Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2012

ΒΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ ΕΝΤΑΞΗ ΤΗΣ ΣΤΑΦΙΔΑΣ




Θετικά είδε το αίτημα της ΠΕΣ ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστας Σκανδαλίδης, για ένταξη της σταφίδας και των εσπεριδοειδών στην προκήρυξη για ενίσχυση των βιολογικών καλλιεργειών, καθώς έχουν εξαιρεθεί από το εν λόγω πρόγραμμα.

Ο πρόεδρος της Παναιγιαλείου Ένωσης Συνεταιρισμών Θανάσης Σωτηρόπουλος και ο διευθυντής της Μίλτος Σταυρόπουλος, είχαν συνάντηση με τον κ. Σκανδαλίδη, όπου, με την παρουσία του ...
αιγιώτη υφυπουργού Κώστα Σπηλιόπουλου, εξέθεσαν τους λόγους για τους οποίους δεν είναι δυνατόν να εξαιρούνται από την ενίσχυση των βιολογικών καλλιεργειών δύο προϊόντα κατ’ εξοχήν εξαγώγιμα, ιδιαίτερα η σταφίδα που ήταν και το πρώτο αγροτικό προϊόν που έλαβε βιολογική πιστοποίηση στην Ελλάδα, στις αρχές της δεκαετίας του 1980.

Όπως δηλώνει και ο κ. Σωτηρόπουλος είναι απορίας άξιον ποιος σκέφθηκε να αποκλείσει τη σταφίδα και τα εσπεριδοειδή από τις βιολογικές καλλιέργειες.
Ο πρόεδρος της Ένωσης σημείωσε πως ειδικά η σταφιδοκαλλιέργεια παρουσιάζει αρκετές ιδιαιτερότητες, καθώς πρόκειται για ακριβή καλλιέργεια, ενώ η βιολογική καλλιέργεια παρουσιάζει επιπλέον κόστος, έχοντας πρόσθετες καλλιεργητικές φροντίδες. Η σταφίδα εξάλλου, είναι 100% εξαγώγιμη και είναι το μοναδικό αγροτικό προϊόν στο οποίο υπήρξε αύξηση στην τιμή, ένεκα και της φροντίδας που επεδείχθη τα τελευταία χρόνια από την ΠΕΣ.

Αν δεν στηριχθούν οι καλλιέργειες σταφίδας και εσπεριδοειδών στη χώρα, η βιοκαλλιέργειά τους θα οδηγηθεί στην εγκατάλειψη κι αυτό θα είναι καταστροφικό για τη συντριπτική πλειοψηφία των αγροτών της ορεινής Αιγιάλειας, καθώς τα εδάφη της δεν έχουν πολλές εναλλακτικές λύσεις για διαφορετικής μορφής καλλιέργειας, δηλώνει κατηγορηματικά ο κ. Σωτηρόπουλος.

“Πιστεύουμε πως μετά από όσα συζητήθηκαν, ο Υπουργός κατάλαβε το λογικό του αιτήματός μας και σε συνεννόηση με τους υπηρεσιακούς παράγοντες του Υπουργείου, θα βρεθεί μια λύση, τόνισε ο κ. Σωτηρόπουλος ο οποίος δεν εμφανίστηκε και ιδιαίτερα αισιόδοξος αφού τα χρονικά όρια στενεύουν και οι αποφάσεις πρέπει να ληφθούν μέχρι και τις 15 Φεβρουαρίου οπότε λήγει και το πρόγραμμα ένταξης.
http://www.lepanto-rtv.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου