Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2011

Εγκριση για την εγκατάσταση ιδιωτικης ΒΙ.ΠΕ στο Μαντούδ

ΠΑΣΟΚ και ΝΔ  υπηρετούν στα ίδια συμφέροντα στο περιφερειακό Συμβούλιο. Χωρίς καμία χωροθέτηση και χωρίς την σύμφωνη γνώμη των κατοίκων ενέκριναν ιδιωτική ΒΙΠΕ στο Μαντούδι εξευτελίζοντας τον θεσμό του Περιφερειακού Συμβουλίου, το οποίο παρέκαμψαν, μέσω ολιγομελούς επιτροπής.

Έγκριση για την εγκατάσταση ιδιωτικης ΒΙ.ΠΕ στο Μαντούδι έδωσε σήμερα η πλειοψηφία της Επιτροπής Περιβάλλοντος Στερεάς εν μέσω έντονων αποδοκιμασιών της τοπικής κοινωνίας

Εν μέσω έντονων αντιδράσεων η πλειοψηφία της Επιτροπής Περιβάλλοντος και Ανάπτυξης του Περιφερειακού Συμβουλίου Στερεάς ενέκρινε σήμερα το πρωί την εισήγηση της Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού για δημιουργία ΒΙ.ΠΕ από την εταιρεία ΤΕΡΝΑ στο Μαντούδι της Βόρειας Ευβοιας. Το θέμα είχε ...
πάρει αναβολή στην προηγούμενη συνεδρίαση της Επιτροπής μετά τις έντονες αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας που επισήμαναν τις καταστροφικές συνέπειες της FAST-TRUCΚ επένδυσης για την γεωργική παραγωγή και την τουριστική ανάπτυξη της Βόρειας Ευβοιας. Μια τέτοια βιομηχανική επένδυση βαριάς όχλησης με τη δημιουργία εργοστασίου ηλεκτροπαραγωγής φυσικού αερίου, όπως τονίστηκε, αλλάζει κυριολεκτικά τον χαρακτήρα της περιοχής και απομακρύνει κάθε δυνατότητα εναλλακτικής ανάπτυξης.

Παρόλο που η συνεδρίαση είχε οριστεί για τις 9.30 το πρωί πολλοί κάτοικοι της περιοχής είχαν έρθει με πούλμαν από το Μαντούδι με έκδηλη αγωνία και αγανάκτηση, ζητώντας να μην επιτραπεί η επένδυση.Μετά από 4ωρη συνεδρίαση η επιτροπή με πλειοψηφία 7 υπέρ και 2 κατά ενέκρινε την εγκατάσταση της ΒΙΠΕ ενώ απέρριψε την πρόταση να συζητηθεί το θέμα σαν ιδιαίτερα σοβαρό στην ολομέλεια του Περιφερειακού Συμβουλίου Στερεάς. Θετική ψήφο έδωσαν οι εκπρόσωποι της παράταξης του Περιφερειαρχη Κλέαρχου Περγαντά όσο και της παράταξης της μείζονος αντιπολίτευσης Θανάση Χειμάρα.
Αρνητικές ψήφους στην ίδρυση ιδιωτικής ΒΙ.ΠΕ από την ΤΕΡΝΑ έδωσε η εκπρόσωπος της Λαϊκής Συσπείρωσης κ. Ντούρου και ο εκπρόσωπος της Ριζοσπαστικής και Οικολογικής Συνεργασίας για τη Στερεά Ελλάδα Νίκος Στουπής. Κατά της απόφασης τάχτηκε και η εκπρόσωπος του Αυτοδιοικητικού Κινήματος Στερεάς Δέσποινα Σπανούδη, η οποία όμως δεν ψήφισε γιατί δεν είναι μέλος της Επιτροπής. Στην επιχειρηματολογία τους τόνισαν τις αρνητικές συνέπειες μιας τέτοιας απόφασης για την ευρύτερη περιοχή που έχει μέχρι σήμερα υποστεί της συνέπειες της ασύδοτης βιομηχανικής εκμετάλλευσης και σήμερα έχει εγκαταλειφθεί στην τύχη της, την έλλειψη ουσιαστικού διαλόγου με την τοπική κοινωνία, το γεγονός ότι δεν έχει προηγηθεί χωροταξικός σχεδιασμός για το είδος της ανάπτυξης που θέλουμε για την περιοχή. Επι πλέον τονίστηκε ότι δεν μπορεί η Πολιτεία και τα αρμόδια Υπουργεία στο όνομα της κρίσης να εκχωρεί σε ιδιώτες την ίδρυση βιομηχανικής περιοχής και μάλιστα βαριάς όχλησης, αδιαφορώντας για τις δυσμενείς επιπτώσεις στη ζωή των κατοίκων.
Η Επιτροπή Περιβάλλοντος έδωσε την εγκριση της όταν πήρε έγγραφες διαβεβαιώσεις ότι στη συγκεκριμένη ΒΙΠΕ δεν πρόκειται να εγκατασταθούν επιχειρήσεις που θα ασχολούνται με καύση απορριμάτων, τοξικά απόβλητα και πυρηνικά, ενώ δέχτηκε και κάποιες τροποποιήσεις που προταθηκαν ώστε να αποκλειστούν μελλοντικές δραστηριότητες που θα μπορούσαν να επιδράσουν αρνητικά στην περιοχή.

Αμέσως μετά την ψηφοφορία υπήρξαν έντονες αντιδράσεις και αποδοκιμασίες των κατοίκων που βρίσκονταν μέσα στην αίθουσα συνεδριάσεων. Για να εκτονωθεί η κατάσταση ο Πρόεδρος της Επιτροπής, αντιπεριφερειάρχης Νίκος Μπέτσιος διέκοψε την συνεδρίαση αναβάλλοντας τα υπόλοιπα θέματα συζήτησης.
altpressfthiotida.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου