Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση υποψηφίου από το 2ο Λύκειο Λαμίας (τα στοιχεία του για ευνόητους λόγους δεν αναφέρονται), ο οποίος ενώ αρίστευσε, συγκεντρώνοντας 19.000 μόρια, δεν κατόρθωσε να εισαχθεί στην Οδοντιατρική Σχολή Θεσσαλονίκης που...
τον ενδιέφερε, παρότι η βάση της ήταν χαμηλότερη, και φυσικά ούτε και σε καμία άλλη σχολή.
Ο ίδιος αλλά και άλλοι υποψήφιοι που βρίσκονται σε αντίστοιχη θέση, εξετάζουν τώρα το ενδεχόμενο προσφυγής στην
Δικαιοσύνη, καθώς, όπως λένε, αποτελεί ευθύνη του υπουργείου Παιδείας το γεγονός ότι δεν ελέγχθηκε επαρκώς η κατάθεση όλων των μηχανογραφικών.
Πηγές από το υπουργείο Παιδείας από την άλλη πλευρά, δηλώνουν ότι είχαν δοθεί σαφείς οδηγίες προς τους υποψήφιους για την κατάθεση του νέου ηλεκτρονικού μηχανογραφικού.
Παρά ταύτα το υπουργείο εξετάζει τις συγκεκριμένες περιπτώσεις, που υπολογίζεται ότι αφορούν 50 με 60 άτομα, έτσι ώστε να αναζητηθούν νομικές λύσεις για την άρση του αδιεξόδου ή να ληφθεί μια πολιτική απόφαση που να αφορά τους συγκεκριμένους υποψηφίους.
Πάντως, στη διάρκεια του καλοκαιριού περίπου 100 άτομα είχαν στείλει με φαξ τα μηχανογραφικά τους στο υπουργείο για να διασφαλίσουν την κατάθεση τους, τονίζοντας ότι δεν ήταν ξεκάθαρο αν είχαν ακολουθήσει τη σωστή διαδικασία.
Συνολικά 1.100 άτομα είχαν ομολογήσει στις αρχές του καλοκαιριού ότι διαπίστωσαν πρόβλημα με την κατάθεση του μηχανογραφικού τους.
Πηγή: Μάρνυ Παπαματθαίου - tovima.gr, 29/8/2011
ΜΕ 18,9 ΕΧΑΣΕ ΤΗ ΘΕΣΗ ΣΤΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΑΠΟ ΠΑΙΔΙ ΠΟΛΥΤΕΚΝΟΥ ΠΟΥ ΕΙΧΕ ΒΑΘΜΟ 4,6!!!
ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΟΣ ΚΑΒΑΛΑ ΤΟ ΝΕΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΗΣ ΑΝΝΑΣ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ!!!
Ανισότητες που βγάζουν μάτι φανερώσε το νέο σύστημα του Υπουργείου Παιδείας που αντικατέστησε τον θεσμό των μεταγραφών σε πανεπιστημιακά ιδρύματα και ΤΕΙ. Εμφανίστηκε λοιπόν το φαινόμενο, υποψήφιοι με βαθμό 18,95 να χάνουν τη θέση τους από άλλους με βαθμολογία 4.62 επειδή ανήκουν στην κατηγορία πολυτέκνων.
Πιο συγκεκριμένα στο τμήμα Φιλολογίας μπαίνει εφέτος υποψήφιος της κατηγορίας των πολυτέκνων με βαθμό 2,04 (!), ενώ την ίδια στιγμή η βάση στο ίδιο τμήμα για τη γενική κατηγορία (την πλειονότητα, δηλαδή, των υποψηφίων) είναι 17,55.
Στους αρχιτέκτονες του ΕΜΠ, σχολή περιζήτητη πανελλαδικά με βάση 18,95, μπαίνει υποψήφιος της κατηγορίας των πολύτεκνων με 4,62!
Τα παραδείγματα δυστυχώς είναι πολλά και φανερώνουν την πλήρη αποτυχία του νέου συστήματος, με το οποίο και δόθηκαν εκ των προτέρων συγκεκριμένες θέσεις σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ σε ειδικές κατηγορίες, αντί των μετεγγραφών τους εκ των ιστέρων όπως γίνονταν παλιά.
Και αυτό γιατί με το παλαιό σύστημα οι μετεγγραφόμενοι από τμήμα της επαρχίας σε κεντρικό πανεπιστήμιο, σπάνια ξεπερνούσαν μια διαφορά της τάξης των 1.000 μορίων από τους εισαχθέντες και τη γενική κατηγορία του πανεπιστημίου υποδοχής.
Τώρα, η διαφορά αυτή ξεπερνάει τα 15.000 μόρια και μάλιστα, ενώ έχουν μείνει έξω υποψήφιοι με υψηλότατη βαθμολογία, οι οποίοι για λίγα μόρια δεν έπιασαν την βάση του καθε τμήματος.
Μετά από αυτά το υπουργείο Παιδείας εκών άκον μελετάει πλέον ακόμη και ενδεχόμενη επανεξέταση του ποσοστού του 20% που δόθηκε στις κατηγορίες αυτές, αν και η «γκάφα» του νέου συστήματος δεν είναι εύκολο να ξεπεραστεί.
Τα παραδείγματα είναι πολλά. Στους τοπογράφους του ΕΜΠ φερειπείν μπαίνει μέλος πολύτεκνης οικογένειας με 5,8 ενώ η γενική σειρά έχει βάση 16. Ετερο παράδειγμα η περίπτωση του Μαθηματικού Αθήνας όπου μπαίνει υποψήφιος ειδικής κατηγορίας με 3,1, ενώ η βάση της γενικής σειράς είναι 15,7. Στους χημικούς μηχανικούς του ΕΜΠ εισάγονται φοιτητές με 9,7 τη στιγμή που η βάση της γενικής σειράς είναι 18,6. Και όχι μόνο: στο τμήμα Γεωπονίας της Θεσσαλονίκης θα σπουδάσουν φοιτητές με βαθμό 2,8 και στο τμήμα Φυσικής Θεσσαλονίκης με βαθμό 5,08, στο ΜΜΕ του Παντείου, μέλος πολύτεκνης οικογένειας εισήχθη με βαθμό 2,9 και στην Ιατρική σχολή της Αθήνας θα βρίσκονται στο ίδιο αμφιθέατρο φοιτητές τόσο του 19,9 όσο και του 15,6.
iefimerida.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου