Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2011

Με αφανισμό απειλείται ο Δήμος Δελφών


Ρεπορτάζ: Παναγιώτης Βλαχουτσάκος
 zougla.gr

Ένα βήμα πριν το «λουκέτο» βρίσκεται ο Δήμος Δελφών, ο οποίος καλείται να πληρώσει στην ΕΥΔΑΠ 27.000.000 ευρώ (!) για κατανάλωση νερού από το 1985.
Ναι, καλά ακούσατε. Η ΕΥΔΑΠ -με 26 χρόνια καθυστέρηση- ζητάει από τον συγκεκριμένο Δήμο να καταβάλει αυτό το υπέρογκο ποσό καθώς θεωρεί πως μετά την εφαρμογή του Καλλικρατικού νόμου και την ενσωμάτωση άλλων εφτά δήμων στον Δήμο Δελφών, τώρα ο τελευταίος πρέπει να ικανοποιήσει όλες τις υποχρεώσεις αυτών.
Το παράλογο του πράγματος
Άστραψε και βρόντηξε ο δήμαρχος Δελφών, Νίκος Φουσέκης, ο οποίος σε επικοινωνία με τη zougla.gr, επισήμανε πως θεωρεί τελείως παράλογη την συγκεκριμένη κίνηση της ΕΥΔΑΠ καθώς το 80% του νερού το οποίο χρησιμοποιεί και εμπορεύεται η υπηρεσία το παίρνει από την περιοχή της Φωκίδας. Δηλαδή, από το Δήμο Δελφών και το Δήμο Δωρίδος.
Η Φωκίδα δεν αποτελεί μια από τις περιοχές που τροφοδοτούνται και προμηθεύονται νερό από την ΕΥΔΑΠ, αλλά αντίθετα είναι η περιοχή που προμηθεύει την ΕΥΔΑΠ με νερό προκειμένου να το επεξεργαστεί και να το εμπορευθεί...

«Έχουν δημιουργηθεί ένα σωρό προβλήματα στην περιοχή από τη λίμνη Μόρνου και από τους αγωγούς και από πάνω μας χρεώνει και το νερό, το οποίο δίνει ανεπεξέργαστο στους κατοίκους. Το νερό το οποίο παίρνουμε εμείς και το επεξεργαζόμαστε με δικά μας έξοδα μας το χρεώνει. Από 1985 μέχρι σήμερα!» αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Φουσέκης.
Η αρχή του κακού
Θα μπορούσαμε να πούμε ότι το πρόβλημα εντοπίζεται μετά την εφαρμογή του νόμου περί κατάργησης των συνδέσμων διυλιστηρίων.
Μέχρι σήμερα, υπήρχαν σύνδεσμοι διυλιστηρίων των δήμων οι οποίοι είχαν συμφωνήσει με την ΕΥΔΑΠ να τους προμηθεύει με νερό χωρίς χρέωση.
Στην περιοχή υπήρχαν δύο σύνδεσμοι. Ο σύνδεσμος Άμφισσας-Ιτέας-Γαλαξειδίου και ο σύνδεσμος Δελφών-Δεσφίνας. Και οι δύο, σύμφωνα με τα όσα λέει ο δήμαρχος, είχαν συμφωνήσει με την ΕΥΔΑΠ και προμηθεύονταν με νερό προκειμένου να το επεξεργαστούν και να προμηθεύσουν τους κατοίκους.
Μετά την κατάργηση των συνδέσμων, και την ενσωμάτωση τους στον δήμο, η ΕΥΔΑΠ στρέφεται κατά του Δήμου Δελφών και ζητάει να πληρωθεί το ποσό που αντιστοιχεί στην κατανάλωση νερού από το 1985, ποσό το οποίο μαζί με τους τόκους αγγίζει τα 27.000.000 ευρώ.
«Επικαλείται την νομοθεσία περί είσπραξης δημοσίων εσόδων, ενώ αυτή δεν είναι δημόσιο. Είναι εισηγμένη εταιρία στο χρηματιστήριο» σημειώνει σχετικά ο δήμαρχος.
Ο δήμος απειλείται με αφανισμό
Η πρώτη κίνηση που έκανε η εταιρία, προκειμένου να διεκδικήσει τα χρήματα που θεωρεί ότι δικαιούται, ήταν να στείλει εξώδικο στον Δήμο Δελφών καλώντας τον να καταβάλει το συγκεκριμένο ποσό.
Δεν έμεινε όμως μόνο εκεί. Εν συνεχεία, έστειλε κατασχετήρια σε όλες τις τράπεζες που έχουν υποκαταστήματα στην Φωκίδα, με τα οποία ζητά ότι χρήματα καταθέτονται και αφορούν το δήμο, να παρακρατούνται και να αποδίδονται σε αυτή.
Αν αναλογιστούμε ότι 27.000.000 είναι περίπου ο ετήσιος προϋπολογισμός του δήμου, προκειμένου να καλυφθούν όλες οι δραστηριότητές του, καταλαβαίνουμε ότι ο αφανισμός δεν φαντάζει και τόσο μακρινό σενάριο.
Ο δήμαρχος κρούει τον κώδωνα του κινδύνου υπογραμμίζοντας πως αν κάτι τέτοιο εφαρμοστεί και αναγκαστεί ο δήμος να καταβάλει τόσα χρήματα τότε δεν «υπάρχει σωτηρία», θα αναγκαστεί να «βάλει λουκέτο».
Τέλος, ο κ. Φουσέκης επισημαίνει ότι ο Δήμος Δελφών έχει κινηθεί νομικά καταθέτοντας αίτηση ανακοπής ελπίζοντας να βρεθεί μια λύση στο πρόβλημα που αντιμετωπίζει.
http://www.zougla.gr

Related Posts with Thumbnails

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου