Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2011

Βούλευμα-σοκ για το σκάνδαλο της «Proton»



Ρεπορτάζ: Πέτρος Κουσουλός
Σε υπόθεση ανάλογη εκείνη με την «Τράπεζα Κρήτης» εκτυλίσσεται το σκάνδαλο της Proton Bank και του γνωστού επιχειρηματία, Λαυρέντη Λαυρεντιάδη.
Βούλευμα-σοκ του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Αθηνών που αποκαλύπτει σήμερα η zougla.gr «παγώνει» και δεσμεύει τους προσωπικούς λογαριασμούς, τις μετοχές και τις θυρίδες του γνωστού επιχειρηματία καθώς και 30 ακόμα προσώπων που φέρονται να είχαν ενεργό συμμετοχή στην υπόθεση της Proton.
To βούλευμα εκδόθηκε κατόπιν σχετικής πρότασης του εισαγγελέα κ. Γιάννη Δραγάτση ...
που χειρίζεται την υπόθεση της κατάχρησης 701 εκατομμυρίων ευρώ από τη γνωστή τράπεζα και η οποία φέρεται να σημειώθηκε μέσα στο 2010, το διάστημα δηλαδή που ο κ. Λαυρεντιάδης ήταν πρόεδρος του Δ.Σ..
Στο μεταξύ σήμερα, ενώπιον του έγκριτου εισαγγελικού λειτουργού παρουσιάστηκαν οι δικηγόροι τόσο του κ. Λαυρεντιάδη όσο και έξι ακόμα μελών του Δ.Σ. οι οποίοι κλήθηκαν να καταθέσουν με την ιδιότητα του υπόπτου για σοβαρές κακουργηματικές πράξεις. Συγκεκριμένα ελέγχονται για τα αδικήματα της: απάτης με την επιβαρυντική διάταξη περί καταχραστών του Δημοσίου, της εγκληματικής οργάνωσης και του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος. Άπαντες πήραν προθεσμία για να καταθέσουν μέχρι τις 22 Νοεμβρίου ενώ την ίδια στιγμή οι εισαγγελικές Αρχές απέστειλαν κλήσεις σε 24 ακόμα πρόσωπα τα οποία θα κληθούν να καταθέσουν.
Η «Alapis» και οι Spin οffs εταιρείες
Στην πλειονότητά τους πρόκειται για φυσικά πρόσωπα τα οποία φέρονταν ως εκπρόσωποι διαφόρων spin offs εταιρειών που εμφανίζονταν να παίρνουν   δάνεια τα οποία στην ουσία –κατά τις εισαγγελικές Αρχές- κατέληγαν στον ίδιο τον κ. Λαυρεντιάδη.
Σύμφωνα με το βούλευμα το οποίο εκδόθηκε το μεγάλο κόλπο της Proton, με τα δάνεια συνολικού ύψους 701 εκατομμυρίων ευρώ, στήθηκε ως εξής: Με την εταιρεία Alapis εμφανίζονταν ως συνεργαζόμενες διάφορες άλλες εταιρείες –παραϊατρικού κυρίως περιεχομένου. Οι εταιρείες αυτές (που αποκαλούνται spin offs), δανειοδοτούνταν (όπως και η Alapis) από την Proton Bank καθώς ως εκπρόσωποι τους φαίνονταν διάφοροι «αχυράνθρωποι».
Από την εισαγγελική όμως έρευνα προέκυψε ότι όλη η διαδικασία ήταν προσχεδιασμένη προκειμένου να εκλείψει ο πιστωτικός κίνδυνος ο οποίος ελλόχευε από το ενδεχόμενο η Proton Bank να δανειοδοτεί ένα και μόνο πρόσωπο. Δηλαδή τον Λαυρέντη Λαυρεντιάδη. Ούτως ή άλλως κάτι τέτοιο απαγορευόταν.
Απώτερος λοιπόν σκοπός των συγκεκριμένων εταιρειών ήταν να μειωθεί ο πιστωτικός κίνδυνος που ελλόχευε και να προσπεραστεί ο σκόπελος.
Εκείνο που αξίζει να σημειωθεί ότι η όλη διαδικασία της Proton γινόταν παρά τις εισηγήσεις της Τράπεζας της Ελλάδος «να σταματήσουν τη δανειοδότηση», ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι ενώ όλα τα πιστωτικά ιδρύματα (το 2010) παρουσίασαν πιστωτική συρρίκνωση -6% η Proton Bank παρουσίασε +69%.
Πληροφορίες πάντως αναφέρουν πως η αποκάλυψη ότι πίσω από τις (περισσότερες) spin offs εταιρείες βρισκόταν ο Λ. Λαυρεντιάδης έγινε με έναν απλό τρόπο: Από το γεγονός ότι πλήρωνε ο ίδιος τους τόκους και τις δόσεις δανείων που είχαν πάρει εταιρείες που υποτίθεται πως άνηκαν σε άλλα πρόσωπα.
http://www.zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου