Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2011

Δεν φτάνουν τα χρήματα για τον Παραδοσιακό Ελαιώνα και η Γαζή ζητά αύξηση των κονδυλίων.


ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ                            Άμφισσα, 2 Δεκεμβρίου 2011
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΦΩΚΙΔΑΣ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Τη διεύρυνση του «Προγράμματος Παραδοσιακού Ελαιώνα Άμφισσας του Μέτρου 2.1.4. με την επιπλέον χορήγηση 2.000.000€ ώστε να καλυφθούν όλοι οι δικαιούχοι ζητά με έγγραφό της προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Κ. Σκανδαλίδη, τον Υφυπουργό κ. Γ. Δριβελέγκα και τον Ειδικό Γραμματέα Κοινοτ. Πόρων & Υποδομών κ. Ε. Διβάρη η Αντιπεριφερειάρχης Φωκίδας κα Π. Γαζή.
            Συγκεκριμένα στο έγγραφό της αναφέρει:

Κε Υπουργέ,...
Ενόψει της επικείμενης Πρόσκλησης Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος για διετή παράταση των σε ισχύ συμβάσεων για τη Δράση 4.1 ‘Πρόγραμμα Παραδοσιακού Ελαιώνα Άμφισσας’ του Μέτρου 2.1.4. ‘Γεωργοπεριβαλλοντικές Ενισχύσεις’ του Προγράμματος Αγροτικής  Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2007-2013, βάσει της με αριθμ. 079833/24-10-2011 (ΦΕΚ Β’ 2366/25-10-2011) Κ.Υ.Α. έχουμε να σας επισημάνουμε το εξής :
To ποσό των 3.000.000 € το οποίο διατίθεται για την  διετία παράτασης 2012-2013 αντιστοιχεί  κατ’ έτος στην πληρωμή μόνο 17.241  στρεμμάτων σε σύνολο ενταγμένων για την   Π.Ε. Φωκίδας 26.000 στρεμμάτων και 2.000 στρέμματα αντίστοιχα για την Π.Ε. Βοιωτίας, άρα θα τεθούν εκτός προγράμματος 10.759  στρέμματα περίπου, που αντιστοιχούν σε 2.000.000€.

Κε Υπουργέ,
Παρακαλούμε να δοθεί το ποσό των 2.000.000€ που απαιτείται ώστε να ικανοποιηθούν όλοι οι δικαιούχοι, γιατί σύμφωνα με την πρόσκληση ο αριθμός των δικαιούχων είναι απελπιστικά μικρός και έξω από το πνεύμα του προγράμματος που δεν είναι η ενίσχυση των αγροτών αλλά το αντιστάθμισμα στους περιορισμούς της ιδιοκτησίας του.
            Το πρόγραμμα αποσκοπούσε στην προστασία της παραδοσιακής μορφής του Ελαιώνα της Άμφισσας, ο οποίος είναι δεσμευμένος λόγω του Δελφικού Τοπίου και προβλέπει την διατήρηση της μορφής των ελαιόδεντρων και την συντήρηση των τάφρων, κάτι που θα πρέπει αυστηρά να τηρείται και να επιτηρείται.
Για την διατήρηση αυτή και τη συμμόρφωση με τα μέτρα προστασίας, οι ελαιοκτηματίες ελάμβαναν 90€ / στρέμμα, ενίσχυση η οποία ήταν πρόσθετη με τις ενισχύσεις ελαιολάδου ή ελαιοκάρπου, γιατί είχε άλλη στόχευση.
Οι αγρότες της περιοχής (κατά κύριο επάγγελμα ή μη) νοιώθουν αδικημένοι και απογοητευμένοι γιατί ενώ η περιουσία τους μικρή ή μεγάλη δεσμεύεται από την πολιτεία, χάνουν και το όποιο αντισταθμιστικό όφελος είχαν κερδίσει με συνεχείς και επίπονες προσπάθειες.
            Παρακαλούμε τόσο ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας κ. Κλέαρχος Περγαντάς, που γνωρίζει κι ενστερνίζεται το πρόβλημα των ελαιοκτηματιών της περιοχής, όσο κι εγώ, να δοθεί η πρέπουσα λύση και παρακαλούμε να έχουμε με τους φορείς των αγροτών, μια συνάντηση μαζί σας, για να λύσουμε το πρόβλημα που προέκυψε.

                                                                                      Η Αντιπεριφερειάρχης Φωκίδας

                                                                                                    Παναγιώτα Γαζή


Related Posts with Thumbnails

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου