υποβολιμαία.

    Η προσπάθεια του λαού να δώσει λύση σε συνθήκες κρίσης στο πρόβλημα της διατροφής του αποτελεί σημαντικό παράγοντα της πάλης του. Σε αυτή την πάλη πρωτοστατεί το ΚΚΕ, δυναμώνει την αλληλεγγύη και δεν υποτιμά καμία προσπάθεια της λαϊκής οικογένειας να εξασφαλίσει τη διατροφή της. Η ανάγκη της λαϊκής οικογένειας για φτηνά και ασφαλή τρόφιμα, όπως και η ανάγκη της αγροτιάς να πουλά σε προσιτές τιμές την αγροτική παραγωγή και να μη σαπίζει στην αποθήκη ή το χωράφι, εξ αιτίας των εισαγωγών και των εκβιασμών των μεσαζόντων και εμποροβιομήχανων, μπορεί και είναι ρεαλιστικό να βρουν οριστική και μόνιμη λύση, κάτω από σειρά προϋποθέσεων.

    Οι μορφές όμως όπως το «κίνημα της πατάτας», έχουν πολύ περιορισμένες δυνατότητες και δεν λύνουν το πρόβλημα της εκμετάλλευσης της αγροτιάς από το κεφάλαιο, ούτε της φτώχειας και της πείνας που διευρύνονται στις λαϊκές οικογένειες, ως αποτέλεσμα της βάρβαρης πολιτικής τρόικας - ΕΕ - κυβέρνησης. Εξάλλου και στο παρελθόν έγιναν παρόμοιες προσπάθειες. Οι επιχειρηματίες και τα πολυκαταστήματα, οι έμποροι, έχουν τα μέσα και τους μηχανισμούς να υποσκάψουν την παραπάνω προσπάθεια, ακόμα και παραμερίζοντας κάποιους μεσάζοντες να διατηρήσουν ψηλές λιανικές τιμές για το λαό και χαμηλές τιμές ιδιαίτερα για τους μικρούς παραγωγούς.

    Αναδεικνύεται η αναγκαιότητα να μπουν σήμερα στο περιθώριο τα παράσιτα που λέγονται μονοπώλιο και μεσάζοντας. Αναδεικνύεται η επικαιρότητα και η ανάγκη του κεντρικού σχεδιασμού σε κάθε φάση της παραγωγικής διαδικασίας και στον τομέα των τροφίμων. Από τη μείωση της τιμής των αγροτικών εφοδίων (λιπάσματα, φυτοφάρμακα, πετρέλαιο, μηχανήματα, σπόροι, ζωοτροφές κ.ά) καταργώντας το καπιταλιστικό κέρδος και μειώνοντας έτσι το κόστος παραγωγής, μέχρι τη συλλογή, συγκέντρωση και διάθεση φτηνών και καλών αγροτικών προϊόντων.

    Ο παραγωγικός αυτός τρόπος δεν μπορεί να εξασφαλιστεί στα πλαίσια της ΕΕ, η οποία καταστρέφει παραγωγικές δυνατότητες της χώρας. Μπορεί να εξασφαλιστεί μόνο με αποδέσμευση από την ΕΕ, κεντρικό σχεδιασμό και κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής και της γης. Με συνεταιριστικοποίηση της παραγωγής και δημιουργία παραγωγικών συνεταιρισμών (που καμιά σχέση δεν έχουν με τους σημερινούς) των μικρομεσαίων αγροτών και δραστική μείωση των εισαγωγών προϊόντων που μπορούμε να παράγουμε. Έτσι μπορούμε να εξασφαλίσουμε αυτάρκεια για τα περισσότερα προϊόντα σε χαμηλές τιμές, να καταπολεμήσουμε την ανεργία, να έχουμε ανάπτυξη για την ευημερία του λαού και όχι των κερδών των μονοπωλίων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Παρόλη την νέα ανακοίνωση, η κακομοιριά του ΚΚΕ συνεχίζεται με την εκ νέου υποτίμηση μιας θετικής ενέργειας.
    Λες και όταν το ΚΚΕ συνεργαζόταν με τον Μητσοτάκη και τον έκανε πρωθυπουργό να βάδιζε προς τον σοσιαλισμό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Απορω πως οι ελληνες αντεχουν τα οποιαδηποτε ξυλινα λογια και τις θεσεις ταχα, του καθε κομματος. τελικα,ΟΥΣΤ....απο εδω ολοι.Ελληνες βρειτε Ελληνες που να αγαπουν την ελλαδα και ζητηστε τις ιδεες τους για το καλο μας και οχι για τις τσεπες των αχρηστων κομματων .

    ανωνυμος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή