Τρίτη 3 Ιανουαρίου 2012

Ασκήθηκε δίωξη κατά Καπελέρη για την υπόθεση της λαθρεμπορίας καυσίμων

Τρεις μέρες μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα που επιχείρησε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος επιδιώκοντας να καταργήσει τους δύο οικονομικούς εισαγγελείς που ερευνούσαν επτά μεγάλες υποθέσεις οικονομικών σκανδάλων, μεταξύ των οποίων και τις παράνομες ρυθμίσεις του ιδίου στη χρεωκοπία της Proton Bank, ασκήθηκαν οι πρώτες διώξεις στην υπόθεση της λαθρεμπορίας καυσίμων. Είχε προηγηθεί η παρέμβαση ...
Παπαδήμου, που φοβούμενος το μέγα πολιτικό σκάνδαλο και παραδεχόμενος εμμέσως πως δεν ήταν ενήμερος για την κίνηση του αντιπροέδρου του (!) ζήτησε την παρέμβαση του Αρείου Πάγου, ακυρώνοντας τα σχέδια του κ. Βενιζέλου. Απέτυχε το πραξικόπημα Βενιζέλου, συνεχίζουν τις έρευνες οι οικονομικοί εισαγγελείς, που παρέμειναν στις θέσεις τους.

Έτσι χθες ο Γρ. Πεπόνης άσκησε δίωξη (ήταν έτοιμη από την προηγούμενη εβδομάδα) σε βαθμό κακουργήματος κατά του τοποθετημένου από το σύστημα Παπακωνσταντίνου, Ι. Καπελέρη, γενικού γραμματέα Φορολογικών και Τελωνειακών θεμάτων. Μαζί του διώκεται και η Ευαγγελία Πανταζή, διευθύντρια ελέγχου τελωνείων του υπουργείου Οικονομικών.Η υπόθεση με τα ανείσπρακτα πρόστιμα που είχαν επιβληθεί σε λαθρεμπόρους καυσίμων άρχισε να απασχολεί τη Δικαιοσύνη μετά τις καταγγελίες του παραιτηθέντος γενικού γραμματέα Πληροφοριακών Συστημάτων Διομήδη Σπινέλλη. Όπως διαπιστώνει το πόρισμα του Γρ. Πεπόνη η ζημία για το Δημόσιο από τη μη είσπραξη των προστίμων που είχαν "παγώσει" ανέρχεται σε τουλάχιστον δεκαπέντε εκατομμύρια ευρώ. "Η ζημία αυτή, αν λάβουμε υπ' όψιν τις κρίσιμες συνθήκες για την κοινωνία και την Πολιτεία, μεγιστοποιείται εκ των πραγμάτων" αναφέρεται χαρακτηριστικά στο έγγραφο. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο εισαγγελέας στην παραγγελία του κάνει ιδιαίτερα αναφορά στους τυχόν ηθικούς αυτουργούς του αδικήματος, τους οποίους θα αναλάβει να εντοπίσει ο εισαγγελέας που ανέλαβε την έρευνα Χαρ. Λακαφώσης. Συγκεκριμένα, ο εισαγγελέας καλείται να αναζητήσει τους λόγους της κωλυσιεργίας εκ μέρους του Ι. Καπελέρη για τη μη είσπραξη των προστίμων, αν αυτό γινόταν με δική του πρωτοβουλία και προς όφελός του ή ακολουθούσε άνωθεν οδηγίες.
Παράλληλα, οι δύο οικονομικοί εισαγγελείς εξέφρασαν την απορία τους για το βιαστικό κλείσιμο των καταγγελιών τους για παρεμβάσεις στο έργο τους, από τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Μακρή, καθώς, όπως γνωστοποίησαν, ενημέρωσαν για όλα όσα ισχυρίστηκαν περί παρεμβάσεων στην επιστολή παραίτησης τον προϊστάμενό τους και προθυμοποιήθηκαν να υποβάλουν γραπτώς όσα ανέφεραν. 
Related Posts with Thumbnails
http://www.avgi.gr/ArticleActionshow.action?articleID=661118 Ημερομηνία δημοσίευσης: 03/01/2012

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου