Παρασκευή 8 Ιουλίου 2011

«Οι χώρες της Ε.Ε. θα πρέπει να στηρίξουν τις τράπεζές»... γι αυτό τραβάμε αυτά που τραβάμε άλλωστε

Οι ευρωπαϊκές χώρες θα πρέπει να καλύψουν τις ανάγκες σε κεφάλαια των τραπεζών τους, στις περιπτώσεις που αυτές αποτύχουν να περάσουν τις ασκήσεις αντοχής (stress tests) και δεν μπορέσουν να προσελκύσουν χρήματα από ιδιώτες επενδυτές.
Αυτό προβλέπεται σε έγγραφο, το οποίο θα κληθούν να εγκρίνουν οι υπουργοί Οικονομικών της Ε.Ε. στο συμβούλιο Ecofin την ερχόμενη Τρίτη, όπως αναφέρει το πρακτορείο Ρόιτερ σε δημοσίευμά του. Τα αποτελέσματα των stress tests - διεξάγονται από τον περασμένο Μάρτιο σε 91 ευρωπαϊκές τράπεζες - αναμένεται να ...
ανακοινωθούν την ερχόμενη εβδομάδα από την Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (European Banking Authority).

Στο έγγραφο αναφέρεται ότι οι τράπεζες που αποτύχουν να περάσουν το όριο του 5% για το βασικό δείκτη (core tier 1) κεφαλαιακής επάρκειας, θα έχουν χρόνο έως το τέλος Σεπτεμβρίου το αργότερο για να υποβάλουν σχέδιο ανακεφαλαιοποίησής τους, ενώ προβλέπονται επιπλέον τρεις μήνες για την ενίσχυσή τους με ιδιωτικά κεφάλαια, στα οποία περιλαμβάνονται διακρατηθέντα κέρδη, πρόσθετες κοινές μετοχές ή υψηλής ποιότητας υβριδικά μέσα, πωλήσεις περιουσιακών τους στοιχείων και συγχωνεύσεις.

Σημειώνεται ότι η δημοσίευση του εγγράφου προκάλεσε την αύξηση του spread των 10ετών ιταλικών ομολόγων σε νέο επίπεδο ρεκόρ, καθώς οι επενδυτές ανησυχούν ότι η Ιταλία θα πρέπει να καλύψει με κεφάλαια τις τράπεζες της, ενώ η μετοχή της ιταλικής τράπεζας UniCredit, της μόνης μεγάλης ιταλικής τράπεζας που δεν έχει ανακοινώσει αύξηση κεφαλαίου, υποχώρησε κατά 5%.
http://www.zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου