Σάββατο 19 Νοεμβρίου 2011

Ερωτήσεις στην Ευρωβουλή και στην Βουλή για τον σκανδαλώση δανεισμό ΠΑΣΟΚ και ΝΔ από τις κρατικές τράπεζες

Σε προηγούμενο άρθρο σας είχαμε καταγγείλει το "συγκυβερμητικό άρμεγμα" των κρατικών τραπεζών από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Για το ίδιο θέμα καταθέτει ερωτήσεις η Δημοκρατική Συμμαχία μιας και όπως φαίνεται έμεινε έξω από την μοιρασιά.

Σκυλακάκης: Ερώτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τον προνομιακό υπερδανεισμό ΠΑΣΟΚ και ΝΔ


Ερώτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τον προνομιακό υπερδανεισμό του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας από το τραπεζικό σύστημα, κατέθεσε σήμερα ο Θόδωρος Σκυλακάκης, ευρωβουλευτής της Ομάδας της Συμμαχίας των Φιλελευθέρων και Δημοκρατών για την Ευρώπη και υπεύθυνος του τομέα Οικονομίας της Δημοκρατικής Συμμαχίας.
Το ερώτημα:
«Όπως προκύπτει από τους ισολογισμούς τους, δημοσιεύματα στον Τύπο και επίσημη τοποθέτηση του ελληνικού Υπουργείου Εσωτερικών, τα δύο μεγαλύτερα κυβερνητικά ελληνικά κόμματα έχουν δανεισμό που ξεπερνά τα 230 εκ. ευρώ, με εγγύηση πιθανές μελλοντικές κρατικές επιχορηγήσεις, που αφορούν περιόδους πολύ μετά τη λήξη της παρούσας κοινοβουλευτικής θητείας. Συγκεκριμένα για το ΠΑΣΟΚ και τη Νέα Δημοκρατία, έχουν κατατεθεί στις ελληνικές αρχές τραπεζικές συμβάσεις που ...
δεσμεύουν μελλοντικές επιχορηγήσεις των δύο κομμάτων ύψους 111,8 και 120 εκ. Ευρώ αντιστοίχως, με λήξη των σχετικών συμβάσεων μέχρι το 2015, ενώ το σύνολο της διαθέσιμης χρηματοδότησης για όλα τα ελληνικά κόμματα ήταν το 2010, 48,8 εκ. ευρώ και τα έσοδά τους που δεν προέρχονται από δάνεια ή κυβερνητικές επιχορηγήσεις είναι και για τα δύο αθροιστικά κάτω των 10 εκ. ευρώ ετησίως.
Προεξοφλείται συνεπώς η μελλοντική λαϊκή βούληση πολύ πέραν της θητείας της παρούσας Βουλής, η οποία όμως επηρεάζεται από την προνομιακή δανειοδότηση των κομμάτων αυτών από το τραπεζικό σύστημα. Παρά την δημοσιονομική κατάσταση της χώρας και την ασφυκτική έλλειψη ρευστότητας στο τραπεζικό σύστημα, που καλύπτεται με δανεισμό από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, τα δύο υπερδανεισμένα κυβερνητικά κόμματα έλαβαν μάλιστα το τελευταίο διάστημα και νέα δάνεια από την Τράπεζα Αττικής, όπως προκύπτει από ανακοίνωσή της.
Η επικείμενη επανακεφαλαιοποίηση-κρατικοποίηση των ελληνικών τραπεζών, μετά τις αποφάσεις της συνόδου κορυφής της 26ης Οκτωβρίου, αυξάνει την επιρροή των κυβερνητικών κομμάτων στο τραπεζικό σύστημα, αφού επίκεινται καθοριστικές πολιτικές αποφάσεις για το μέλλον των τραπεζών (PSI, στήριξη των τραπεζών με κοινές ή προνομιούχες μετοχές κ.λπ.), χωρίς να προκύπτει με ποιό τρόπο θα αντιμετωπιστεί ο ηθικός κίνδυνος (moral hazard) που προκύπτει, λόγω του γεγονότος ότι τα υπερδανεισμένα κυβερνητικά κόμματα θα επηρεάζουν καθοριστικά την τύχη των πιστωτών τους.
Θεωρεί η Επιτροπή στο πλαίσιο των εργασιών της Τρόικα (π.χ. πρόβλεψη στις αποφάσεις της 26ης Οκτωβρίου για ενίσχυση της διακυβέρνησης του ελληνικού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, που προβλέπεται να γίνει με σύμφωνη γνώμη της Τρόικα), σημαντικό να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο του ηθικού κινδύνου σε ό,τι αφορά τη διοίκηση των τραπεζών, που προκύπτει από τον υπερδανεισμό των ελληνικών κυβερνητικών κομμάτων και να αποτρέψει να χρησιμοποιηθούν τα χρήματα των ευρωπαίων φορολογουμένων για νέα δάνεια χωρίς τραπεζικά κριτήρια στα κυβερνητικά κόμματα, που θα αλλοιώσουν την ανεπηρέαστη έκφραση της βούλησης του ελληνικού λαού; Εάν ναι, πώς προτίθεται να το πράξει αυτό;».
ΔΗΛΩΣΗ
Σε σχέση με την ερώτηση που κατέθεσε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο ευρωβουλευτής Θ. Σκυλακάκης δήλωσε:
«Τα δύο μεγαλύτερα κυβερνητικά κόμματα, το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ, σε μια περίοδο σκληρής λιτότητας για τον ελληνικό λαό και με τη χώρα υπερχρεωμένη, χρωστούν πάνω από 230 εκ ευρώ στις τράπεζες, και συνεχίζουν να δανείζονται εκατομμύρια, την ώρα που επιχειρήσεις και πολίτες-δανειολήπτες στραγγαλίζονται από την έλλειψη ρευστότητας.
Τα δάνεια αυτά, δεν έχουν καμία οικονομική λογική, μια που είναι πολλαπλάσια της κρατικής χρηματοδότησης την οποία τα κόμματα έχουν προσφέρει ως ενέχυρο για διάστημα πολύ μετά τη λήξη της θητείας της παρούσας Βουλής. Προκαταλαμβάνουν όσοι μετέχουν στις συναλλαγές αυτές και επηρεάζουν αθέμιτα, υπερχρηματοδοτώντας τα συγκεκριμένα κόμματα, την μελλοντική βούληση του ελληνικού λαού.
Ρωτώ λοιπόν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αφού η επανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος πρόκειται να γίνει αποκλειστικά με ευρωπαϊκούς πόρους, πως θα εξασφαλίσει ότι δεν θα χρησιμοποιηθούν τα ευρωπαϊκά χρήματα για να συνεχιστεί ο υπερδανεισμός και ο αθέμιτος επηρεασμός του ελληνικού λαού».


Τη χρηματοδότηση των κομμάτων επαναφέρει η ΔΗΣΥ

Το θέμα της χρηματοδότησης των κομμάτων επαναφέρει η Δημοκρατική Συμμαχία, με αφορμή δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία ΠΑΣΟΚ και ΝΔ συνεχίζουν να χρηματοδοτούνται με εγγύηση πιθανές μελλοντικές κρατικές επιχορηγήσεις, από το κρατικό σύστημα.

«Μετά την εξάντληση των περιθωρίων της Αγροτικής Τράπεζας στράφηκαν στην Τράπεζα Αττικής που προχώρησε, όπως φαίνεται, σε δανειοδότηση σε μια περίοδο που η αβεβαιότητα για τη θέση των κομμάτων, όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, αυξάνεται και ο χρόνος χρηματοδότησης με βάση την παρούσα κατανομή ψήφων έχει μειωθεί σημαντικά, λόγω της συμφωνίας για πρόωρη προκήρυξη εκλογών», αναφέρει ανακοίνωση του κόμματος της Ντόρας Μπακογιάννη.

Επιπλέον, καλεί τη νέα κυβέρνηση να απαντήσει αν, σε ποιο ύψος και με ποιες εγγυήσεις υπήρξε δανεισμός κομμάτων από την Τράπεζα Αττικής και να προχωρήσει σε νομοθετική ρύθμιση που θα απαγορεύει το δανεισμό των κομμάτων με εγγυήσεις μελλοντικές χρηματοδοτήσεις που προκαταλαμβάνουν την ψήφου του λαού.

«Είναι επίσης επείγον η νέα κυβέρνηση να θέσει άμεσα διά νόμου τέλος σ' αυτές τις συναλλαγές και γιατί επίκεινται καθοριστικές πολιτικές αποφάσεις για το μέλλον των τραπεζών», συνεχίζει η ίδια ανακοίνωση η οποία παράλληλα επισημαίνει ότι αυτές οι αποφάσεις δεν μπορούν να ληφθούν όταν τα κόμματα συναλλάσσονται με τις τράπεζες χωρίς να τηρούνται τα στοιχειώδη τραπεζικά κριτήρια που ισχύουν για όλους τους άλλους πελάτες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου