Πέμπτη 21 Απριλίου 2011

Πολλά ήταν τα ψέματα π’ ακούσαμε ως εδώ, ας πούμε και μια αλήθεια κι ας πέσει στο γιαλό

Κίνημα «Δεν πληρώνω» με χορηγούς ο τίτλος του πονήματος του Πάσχου Μανδραβέλη (Καθημερινή), ο οποίος έβγαλε λαβράκι, δηλαδή ένας blogger το έβγαλε κι αυτός βρήκε ευκαιρία να ξεσαλώσει …

Ένας blogger, λοιπόν, αλίευσε μια περίεργη όσο και εξωφρενική δαπάνη (οργή) του Επιμελητηρίου Πιερίας. Ο πρόεδρός του κ. Ηλίας Χατζηχριστοδούλου (ο οποίος μάλιστα εκλέχτηκε με το χρίσμα της Ν.Δ.) (μάλωμα στον Σαμαρά) αποφάσισε «την πληρωμή ποσού 1.734,30 ευρώ, συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ... για εκτύπωση διαφόρων εντύπων και πανό για την κατάληψη των διοδίων»! (απόφαση 10089/Φ. 120/22.12.2010).

Έχει και συνέχεια …

Δεν είναι μόνο αυτά. Σύμφωνα με την απόφαση ...10087/Φ. 130/22.12.2010) το επιμελητήριο πλήρωσε 98,15 ευρώ για προμήθεια ανακλαστικών γιλέκων για την κατάληψη των διοδίων (τηρούνται δηλαδή και οι κανόνες υγιεινής ασφαλείας) (λεπτή ειρωνεία), 1.131,6 ευρώ «για την διανομή φυλλαδίων για την κατάληψη των διοδίων» και τέλος υπάρχει και το κερασάκι του αγώνα: το Επιμελητήριο Πιερίας πλήρωσε 131,99 ευρώ για «γεύμα οκτώ ατόμων την ημέρα της κατάληψης των διοδίων» (απ. 10073/Φ. 130/22.12.2010).

Και τελειώνουμε με τα ηθικοπλαστικά (κουνάμε το δάκτυλο) και ακαταμάχητα, ερωτήματα και επιχειρήματα …

Εδώ όμως πρέπει να τεθούν κάποια ερωτήματα. Πρώτον: πόσο αυθόρμητες είναι οι καταλήψεις «δεν πληρώνω» αφού έχουν και μηχανισμούς χορηγίας και μισθώνουν (έστω με λεφτά άλλων) τις υπηρεσίες επιχειρήσεων να μοιράζουν φυλλάδια; Δεν είναι σε εθελοντική βάση η αντίδραση;

Η συνέχεια του κειμένου περιλαμβάνει χώσιμο στο θεσμό των επιμελητηρίων, κατά της ανομίας το ανάγνωσμα, παίρνει λίγο ξώφαλτσα το ΠΑΜΕ (;;;) κι ότι άλλο χωράει σε ένα κείμενο 580 λέξεων. Με ένα σμπάρο, πολλά τρυγόνια δηλαδή.

Τι δεν βλέπουμε στο κείμενο; 

Τις απόψεις του κινήματος ‘Δεν πληρώνω’ και του Επιμελητηρίου Πιερίας

Του χρηματοδότη και του χρηματοδοτούμενου δηλαδή. Αυτοί οι οποίοι εγκαλούνται ως παράνομοι, αυτών τη θέση δεν ακούμε. Τυχαίο; Δε νομίζω Πάσχο…

Για τον πολύ απλό λόγο ότι η απόφαση 10089/Φ.130/22-12-2010 του Επιμελητηρίου Πιερίας που επικαλείται, αναφέρει απλά την εκτύπωση διαφόρων εντύπων και πανό για την κατάληψη των διοδίων και όχι κάποια επιχορήγηση άλλου φορέα ή ιδιώτη. Είναι δηλαδή πράξη και απόφαση του ιδίου του Επιμελητηρίου Πιερίας για συμμετοχή του σε κατάληψη των διοδίων Μαλγάρων, την 12η Δεκεμβρίου 2010 από τις 11:00 έως τις 15:00. Μία δράση η οποία διοργανώθηκε από τα Επιμελητήρια Θες/νίκης και Πιερίας και στηρίχθηκε από πληθώρα φορείς, ομάδες πολιτών και πολιτικά πρόσωπα. Τι πιο φυσικό, το Επιμελητήριο Πιερίας, το οποίο έχει οικονομικούς πόρους, σε μια δράση δικιά του, να τυπώσει τα δικά του έντυπα και πανό, προκειμένου να περάσει τα δικά του μηνύματα. Τα οποία μηνύματα, όπως φαίνεται και από τις εικόνες παρακάτω, δεν έχουν και πολύ σχέση με αυτά των κινημάτων ‘Δεν πληρώνω’.

Τι θα λέγανε τώρα ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου και τα κινημάτα ‘Δεν πληρώνω’ Πιερίας, αν δε βαριόσουν και τους ρώταγες Πάσχο;

«Το θέμα του κινήματος «Δεν πληρώνω» δεν αφορά εμάς. Πρόκειται για μία ομάδα εθελοντική που κάνει κάποιες δραστηριότητες με τις οποίες δεν έχουμε καμία απολύτως σχέση. Εκείνοι κάνουν κάθε βδομάδα τέτοιες ενέργειες, δεν έχουμε καμία θέση μ’ αυτό. Μάλιστα μερικές φορές ήρθαμε και σε σύγκρουση μαζί τους. Εμείς αυτό που λέμε πάντα είναι ότι σε καμία περίπτωση δεν είμαστε κατά των διοδίων. Τα διόδια δεν είναι κάτι καινούριο, υπάρχουν εδώ και δεκαετίες. Διαμαρτυρόμαστε, ωστόσο, με σκοπό να μας φτιάξουν τους παράπλευρους - από την εθνική οδό - δρόμους, για να μπορέσουν οι δημότες αλλά και οι επιχειρηματίες της περιοχής, να μετακινούνται από τη μία περιοχή στην άλλη χωρίς καμία επιβάρυνση. Δεν γίνεται να έχει τρία διόδια ένας νομός σε απόσταση 60 χλμ. Συγκεκριμένα είχαμε κάνει μία σύσκεψη μαζί με τον πρόεδρο του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης κ. Ζορπίδη όταν έγινε η αύξηση των διοδίων των Μαλγάρων Θεσσαλονίκης και αποφασίσαμε να διαμαρτυρηθούμε έντονα».

Γνωρίζουμε λοιπόν στον κ. Mανδραβέλη και σε όλους τους συναδέλφους του, οι οποίοι αναπαρήγαγαν την παραπάνω είδηση, πως θα έπρεπε να γνωρίζουν τα εξής:

Πρώτον: Με πρωτοβουλία των Επιμελητηρίων Πιερίας και Θεσσαλονίκης, αποφασίστηκε, την Κυριακή, 12 Δεκεμβρίου 2010, από τις 11π.μ. - τις 3μ.μ. να πραγματοποιηθεί κατάληψη στο σταθμό διοδίων στα Μάλγαρα, προς ένδειξη διαμαρτυρίας για την κατακόρυφη, κατά 40%, αύξηση στην τιμή των διοδίων (από 2 σε 2,80 ευρώ για επιβατικά οχήματα). Τα δύο Επιμελητήρια, για να κάνουν γνωστή τη δράση τους, εξέδωσαν δελτία τύπου και παρήγαγαν ενημερωτικό υλικό, το οποίο τυπώθηκε και διανεμήθηκε από ιδιωτική εταιρεία σε ολόκληρη την Πιερία και στη Θεσσαλονίκη. Η αφίσα που διανεμήθηκε στο Ν. Πιερίας ήταν η παρακάτω:


Σε καμία από τις δράσεις του «Δεν πληρώνουμε», πανελλαδικά(!), δεν έλειπε από τα ενημερωτικά φυλλάδια το γνωστό σήμα του κινήματος κατά των διοδίων. Η κατάληψη των Μαλγάρων της 12.12.2010 οργανώθηκε με πρωτοβουλία των Επιμελητηρίων Πιερίας και Θεσσαλονίκης και οι διοργανωτές διαφοροποιήθηκαν σαφώς από το πανελλαδικό κίνημα, αποφεύγοντας συνειδητά τη χρήση του γνωστού σήματος.

Που αποσκοπεί λοιπόν αυτή η γενίκευση και η ταύτιση του κινήματος με μηχανισμούς χορηγίας;

Δεύτερον: Παρά τις παροτρύνσεις τοπικών εκπροσώπων του κινήματος «Δεν πληρώνουμε», να συμπεριληφθεί το γνωστό σήμα της δράσης, στην αφίσα που θα διένειμαν οι διοργανωτές, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Πιερίας κ. Ηλίας Χατζηχριστοδούλου, ήταν κάθετα αντίθετος με την παραπάνω πρόταση, διότι πολλές φορές, και στο παρελθόν, είχε εκφράσει τις εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις του για το κίνημα και την πρακτική άρνησης καταβολής του αντιτίμου των διοδίων. Οι διοργανωτές εκτύπωσαν το παραπάνω έντυπο, ένα πανό με τίτλο «Όχι στο μαρασμό της Πιερίας» και με δικά τους έξοδα, οργάνωσαν την εκδήλωση διαμαρτυρίας της 12.12.2011.

«Δεν έχουμε καμία απολύτως σχέση ούτε με το Επιμελητήριο Πιερίας ούτε με κόμματα ούτε με χορηγούς οποιουδήποτε τύπου. Εμείς θα το σκεφτόμασταν αν θα μας πρότεινε κάποιο Επιμελητήριο να πάρουμε μία χορηγία γιατί δεν παίρνουμε από κανέναν, είναι αυτοχρηματοδοτούμενο το κίνημά μας. Αυτό όμως που θέλουμε να πούμε είναι ότι το άρθρο δεν γίνεται για να χτυπήσει το Επιμελητήριο, αλλά για να χτυπήσει το κίνημά μας. Ασφάλεια, αστυνομία, εργολάβοι, κυβέρνηση, κράτος μαζί με τα παπαγαλάκια τους προσπαθούν αυτή τη στιγμή να απονομιμοποιήσουνε και να παρουσιάσουν ως κατευθυνόμενο το κίνημα «Δεν πληρώνω». Νομίζουν ότι κλείσανε προσωρινά το θέμα της Κερατέας με την αποχώρηση των ΜΑΤ και τώρα θέλουν να ρίξουν το βάρος στην άλλη δεύτερη μεγάλη πληγή της κυβέρνησης για να περάσουν τα μέτρα. Τέτοια άρθρα δεν έχουν κανένα στόχο την ουσία του ζητήματος, αλλά επιδιώκουν να χτυπήσουν την καρδιά του κινήματός μας. Η σύνδεση του Επιμελητηρίου Πιερίας με το κίνημα γίνεται εκ του πονηρού»


Τη δουλειά σου πάντως Πάσχο την έκανες. Το ‘λαυράκι’ σου έπαιξε χθες και σήμερα σε έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα αστικής-κεφαλαιοκρατικής προπαγάνδας πολύ. Είμαι σίγουρος ότι τα ελληνικά αμνοερίφια τον μάσησαν τον ταραμά. Το νεοδημοκρατικό Επιμελητήριο Πιερίας ‘θυσιάστηκε’, αλλά η δουλειά έγινε.
Άξιος ο μισθός σου…

Α, κι εκείνες οι μειώσεις διοδίων που μας έταζε ο (Κ)Ρέππας για πριν το Πάσχα που πήγαν; Κοντεύει η Ανάσταση.

* Ο τίτλος της ανάρτησης, είναι η πρώτη στροφή (παραφρασμένη) απ’ το ‘Σημαία από νάιλον’ του Σαββόπουλου 
http://tomantri.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου