Τετάρτη 25 Μαΐου 2011

Πως αντιμετωπίζουν την κρίση στο Καϊμακτσαλάν

 Η κρίση χτύπησε και την "Αράχωβα του Βορρά"
 
Μηδενικές είναι φέτος οι πωλήσεις κατοικιών στο χειμερινό θέρετρο του Βορρά, το χωριό Άγιος Αθανάσιος (Καϊμακτσαλάν) του Νομού Πέλλας, ενώ η μείωση στην επισκεψιμότητά του κυμάνθηκε στο 30%. Ντόπιοι και επιχειρηματίες, κάνοντας τον απολογισμό της χειμερινής περιόδου, αποδίδουν τα ποσοστά στη δύσκολη οικονομική συγκυρία που πλήττει τη χώρα. Την απάντηση στην οικονομική κρίση που έχει χτυπήσει και την Αράχωβα του Βορρά, όπως συνηθίζουν να αποκαλούν την περιοχή, δίνουν επιχειρηματίες και επενδυτές ρίχνοντας τις τιμές στις πωλήσεις κατοικιών στην περιοχή, κατασκευάζοντας νέες υποδομές και βελτιώνοντας τις υπάρχουσες. Την ίδια ώρα, «σωτήριο» εμφανίζεται το σενάριο το χιονοδρομικό κέντρο να ...προσελκύσει το ενδιαφέρον ξένων επενδυτών, ώστε να διαδοθεί ως προορισμός και να αποτελέσει πόλο έλξης και για ξένους τουρίστες.


Της Σοφίας Τουντούρη
Ρίχνουν τις τιμές
Για δραματική μείωση του αγοραστικού ενδιαφέροντος έκανε λόγο ο Θεσσαλονικιός επιχειρηματίας Γιώργος Βιλδιρίδης, ένας από τους σημαντικότερους επενδυτές στο χωριό, από τους πρωτεργάτες στην ανάπτυξή του και εμπνευστής της Ανέμης, εταιρείας που διαθέτει προς πώληση εξοχικές παραδοσιακές αλλά παράλληλα σύγχρονες κατοικίες στην περιοχή. «Υπάρχει σοβαρότατη πτώση στις πωλήσεις και η απάντησή μας είναι το χαμήλωμα των τιμών. Δεν υπάρχει άλλη λύση. Οι τιμές των κατοικιών είναι φέτος αρκετά μειωμένες. Ξεκινούν από τα 50.000 ευρώ και αυξάνονται ανάλογα με τα τετραγωνικά μέτρα και την τοποθεσία» αναφέρει στην «F.S.» ο κ. Βιλδιρίδης, τονίζοντας πως φέτος δεν έγινε καμία πώληση κατοικίας, με τον αριθμό των διαθέσιμων προς πώληση εξοχικών να φτάνει τις 80.

Τους 2.000 ανθρώπους τα Σαββατοκύριακα και τις γιορτές φτάνει ο πληθυσμός του χωριού, μαζί με ντόπιους και οικιστές, σύμφωνα με τον Ανδρέα Πολίτη, πρόεδρο του Συλλόγου Προστασίας και Διατήρησης του Παραδοσιακού Οικισμού του Αγ. Αθανασίου. «Αυτοί οι άνθρωποι είναι η βάση της ανάπτυξης του χωριού. Οι τιμές των κατοικιών είναι σαφώς φτηνότερες από άλλων περιοχών, και εξαρτώνται από τα τ.μ. Υπάρχουν σπίτια από 30-40 τ.μ. μέχρι και 300 τ.μ. Σπίτια που διατηρούν τα παραδοσιακά στοιχεία και είτε είναι αυτόνομες βίλες είτε κατοικίες. Σπίτια για όλα τα γούστα και όλα τα βαλάντια» τονίζει ο κ. Πολίτης.

Σήμερα υπάρχουν περίπου 500 εξοχικές κατοικίες στην περιοχή, το 95% των οποίων ανήκει σε Θεσσαλονικείς. Ωστόσο τα τελευταία τρία χρόνια παρατηρείται αυξημένο ενδιαφέρον από Αθηναίους που επιθυμούν να αποκτήσουν μια εξοχική κατοικία στον Άγιο Αθανάσιο.

Αυτό που σε ένα βαθμό διαφοροποιεί τον Άγιο Αθανάσιο από τα υπόλοιπα χωριά του Βορρά είναι η διατήρηση της παράδοσης στο χτίσιμο των κατοικιών αλλά και στην κατασκευή των δρόμων. «Η παράδοση διατηρείται, και σ’ αυτό συνέβαλαν οι τοπικοί παράγοντες. Γι’ αυτό υπάρχει και ο σύλλογός μας, για να παρακολουθεί την ανοικοδόμηση του χωριού. Είναι παραδοσιακός οικισμός, υπάρχει νομοθεσία, όλα πρέπει να χτίζονται με πέτρα και ξύλο» τονίζει ο κ. Πολίτης, προσθέτοντας: «Στο χωριό, για παράδειγμα, δεν γίνονται ασφαλτοστρώσεις, αλλά μόνο καλντερίμια. Δόθηκε μια επιδότηση και όλοι οι κεντρικοί δρόμοι έγιναν καλντερίμια. Υπάρχουν κάποιες παρεκτροπές, αλλά ελέγχονται».

Επισκέπτες και το καλοκαίρι
Στροφή στον αθλητισμό κάνουν επιχειρηματίες, ντόπιοι και επενδυτές στον Άγιο Αθανάσιο, καθώς αυτή φαίνεται να είναι η λύση για την ανάπτυξη της περιοχής και κατά τους ανοιξιάτικους και καλοκαιρινούς μήνες. «Τα γήπεδα θα είναι έτοιμα μέσα στον επόμενο μήνα. Ο στόχος είναι να έρχεται κόσμος, αθλητές, ομάδες και το καλοκαίρι στο χωριό. Σκεφτείτε ότι δεν έχουν πολλοί τη δυνατότητα να προετοιμάζονται και να προπονούνται στα 1.500 μέτρα, σε μια περιοχή με όλες τις υποδομές. Πουθενά στην Ελλάδα δεν υπάρχει περιοχή που να μπορεί να φιλοξενήσει μέχρι και 2.500 αθλητές» επισημαίνει ο κ. Βιλδιρίδης, ο οποίος προσθέτει πως η επιλογή του Αγίου Αθανασίου για καλοκαιρινές αποδράσεις θα κοστίσει στους ενδιαφερόμενους περίπου 40 ευρώ το άτομο, αφού οι τιμές των ξενοδοχείων, των εστιατορίων και των μπαρ της περιοχής, ειδικά το καλοκαίρι, είναι πολύ μειωμένες. Από την πλευρά του, ο κ. Πολίτης αναφέρει: «Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καλοκαιρινός τουρισμός στην περιοχή. Γίνονται προσπάθειες με τη βοήθεια της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, και τώρα, με τα γήπεδα, που θα είναι έτοιμα άμεσα, θα μπορούν να έρχονται ομάδες για προετοιμασία κτλ.»

Ξένοι για το χιονοδρομικό
Απόλυτα σύμφωνοι εμφανίζονται τόσο οι επιχειρηματίες όσο και οι οικιστές του χωριού στο να αναλάβουν ξένοι επενδυτές τη διαχείριση του χιονοδρομικού κέντρου του Καϊμακτσαλάν. Κάτι τέτοιο αφενός θα αυξήσει την επισκεψιμότητα τουριστών από το εξωτερικό, αφετέρου θα αναβαθμίσει την ποιότητά του, όπως ακριβώς συμβαίνει με παρόμοια χιονοδρομικά κέντρα γειτονικών χωρών, π.χ. της Βουλγαρίας. «Μπορεί να γίνει κάποιος διαγωνισμός και να παραχωρηθεί το χιονοδρομικό κέντρο για κάποια χρόνια σε κάποια ξένη εταιρεία. Αυτή είναι η καλύτερη λύση ώστε το Καϊμακτσαλάν να γίνει πόλος έλξης και για ξένους τουρίστες» αναφέρει ο κ. Πολίτης.


Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Free Sunday στις 21-22/5/2011

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου