Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2012

Απάντηση Αντιπεριφερειάρχη Φωκίδας κας Παναγιώτας Γαζή στον περιφερειακό σύμβουλο κο Κωνσταντίνο Παπαθανασίου

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΦΩΚΙΔΑΣ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ


Απάντηση
Αντιπεριφερειάρχη Φωκίδας κας Παναγιώτας Γαζή
στον περιφερειακό σύμβουλο κο Κωνσταντίνο Παπαθανασίου
στην τοποθέτηση του για τον «Απολογισμό 2011 – 2012»


Κε Παπαθανασίου,
Στην τοποθέτησή σας για τον απολογισμό 2011 – 2012 του Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας κου Κλέαρχου Περγαντά ασκήσατε κριτική για τα πεπραγμένα στην Περιφερειακή Ενότητα Φωκίδας και θέσατε σημαντικά ζητήματα στα οποία οφείλω να σας απαντήσω.
    Θα ήθελα κατ’ αρχήν να συμφωνήσω μαζί σας στο σημείο που αναφέρεστε ότι «στηρίξατε με αίσθημα ευθύνης κάθε απόφαση που συνέβαλε στην άρση όσων ...
αγκυλώσεων κρατάνε το νομό επί χρόνια στην υπανάπτυξη» και συνεχίζετε «ότι καταβάλλονται προσπάθειες να υλοποιηθούν έργα που καρκινοβατούν χωρίς δική μας ευθύνη».
    Γνωρίζω ότι ασκείτε εποικοδομητική κριτική, όπως γνωρίζω ότι προκαλείστε να ασκήσετε σκληρή κομματική κριτική στα πλαίσια της παράδοσης στην πολιτική ότι έτσι πρέπει να γίνεται η αντιπαράθεση, για λόγους μικροπολιτικής ή εσωτερικών πολιτικών ισορροπιών.
    Γνωρίζετε όμως πολύ καλά, ότι τα έργα και ιδιαίτερα τα μεγάλα έργα που χειρίζεται η Περιφέρεια δεν δρομολογούνται ούτε ωριμάζουν σε 1 χρόνο. Πολλά μάλιστα έργα είναι προϊόντα πολλών ετών, ακόμα και δεκαετιών και για να ωριμάσουν συνέβαλαν πολλά πολιτικά πρόσωπα, άλλοι λιγότερο και άλλοι περισσότερο αποτελεσματικά.
    Γνωρίζετε επίσης πολύ καλά ότι το 2011 είναι μια ιδιαίτερα δύσκολη χρονιά για τη χώρα και περιοριστική για πολλές δραστηριότητες που θα μπορούμε να υλοποιήσουμε.
Όλοι ζούμε στον πλανήτη γη!
Όλοι γνωρίζουμε την οικονομική κατάσταση της χώρας.
Όμως παρ’ όλη τη δυσμενή οικονομική συγκυρία, στη Φωκίδα το 2011 δημοπρατήθηκαν τα παρακάτω έργα:
    Η κατασκευή του κτιρίου ΤΕΙ Άμφισσας (7 εκατ. €)
    Η άρδευση του ελαιώνα Άμφισσας (προϋπ. 30 εκατ. €). Έγινε η εγκατάσταση του εργολάβου και ξεκίνησαν οι τοπογραφικές εργασίες.
    Δημοπρατήθηκε ο δρόμος Αγ. Ευθυμία – Φυλακές Μαλανδρίνου προϋπ. 17.500.000€ και προχωρούν οι εργασίες με γρήγορο ρυθμό.
    Εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ το έργο: «Αποχέτευση και επεξεργασία λυμάτων οικισμού – περιοχής ταμιευτήρα Μόρνου προϋπ. 17.096.000€
    Εγκρίθηκε το έργο «Μελέτη ταμιευτήρα Τολοφώνας στη θέση Χαρμίσκο και αρδευτικού δικτύου προϋπ. 1.322.000€
Όσο για τις δεσμεύσεις που μας ζητάτε ξεκάθαρα:
α) Για την αξιοποίηση του λιμένα Ιτέας και την εκμετάλλευση της μαρίνας
β) Για τα αντισταθμιστικά οφέλη από την ΕΥΔΑΠ
γ) Για τα αντισταθμιστικά οφέλη από την εξόρυξη βωξίτη,
Οφείλω να σας ενημερώσω ότι οι παραπάνω δράσεις δεν εμπίπτουν στις αρμοδιότητες της αιρετής Περιφέρειας και τυπικά δεν θα έπρεπε να σας απαντήσω.
    Όμως επειδή το ενδιαφέρον μας για το Νομό είναι αμέριστο και συνεχές έχουμε ασχοληθεί με τα παραπάνω προβλήματα με ιδιαίτερο ζήλο και ενδιαφέρον και θα ήθελα να σας πληροφορήσω ότι:
α) η εκμετάλλευση της μαρίνας και η αξιοποίηση του λιμένα Ιτέας είναι αρμοδιότητα του Λιμενικού Ταμείου και άρα είναι κρατική αρμοδιότητα και όχι της αιρετής Περιφέρειας. Σε συνεργασία όμως με τον τέως πρόεδρο του Λιμενικού Ταμείου κο Θεόδωρο Κατσαρό, ενεργοποιήσαμε την μελέτη που είχε αναθέσει η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση και έχουμε καταλήξει στην διακήρυξη για τη δημοπράτησή της που θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση σε 20 περίπου ημέρες.
β) για τα αντισταθμιστικά οφέλη από την ΕΥΔΑΠ, σας απάντησα στην ερώτησή σας για τη Γέφυρα στο Στενό της Λίμνης Μόρνου ως εξής: «Όσο δε για τα αντισταθμιστικά οφέλη, όπως γνωρίζετε οι διαπραγματεύσεις γίνονται όταν ξεκινά το έργο και όχι κατόπιν εορτής. Το έργο ξεκίνησε το 1969 επί Χούντας και ολοκληρώθηκε το 1979. Η προσπάθεια αντισταθμιστικών οφελών ξεκίνησε από την τότε Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, επί Νομάρχη Απόστολου Καραχάλιου, αλλά δεν υπήρξε ανταπόκριση του αιτήματος. Φρονώ, ότι σε συνεργασία με τους Δήμους και τους τοπικούς φορείς, θα μπορούσε να ξεκινήσει η προσπάθεια διεκδίκησης αντισταθμιστικών στην κατεύθυνση της άρσης των περιορισμών αλλά και τεχνικής και οικονομικής βοήθειας από την ΕΥΔΑΠ για μελέτες και έργα ανάδειξης και αξιοποίησης της λίμνης Μόρνου.»
γ) για τα αντισταθμιστικά οφέλη από τη συνεχιζόμενη εξόρυξη βωξίτη, ένα θέμα που ανάγεται στα «βάθη των αιώνων» και που είναι σαφώς κρατική αρμοδιότητα, θεσπίστηκε επιτέλους τέλος για τους Ο.Τ.Α. από τη μεταλλευτική δραστηριότητα, πριν από λίγες μέρες με παρέμβαση και της βουλευτού κας Αφροδίτης Παπαθανάση.
    Όσο για τον ολοκληρωμένο σχεδιασμό ανάπτυξης της λίμνης Μόρνου, έπρεπε να γίνει το αυτονόητο. Να ξεκινήσει και να προχωρήσει το έργο «Αποχέτευση και επεξεργασία λυμάτων οικισμού περιοχής ταμιευτήρα Μόρνου», (το οποίο όπως έχω αναφέρει έχει ξεκινήσει) για να λύσουμε το μείζον θέμα της διάθεσης των λυμάτων και της προστασίας του περιβάλλοντος για να ξεκινήσουμε μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων και να μπορούμε να συζητάμε για αξιοποίηση της περιοχής, που είναι όχι μόνο αναγκαία αλλά και στόχος μας για την επιβίωση των κατοίκων της Ορεινής Δωρίδας.
    Για δε το Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού, έχει δημοπρατηθεί και υπάρχει προσωρινός ανάδοχος για το έργο των αναβατήρων του Χιονοδρομικού Κέντρου Παρνασσού προϋπολογισμού 17.000.000€ και με νομοθετική ρύθμιση επιλύονται νομικά προβλήματα νομιμοποίησής του.
    Θα ήθελα να σας ενημερώσω και για τα θέματα χωροθέτησης ζωνών οικιστικής και τουριστικής ανάπτυξης στον Παρνασσό και τα οποία θέτετε προς συζήτηση
Για τον Εθνικό Δρυμό Παρνασσού,  κατόπιν της αποφάσεως της Υπουργού Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής  Αριθμ. 6588 Φ.Ε.Κ. 24/22–2–2011, έχουν ανασταλεί οι εκδόσεις οικοδομικών αδειών και η εκτέλεση οικοδομικών εργασιών  στην εκτός σχεδίου περιοχή που εμπίπτει στην χωρική αρμοδιότητα του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Παρνασσού, προκειμένου να πραγματοποιηθεί η διαβούλευση για την έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος.
Αναφορικά με το Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού και τη χωροθέτηση συγκεκριμένων ζωνών οικιστικής και τουριστικής ανάπτυξης στους οικισμούς του Παρνασσού, αυτές καθορίζονται στο Ειδικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης για τον Τουρισμό (Φ.Ε.Κ. 1138/11–6–2009 άρθρ.6 Ε.1.2.) το οποίο αναφέρει τους άξονες που πρέπει να ακολουθηθούν για την ανάπτυξη των υπαρχόντων χιονοδρομικών κέντρων.
Ήδη αναθεωρείται το Περιφερειακό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας (με αριθμό Υπουργικής απόφασης 26298, Φ.Ε.Κ. 1469/9–10–2003), προκειμένου να εναρμονιστεί και να εξειδικεύσει τις κατευθύνσεις του τόσο στον τομέα του Τουρισμού, όσο και στο θέμα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.
Ενώ παράλληλα. για τον τέως Δήμο Παρνασσού, έχει ανατεθεί πλέον από τον Δήμο Δελφών, το ΣΧΟΑΑΠ της συγκεκριμένης περιοχής.
Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και η Περιφερειακή Ενότητα Φωκίδας, συμμετέχουν στις διαδικασίες αυτές, στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων τους.
Η εγκατάσταση αιολικών και φωτοβολταϊκών σταθμών (η οποία είναι αρμοδιότητα του Υπουργείου) ορίζεται από το «Ειδικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης για τις ΑΠΕ» με αριθμ. Απόφαση 49828 (Φ.Ε.Κ. 2464/3–12–2008). Σε αυτό δεν υπάρχει κάποια ειδική πρόβλεψη για την εγκατάσταση των ΑΠΕ παρά μόνο κάποιες περιοχές αποκλεισμού και ζώνες ασυμβατότητας που αφορά γενικά περιπτώσεις στον ελλαδικό χώρο (άρθρο 6). Συνεπώς στη Φωκίδα δεν μπορούμε να έχουμε τέτοιες εγκαταστάσεις στην Α’ ζώνη προστασίας της περιοχής των Δελφών, στην περιοχή απολύτου προστασίας της φύσης όπως είναι ο Εθνικός Δρυμός Παρνασσού και τέλος σε περιοχές που έχουν ενταχθεί ως τόποι κοινοτικής σημασίας στο δίκτυο ΦΥΣΗ 2000 (όπως η περιοχή της λίμνης Μόρνου), μιας και οι προαναφερθείσες περιπτώσεις εμπίπτουν σε ρητές απαγορεύσεις του Ειδικού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού για τις ΑΠΕ.
Αναφορικά με τη μαρίνα Τριζονίων όπως γνωρίζετε έχουν κατασκευαστεί τα εξής έργα: τα εξωτερικά έργα (υπήνεμος και προσήνεμος μώλος), τα εσωτερικά έργα (παραλιακά κρηπιδώματα, και οι δυο εσωτερικοί πρόβολοι και εκκρεμεί ο τρίτος) και έχουμε ξεκινήσει για τη χωροθέτηση της χερσαίας ζώνης.
Το σαφές χρονοδιάγραμμα για τις εργασίες βελτίωσης του οδικού άξονα Λαμίας – Ιτέας – Αντιρρίου έχει ως εξής: έχει ανατεθεί από το Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων η μελέτη, ύψους 4,13 εκατ. €, του οδικού άξονα Ιτέας – Γαλαξειδίου – Αγίων Πάντων – Ερατεινής – Αγίου Νικολάου μήκους 47,4 χλμ. και αναμένεται έγκριση μελέτης περιβαλλοντικών όρων. Το τμήμα του έργου που προωθείται άμεσα για δημοπράτηση είναι από την έξοδο της Ιτέας (κόμβος Αγ. Ευθυμίας) μέχρι την έξοδο Γαλαξιδίου, μήκους 13 χλμ. περίπου, για το οποίο έχουμε οριστική μελέτη εκτιμώμενου κόστους 60 εκατ. €.
    Για δε την οδική σύνδεση της Άμφισσας με το Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού είχε ενταχθεί στο πρόγραμμα «Αιγιαλείας – Φωκίδας» το 2005 η μελέτη του έργου με προϋπολογισμό 800.000€ χωρίς ποτέ να έχει ξεκινήσει η διαδικασία και η δημοπράτηση του έργου. Στο δε πρόγραμμα «ΠΑΜΦΩΚΙΣ» το 2008 εντάχθηκε το έργο με προϋπολογισμό 14.350.000€ χωρίς όμως να γίνει δημοπράτηση και να υπάρξει πίστωση. Και όπως γνωρίζετε από απάντησή μου σε άλλη ερώτησή σας, επειδή αυτά τα προγράμματα είναι από εθνικούς πόρους, λόγω της οικονομικής κρίσης, ο Υφυπουργός Ανάπτυξης απαγόρευσε καινούργιες δημοπρατήσεις το 2011 και δόθηκαν πιστώσεις μόνο για έργα που είχαν συμβασιοποιηθεί.
    Ζητάτε την κατηγορηματική μου δέσμευση για τη συνέχιση του Ειδικού Αναπτυξιακού προγράμματος, για τη Φωκίδα ύψους 120 εκατ. €. Έχω πολλάκις δημοσίως δεσμευθεί ότι στα πλαίσια των οικονομικών δυνατοτήτων της χώρας, έχουμε διεκδικήσει μαζί με τον Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας και έχουμε πάρει τη δέσμευση του Υφυπουργού Ανάπτυξης κ. Θάνου Μωραΐτη για ένα ρεαλιστικό ειδικό πρόγραμμα για τη Φωκίδα που δεν θα είναι ουτοπικό αλλά, όχι φυσικά της τάξεως των 120 εκατ. €.
Το «ΠΑΜΦΩΚΙΣ» όπως είχα απαντήσει σε άλλη ερώτηση, ήταν 5ετές πρόγραμμα. Τα 3 χρόνια (2008 – 2009 – 2010) είχαν δημοπρατηθεί 11 έργα προϋπολογισμού 44.944.000 € και είχαν γίνει πληρωμές έως 31/12/2010 7.263.000€.
Θα ήθελα να σας θυμίσω ότι στην υλοποίηση του ΕΣΠΑ η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας στο μεν συνολικό πρόγραμμα προϋπ. 525 εκατ. € έχει απορρόφηση 62,91% και στο εκχωρημένο στην Περιφέρεια προϋπ. 252,6 εκατ. €έχει απορρόφηση 62,05%, ενώ ο μέσος όρος της χώρας είναι 33,5%. Ποσοστά που τη φέρνουν πρώτη στην απορρόφηση από όλες τις περιφέρειες της χώρας.


                                        Με τιμή,
                              Η Αντιπεριφερειάρχης Φωκίδας

                                    Παναγιώτα Γαζή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου