Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2011

ΕΓΚΡΙΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟ ΔΩΡΙΔΑΣ δωρεά 70.000 € για να κατασκευαστεί στο Λιδωρίκι πυροσβεστικό κτίριο

Έντονες αντιπαραθέσεις στο Δημοτικό Συμβούλιο. Ποιοι ψήφισαν υπέρ και ποιοι κατά. Δεν παραβρέθηκαν οι ¨Ενεργοί Πολίτες

Εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία η αποδοχή της οικονομικής δωρεάς συνολικού ποσού 70.000 ευρώ του περιφερειακού σύμβουλου και επιχειρηματία Πανουριά Παπαϊωάννου από το δημοτικό συμβούλιο Δωρίδας προκειμένου να κατασκευαστεί το πυροσβεστικό κλιμάκιο στο Λιδωρίκι....


Κατά, στην αποδοχή της δωρεάς, ψήφισαν οι δημοτικοί σύμβουλοι της ¨Λαϊκής Συσπείρωσης¨ Χρήστος Τριανταφύλλου και Βάγια Μήτρου-Θεοχάρη καθώς και ο σύμβουλος της πλειοψηφίας Παν. Παπαγεωργίου

Το θέμα τέθηκε για δεύτερη φορά στην κρίση του δημοτικού συμβουλίου ( την προηγούμενη φορά είχε εγκριθεί ομόφωνα ) αφού αρκετοί δημοτικοί σύμβουλοι δήλωσαν ότι δεν είχαν ενημερωθεί όπως έπρεπε…

Από τη συνεδρίαση δεν έλειψαν οι εντάσεις και οι διαφορετικές φωνές ενώ εντύπωση έκανε το γεγονός ότι οι Ενεργοί Πολίτες που είχαν καταθέσει την ένσταση δεν παρέστησαν στη συνεδρίαση, αν και όπως δήλωσε ο Αντιδήμαρχος Κώστας Αντωνόπουλος, είχαν ενημερωθεί εγκαίρως ότι το θέμα θα έρθει προς συζήτηση .

Τέλος αποφασίστηκε η σύσταση μιας τριμερής επιτροπής η οποία θα συναντηθεί με τον κο Παπαϊωάννου που θα συζητήσουν το θέμα. Η επιτροπή θα αποτελείται από τους κκ Βάλια Μήτρου-Θεοχάρη, Υφαντή, Ράμμο και έναν εκπρόσωπο των Ενεργών Πολιτών.

Καπετζώνης: Αποδεχόμαστε την προσφορά. Ο Παπαϊωάννου
δεν μας έβαλε κάποιον όρο ούτε ζήτησε κάτι
≪ Όλοι είμαστε κατά των επιφανειακών εξορύξεων. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν θα αποδεχτούμε μια προσφορά από τον κο Παπαϊωάννου. Δεν έχω ξαναδεί τέτοιες συμπεριφορές. Δεν είναι δυνατόν να ψηφίζουμε ομόφωνα πριν από δέκα περίπου ημέρες την αποδοχή και μετά να το ξανασυζητάμε. Αυτή η εικόνα δεν είναι η καλύτερη για το δημοτικό μας συμβούλιο.

Στο κάτω-κάτω ο κος Παπαϊωάννου δεν είναι ο Κυριακόπουλος. Εργολάβος είναι και πήρε το έργο σε διαγωνισμό. Αν δεν ήταν αυτός θα ήταν κάποιος άλλος. Εξάλλου η επιχείρηση του έχει έργα σε όλη την Ελλάδα και στο εξωτερικό, αν δεν κάνω λάθος. Γιατί να μην δεχτούμε μια προσφορά όταν ο δωρητής δεν μας βάζει κανέναν απολύτως όρο; Κάποιοι λένε ότι μπορεί αύριο-μεθαύριο να μας ζητήσει κάτι άλλο. Αν το κάνει εδώ είμαστε να το δούμε. Όμως σήμερα δεν μας ζητάει απολύτως τίποτα και δεν βλέπω γιατί να μην αποδεχτούμε τη δωρεά ≫.

Με αυτά τα λόγια θα υπεραμυνθεί ο δήμαρχος Γ. Καπετζώνης την απόφαση του να αποδεχτεί τη δωρεά των 70.000 ευρώ για το πυροσβεστικό κλιμάκιο και μάλιστα θα σημειώσει ότι ήδη έχουν ξεκινήσει κάποιες εργασίες γιατί ο χρόνος πιέζει για την ολοκλήρωση του έργου και να μην χαθεί αυτή η σημαντική υποδομή από την Δημοτική Ενότητα Λιδωρικίου.

Επιπλέον ο δήμαρχος θα τονίσει ότι πεποίθηση του είναι ότι όποιος παίρνει νερό, χώμα ή αέρα από τη Δωρίδα θα πρέπει να δίνει αντισταθμιστικά στην περιοχή για να ξεκαθαρίσει όμως ότι στην προκειμένη περίπτωση δεν πρόκειται για αντισταθμιστικά αλλά για μια δωρεά που προέκυψε μετά από αίτημα του ίδιου του Δήμου

Παπαγεωργίου:  Δεν θέλουμε τα λεφτά από ανθρώπους που
 ξεκοιλιάζουν τα βουνά μας με τις επιφανειακές εξορύξεις
Στον αντίποδα ο δημοτικός σύμβουλός Παν. Παπαγεωργίου σημείωσε ότι επουδενί δεν θα πρέπει ο δήμος να δεχτεί την προσφορά γιατί προέρχεται από έναν εργολάβο που καταστρέφει τα βουνά με τις επιφανειακές εξορύξεις που πραγματοποιεί στο Βλαχοθανάση.¨ Συμφωνώ απολύτως με την ανακοίνωση των Ενεργών Πολιτών. Η ιστορία έχει πολλές αναγνώσεις. Δυστυχώς η πολιτεία παραδίδει τα ορυκτά στους ιδιώτες και καμιά κυβέρνηση μέχρι σήμερα δεν τους έβαλε κάποιον φραγμό με αποτέλεσμα να ξεκοιλιάζουν τα βουνά με τις επιφανειακές εξορύξεις. Πριν από δύο χρόνια το δημοτικό συμβούλιο Λιδωρικίου ομόφωνα είχε αποφασίσει ότι ήταν ενάντια στις επιφανειακές εξορύξεις και είχαμε προσφύγει στη δικαιοσύνη . Ο δήμος Δωρίδας είναι συνέχεια και του τότε δήμου Λιδωρικίου και για αυτό πρέπει να έχει την ίδια άποψη και να προσπαθεί για τη διατήρηση των βουνών μας¨, θα τονίσει χαρακτηριστικά ο δημοτικός σύμβουλος για να σημειώσει στη συνέχεια για τον κο Παπαϊωάννου. ¨Να τον χαίρεται το ΠΑΣΟΚ τέτοιους συμβούλους που ενώ γνωρίζει ότι είναι εργολάβος τον τοποθετούν στην επιτροπή περιβάλλοντος της περιφέρειας¨.

Επιπλέον ο Π. Παπαγεωργίου θα σημειώσει ότι ο δήμος δεν θα πρέπει να αποδεχτεί τα χρήματα γιατί ≪ προέρχονται από αυτόν που ξεκοιλιάζει τα βουνά ενώ και για το Λαρνάκι που τοποθετήθηκε στην Επιτροπή Περιβάλλοντος συμπεριφέρθηκε ως εκπρόσωπος του Κυριακόπουλου. Αν η πολιτεία είναι τόσο ανάλγητη και μας πάρει το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο θα πρέπει να αντιδράσουμε δυναμικά, ακόμη και με καταλήψεις αν χρειαστεί προκειμένου να το αποτρέψουμε ¨.

Παγώνης: Ψήφισε ΝΑΙ με επιφύλαξη
Από την πλευρά του ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Αναστάσιος Παγώνης αφού στην πρώτη του τοποθέτηση σημείωσε ότι στην προηγούμενη συνεδρίαση που συζητήθηκε ξανά το θέμα δεν είχε την πρέπουσα ενημέρωση έβαλε αρκετά ερωτήματα σε σχέση με τον κο Παπαϊωάννου, την προέλευση των χρημάτων και τη σχέση του με τον Κυριακόπουλο.
¨Κανείς δεν έχει αντίρρηση να στεγαστεί το Πυροσβεστικό κλιμάκιο στο Λιδωρίκι. Όμως η δημοτική αρχή θα έπρεπε να είχε ψάξει καλύτερα το θέμα και να μας είχε ενημερώσει καλύτερα, ήδη από την προηγούμενη φορά. Είμαι σίγουρος ότι πίσω από τον κο Παπαϊωάννου είναι η S& B και ο κ. Κυριακόπουλος . Δεν ξέρω αν πρέπει να νομιμοποιήσουμε κάποιες πράξεις αποδεχόμενοι μια τέτοια προσφορά¨ Θα τονίσει ο Τάσος Παγώνης ο οποίος όμως στο τέλος θα υπερψηφίσει με επιφυλάξεις στο να πάρει ο δήμος τη δωρεά από τον περιφερειακό σύμβουλο Χρ.Τριανταφύλλου: ¨Ο δήμος Δωρίδας αποτελεί συνέχεια και του πρώην δήμου Λιδωρικίου που ήταν σε αντιδικία με την εταιρία του κου Κυριακόπουλου¨.

Ο επικεφαλής της ¨Λαϊκής Συσπείρωσης¨ Χρήστος Τριανταφύλλου καταψήφισε την αποδοχή της δωρεάς τονίζοντας περισσότερο τα πολιτικά χαρακτηριστικά της απόφασής του.
¨Εδώ μπαίνει θέμα ηθικής τάξης αν αποδεχτούμε την προσφορά αφού ο κος Παπαϊωάννου ουσιαστικά δρα ως συνέχεια του Κυριακόπουλου.
Την προηγούμενη φορά που ψηφίσαμε μας είπατε γενικά και αόριστα για έναν εργολάβο αλλά χωρίς να μας διευκρινίσετε τι εκπροσωπεί. . Για την παράταξη μας ο δήμος Δωρίδας αποτελεί συνέχεια όλων των πρώην δήμων, άρα και του πρώην δήμου Λιδωρικίου. Με αυτήν την έννοια δεν  μπορεί το Λιδωρίκι να είχε αντιδικία με την εταιρία του κου Κυριακόπουλου και εμείς να αποδεχόμαστε προσφορές.
Για φανταστείτε να έρθει ο γελαδάρης που του επιβάλαμε πρόστιμο και πει ότι κάνει μια γιορτή Μοσχαριού και μας πει ότι μας χαρίσει 4-5 μοσχάρια. Εμείς θα τα αποδεχτούμε; Δεν θα είναι παράλογο θα τονίσει με έμφαση ο Χρήστος Τριανταφύλλου και θα κλείσει τονίζοντας ότι ¨εμείς καταψηφίζουμε γιατί θεωρούμε ότι εκπροσωπούμε τους κατοίκους της περιοχής και όχι τα συμφέροντα¨.

Οι υπόλοιποι δημοτικοί σύμβουλοι
Στο θέμα παρενέβησαν ακόμη αρκετοί δημοτικοί σύμβουλοι οι οποίοι ανέλυσαν το ζήτημα και από άλλες σκοπιές.

Για παράδειγμα ο αντιδήμαρχος Κώστας Αντωνόπουλος σημείωσε ότι ενώ το θέμα είναι τόσο σοβαρό δεν μπορεί να κατανοήσει πως οι Ενεργοί Πολίτες δεν παρέστησαν στη συνεδρίαση .¨Όλοι είμαστε ενάντια στις επιφανειακές εξορύξεις. Όμως οι Ενεργοί Πολίτες θα έπρεπε να ήταν εδώ να υπερασπιστούν τις απόψεις τους. Γιατί απουσιάζουν; θα πει χαρακτηριστικά ο Αντιδήμαρχος για να συνεχίσει τονίζοντας ότι δεν μπορεί να χτυπάμε το σαμάρι για να ακούσει ο γάιδαρος, θέλοντας να πει ότι άλλο ο κος Παπαϊωάννου και άλλο ο Κυριακόπουλος αφού ο πρώτος πήρε με διαγωνισμό μια εργολαβία από τον δεύτερο.

Ο Κώστας Κουτσούμπας με τη σειρά του αφού σημείωσε ότι είναι ενάντια στις επιφανειακές εξορύξεις σημείωσε ότι οι εργασίες γίνονται με άδειες από τα αρμόδια υπουργεία και σημείωσε ότι όταν πριν από δύο χρόνια ο τότε αντιδήμαρχος Λιδωρικίου κος Στρούζας είχε πάει στα δικαστήρια με την S&B δεν πήγε κανένας από τους Ενεργούς Πολίτες να τον βοηθήσουν αφήνοντάς τον έρμαιο στις ορέξεις 3-4 δικηγόρων που είχε προσλάβει τότε η Εταιρία.

Ο Δημήτρης Καραχάλιος από την πλευρά του σημείωσε ότι από τη θετική απόφαση του προηγούμενου δημοτικού συμβουλίου δεν απορρέει ότι ο δήμος αναλαμβάνει κάποιες δεσμεύσεις αν αποδεχτεί τη δωρεά και σημείωσε ότι ≪ η αποδεχόμαστε τη δωρεά ή αφήνουμε το πυροσβεστικό κλιμάκιο να φύγει από το Λιδωρίκι και ενδεχομένως από όλη τη Δωρίδα¨.

Στο θέμα παρενέβη Μανώλης Χαραλάμπους ο οποίος σημείωσε ότι δεν ήξερε ότι ο κος Παπαϊωάννου ασχολείται με τα μεταλλεία.¨Εγώ ψήφισα υπέρ της αποδοχής της δωρεάς. Από εκεί και πέρα δεν νομίζω ότι δεσμεύομαι , ούτε έχω κάποια υποχρέωση να αποδεχτώ κάποιο αίτημα του κου Παπαϊωάννου που θα κρίνω ότι δεν πρέπει. Αν σκεφτόμαστε με αυτόν τον τρόπο δεν θα αποδεχόμαστε ποτέ καμιά προσφορά¨ θα τονίσει ο κ. Χαραλάμπους.

Ρεπορτάζ από τη ΩΡΑ της ΦΩΚΙΔΑΣ



Υ.Γ. Ιτεανετ
Στην ώρα της Φωκίδας υπάρχει μόνιμη  πληρωμένη ολοσέλιδη καθημερινή διαφήμιση του  Πανουργιά Παπαιωάνου


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου