Κυριακή 4 Μαρτίου 2012

ΜΥΩΝΙΚΟ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ 2012, έκλεψε κι αυτή τη φορά τις εντυπώσεις…

Το ΜΥΩΝΙΚΟ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ αποτελεί την καλύτερη απόδειξη πως, όταν υπάρχει διάθεση, όταν υπάρχει μεράκι και κάποιοι πρωτοπόροι που τολμούν, μπορούν να γίνουν θαύματα και με ελάχιστα χρήματα.
Όταν οργανωμένοι Δήμοι με χιλιάδες κόσμου δεν μπόρεσαν φέτος να πραγματοποιήσουν  Καρναβάλι, για οικονομικούς λόγους, η Αγία Ευθυμία έρχεται για δεύτερη συνεχή χρονιά να δείξει το δρόμο:
Δεν χρειάζονται πολλά χρήματα, δεν χρειάζονται εισαγόμενες πολυδάπανες φαραωνικές κατασκευές. Εκείνο που χρειάζεται είναι εθελοντισμός, ιδέες και πίστη σ’ αυτό που σχεδιάζεται.
Την Κυριακή 26 Φεβρουαρίου, το απόγευμα, στην πλατεία της Αγίας Ευθυμίας, όσοι παρευρεθήκαμε, είχαμε την τύχη να απολαύσουμε το αποτέλεσμα της τόλμης λίγων, αρχικά, ανθρώπων του χωριού, που, όμως, κατάφεραν, στην πορεία, να κινητοποιήσουν πολλούς στη κοινή προσπάθεια. Και πιστέψτε μας, αυτό ...
το αποτέλεσμα ήταν καταπληκτικό για ακόμη μια φορά και δικαίωσε τους κόπους των πρωτεργατών που μόχθησαν, με μεγάλο ενθουσιασμό, για πολύ καιρό.
Το ΜΥΩΝΙΚΟ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ 2012 ξεκίνησε με λάτιν χορό (σάλσα) που χόρεψε το νεοσύστατο τμήμα του παιδικού χορευτικού της Αγίας Ευθυμίας. Συμμετείχαν τα πιο μεγάλα παιδιά και ενθουσίασαν τους παρευρεθέντες. Ήταν ένας χορός ειδικά για την ημέρα αυτή.
Ακολούθησε το ξύρισμα του γαμπρού. Ο γαμπρός ήταν ένας “γίγαντας” που το μουστάκι του ήταν μεγαλύτερο απ’ αυτόν. Ήρθε με τη συνοδεία της μάνας του και των συγγενών και φίλων και με τα προικιά φορτωμένα στο γαϊδουράκι.
Το Καρναβάλι παρουσίασε με πολύ άνεση η Γιώτα Πατάκα ενώ η ηχητική και μουσική κάλυψη έγινε από τον Χρήστο Καραμέρη.
Κι ενώ ο γαμπρός και η συνοδεία του αποχωρούσαν, πλησίαζε η ώρα για την παρέλαση των αρμάτων. Λίγο πριν την άφιξη των “αρμάτων”, διαβάσθηκε ποίημα του Ευθυμίου Νικ. Ποντίκη που σατίριζε τα όσα βιώνουμε, στο πνεύμα της ημέρας. Όμως, έφθασε η ώρα της παρέλασης. Στην κεφαλή της βρίσκονταν δυο παιδιά που κρατούσαν πανώ που έγραφε “ΜΥΩΝΙΚΟ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ”  και ακολουθούσε το άρμα με τον “βασιλιά καρνάβαλο”.
Στη συνέχεια κατέφθασε ένα πολύχρωμο “μελίσσι” από ανθρώπους μασκαρεμένους και “άρματα”. Με την επικαιρότητα σύμμαχο αλλά και με την ευρηματικότητα που μας διακρίνει ως λαό, το ΜΥΩΝΙΚΟ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ σκόρπισε αβίαστα χαμόγελα με τη σάτιρα που “στόλιζε” τις κατασκευές.
Αναφέρουμε τα “άρματα”, όχι κατ’ ανάγκη με τη σειρά άφιξης: “Μνημόνιο πεσόντων-Παπανδρέου-Φοροτσουνάμι” με τα μικρά κοριτσάκια να το συνοδεύουν, “Προσοχή…παπάδες” με τις “ξετρελαμένες με τον παπά γριές”,  “Ο κ. μαζί τα φάγαμε”,  “DJ, τα καψουροτράγουδα του Γιωργάκη και της Μέρκελ”, “Οι δέκα εντολές του Παπα-κωνσταντίνου”, “Ο Αδιάβαστος” με τις νεαρές μαθήτριες να μαθαίνουν για το Μνημόνιο, “Το μέλλον θα μας το πούνε οι τσιγγάνες”, “Η ωραία Ελλάς” και το πόσο νοιώσαμε το Δ.Ν.Τ. και “Αλ τσαντίρ”. Ευχάριστη έκπληξη η παρουσία και δυο “αρμάτων” από τη Βουνιχώρα. Οι γείτονές μας  ανταπέδωσαν με τον καλύτερο τρόπο την επίσκεψη μιας πολυμελούς ομάδας μασκαρεμένων από την Αγία Ευθυμία που συμμετείχαν στην δική τους εκδήλωση “Άναμμα φωτιάς”, στη Βουνιχώρα,  την Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου. Η συνεργασία των δυο χωριών μόνο θετικά αποτελέσματα μπορεί να έχει.
Ο κόσμος είχε γεμίσει όλη την πλατεία και τμήματα του κεντρικού δρόμου. Ήταν το σύνολο, σχεδόν, των μονίμων κατοίκων της Αγίας Ευθυμίας, Αγιαθυμιώτες από την γύρω περιοχή και την Αθήνα αλλά και κάτοικοι και επισκέπτες από την ευρύτερη περιοχή. Τα “άρματα” περάσανε δυο φορές από την πλατεία και ενθουσίασαν όλο αυτό το πλήθος.
Το ΜΥΩΝΙΚΟ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ, όμως, δεν τελείωσε με την παρέλαση. Όλοι οι μασκαρεμένοι συνόδεψαν τη νύφη και τον πατέρα της στην πλατεία, όπου έφτασε κι ο γαμπρός καβάλα στο γαϊδουράκι κι όπου θα γινόταν ο γάμος. Στην εξέδρα που είχε στηθεί έγιναν οι “διαπραγματεύσεις” για την προίκα της νύφης. Σπαρταριστοί διάλογοι, κάποιοι προετοιμασμένοι και κάποιοι εκείνης της στιγμής, μεταξύ του γαμπρού (Δημήτρης Β. Πατάκας), της νύφης (Θύμιος Ν. Μπαμπαγενές), της μάνας του γαμπρού (Δημήτρης Θ.Γκούλτας) και του πατέρα της νύφης (Γιάννης Τσιλιγιάννης) σκόρπισαν άφθονο γέλιο στην πλατεία. Η νύφη, διπλάσια από τον γαμπρό, μας είπε τι ήταν αυτό που του βρήκε… Στο τέλος ο γάμος αντί για θρησκευτικός έγινε πολιτικός και μάλιστα τελέστηκε από τον προηγούμενο Πρόεδρο (Βασίλης Ε. Κυριάκης) γιατί “είχε και υπασπιστή”.
Βέβαια, ο τ. Πρόεδρος έθεσε τους όρους του για να τους παντρέψει: να φιληθεί το ζευγάρι στο στόμα και να δούμε αν ο γαμπρός μπορεί να “πηδήξει” τη νύφη. Και τότε, παρουσία όλων, έγινε το “μεγάλο πήδημα”: η νύφη γονάτισε, ο γαμπρός πήρε φόρα και βάζοντας τα χέρια στις πλάτες της, με ένα σάλτο, πέρασε από πάνω της. Άξιος! Και μιας και ήταν άδύνατο να πάρει ο γαμπρός τη νύφη στα χέρια έγινε το αντίστροφο: η νύφη πήρε το γαμπρό στα δικά της χέρια.
Αφού το “μυστήριο” είχε αίσιο τέλος, μοιράσθηκαν μπομπονιέρες και γλυκά-μπισκότα που είχαν ετοιμάσει η Λένα Λαλλά-Δρόλαπα, η Φωτεινή Λύτρα-Σολτάτου και η Αθηνά Ε. Μηλιώτη. Όλα χειροποίητα κι όλα προσεγμένα στην παραμικρή τους λεπτομέρεια.
Ακόμη μια έκπληξη μας περίμενε στη συνέχεια: Τα παιδιά του χορευτικού μας παρουσίασαν το γαϊτανάκι. Είναι πραγματικά εντυπωσιακό το πόση πρόοδο έχουν σημειώσει αυτά τα παιδιά μέσα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα.
Είχε φτάσει, όμως, η ώρα για το γαμήλιο γλέντι. Με πρώτο το ζευγάρι, στη συνέχεια τους συμπεθέρους, τους υπόλοιπους μασκαρεμένους και με τον κόσμο να ακολουθεί άρχισε το γλέντι το οποίο κράτησε αρκετή ώρα. Στη μέση της πλατείας καιγόταν ο Καρνάβαλος (λέγε με Μέρκελ).
Οι εκπλήξεις, όμως, δεν είχαν τελειωμό. Οι διοργανωτές είχαν προμηθευτεί σουβλάκια τα οποία έψησαν κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης και τα πρόσφεραν σε όλους μαζί με τον θεσπέσιο ΜΥΩΝΙΚΟ ΟΙΝΟ. Τα σουβλάκια έψησαν ο Ηλίας Δ. Καραηλιάς και ο Δημήτρης Ε. Μηλιώτης.
Το ΜΥΩΝΙΚΟ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ 2012 ολοκληρώθηκε κατά τον καλύτερο τρόπο και με τον καιρό σύμμαχό του. Οι εντυπώσεις που άφησε σε όλους ήταν εξαιρετικές. Τα χρήματα που δαπανήθηκαν ήταν ελάχιστα μπροστά σε όσα πραγματοποιήθηκαν: τριακόσια (300) ευρώ από τον Σύλλογο Αγιοευθυμιωτών και κάποιο λίγο μεγαλύτερο ποσό από τον Δήμο Δελφών. Φυσικό είναι να απορεί κανείς με αυτά τα ποσά. Όμως, αν ζήσει από κοντά την πολυήμερη εθελοντική προσπάθεια αυτών των ανθρώπων και  τον ενθουσιασμό που τους διακρίνει θα πάψει να απορεί.
Αξίζουν πολλές ευχαριστίες σε όλους όσοι ασχολήθηκαν, μικρούς και μεγάλους, σε βάρος των προσωπικών τους ασχολιών, για να απολαύσουμε αυτό το θαυμάσιο αποτέλεσμα. Επίσης, σ’ αυτούς που πρόσφεραν σε ιδέες και είδη, σε ανθρώπους που ασχολήθηκαν αθόρυβα αλλά αποτελεσματικά, όπως η Αργυρούλα Παππά-Καραηλία που έραψε τις στολές, στον Πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας Ανδρέα Γ. Σολτάτο που είχε την γενική εποπτεία και περισσότερο από όλους σε δυο ανθρώπους που αποτέλεσαν τη ψυχή του ΜΥΩΝΙΚΟΥ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙΟΥ: την Λένα Λαλλά-Δρόλαπα και το νεαρό Γιώργο Ν. Μπαμπαγενέ.
Είναι σίγουρο ότι με την δυναμική που έχει η Αγία Ευθυμία θα συνεχίσει να μας καταπλήσσει.
Στη συνέχεια μπορείτε να δείτε ορισμένα χαρακτηριστικά στιγμιότυπα από το ΜΥΩΝΙΚΟ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ 2012. Ευχαριστούμε θερμά τόσο την Γεωργία Ευθ. Κόλλια όσο κι όλους όσοι μας έδωσαν φωτογραφικό υλικό.
    
 
http://blog.agiathimia.com/?p=894

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου