Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2011

Το 'απαγορευμένο' μου της ΕΡΤ: Το spot της Μπιενάλε που δεν θα δούμε ποτέ

Του Γιάννη Δηράκη
(dirakis@sevenart.gr)

Εμπνεόμενος από το κεντρικό θέμα της 3ης Μπιενάλε της Αθήνας, "Μονόδρομος", ο Γιώργος Ζώης, σκηνοθέτης του πολυβραβευμένου "Casus Belli", κατάφερε με έξι κάδρα συνολικής διάρκειας 25 δευτερολέπτων να αναστατώσει το νομικό τμήμα και τη διοίκηση της ΕΡΤ και τελικά να "κοπεί" από τις συχνότητες της κρατικής τηλεόρασης.
Έτσι, μετά τη διακοπή ποδοσφαιρικών αγώνων, τα μπλόκα της αστυνομίας και τις συλλήψεις των... πανό με πολιτικό περιεχόμενο στα γήπεδα το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε, και η διοίκηση της ΕΡΤ αποφάσισε να εφαρμόσει πιστά τους νόμους προκειμένου να "προστατεύσει" τους τηλεθεατές, λογοκρίνοντας προληπτικά το ...
τηλεοπτικό σποτ της Αθηναϊκής Μπιενάλε, της οποίας είναι "μέγας χορηγός". Ως εκ τούτου, το τηλεοπτικό trailer που σκηνοθέτησε αφιλοκερδώς για την Athens Biennale ο Γιώργος Ζώης με τίτλο "Monodrome" δεν θα παιχτεί ποτέ, γράφοντας άλλη μια... λαμπρή σελίδα στην ιστορία της ελληνικής τηλεόρασης.

Σε επικοινωνία που είχαμε με το τμήμα χορηγιών της ΕΡΤ, μας ενημέρωσαν ότι το spot του Γιώργου Ζώη παραβιάζει το νόμο 1730 / 1987 (που καθορίζει τα της ΕΡΤ), καθώς και το ΠΔ 109 / 2010 (περί οπτικοακουστικών υπηρεσιών και της τηλεοπτικής διαφήμισης). Τόσο απλά και προφανώς, αν δει κανείς το spot του Ζώη, καταλαβαίνει ότι η Δημόσια Τηλεόραση σε μια μαύρη περίοδο για τα δικαιώματα και τις ελευθερίες συνολικά δεν θα μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση, τη στιγμή μάλιστα που ελέγχεται απόλυτα από την κεντρική εξουσία. Το απέδειξε πολύ πρόσφατα και με την "εισβολή" των φοιτητών στο στούντιο της ΝΕΤ, όπου παρά τις δεσμεύσεις της διοίκησης, η "άνωθεν" παρέμβαση δεν επέτρεψε την προβολή του παραμικρού αποσπάσματος στο πρόγραμμά της.
Ακολουθεί το απαγορευμένο τηλεοπτικό spot της Μπιενάλε, το οποίο προβάλλεται αποκλειστικά στο -προς το παρόν- μη ελεγχόμενο διαδίκτυο, προκειμένου ο καθένας να βγάλει τα συμπεράσματά του, καθώς και ένα σύντομο σχόλιο για το concept του δημιουργού Γιώργου Ζώη, ο οποίος στο "Monodrome" σχολιάζει ευφυώς τη σύγχρονη πραγματικότητα, παρουσιάζοντας το μονόδρομο όσων εμείς βλέπουμε ήδη γύρω μας και δεν είδε η ΕΡΤ.

 
Το σποτ αποτελείται από έξι στατικά κάδρα μιας βίαιης επιταχυνόμενης καθημερινότητας σε επιβραδυνόμενη κίνηση. Δεν κρίνουμε τις δράσεις που συμβαίνουν ως ηθικές ή ανήθικες αλλά ως αναπόφευκτες πράξεις που συμβαίνουν προς μια μονόδρομη κατεύθυνση.        Γιώργος Ζώης


Monodrome (25’’)

Σκηνοθεσία
: Γιώργος Ζώης
Διεύθυνση Φωτογραφίας: Νικόλας Ποττάκης
Camera Weisscam: Ντάνιελ Πετσαλίδης
Μοντάζ / Μιξάζ / Special FX: Τόλης Ρούσσας
Sound Design: Γιώργος Μικρογιαννάκης
Μουσική: Yianneis “The Sketch” (N. Zades - L. Filippou)
Διεύθυνση Παραγωγής: Σάββας Χατζηπαυλίδης
Post Production House: ABL
Δημιουργική Ομάδα: Νίκος Πεχλιβανίδης, Στέλλα Κουρέλη, Νίκος Κολιγιάννης, The Syndicate
Παραγωγός: Πάκο Καράμπαμπας, Αμάντα Λιβανού
Παραγωγή: Top Cut
http://www.sevenart.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου