Δευτέρα 7 Μαρτίου 2011

Wall Street Journal: Δεν εκπλήσσει η υποβάθμιση, οι αγορές προεξοφλούν χρεοκοπία


Wall Street Journal: Δεν εκπλήσσει η υποβάθμιση, οι αγορές προεξοφλούν χρεοκοπία
Δεν συνιστά έκπληξη η υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας από την Moody’s, αναφέρει η αμερικανική εφημερίδα Wall Street Journal, επισημαίνοντας ότι από καιρό οι αγορές θεωρούν αναπόφευκτη τη χρεοκοπία.

Δεν συνιστά τεράστια έκπληξη η υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας από την ...
Moody's, αναφέρει η αμερικανική οικονομική εφημερίδα Wall Street Journal, σε δημοσίευμα με τίτλο «Οι ιδιωτικοποιήσεις είναι το κλειδί για την τύχη της Ελλάδας».

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι «η Moody' s δεν λέει κάτι που δεν γνωρίζουν οι αγορές εδώ και πολύ καιρό. Πράγματι, το κεντρικό σενάριο της Moody's ότι οι κάτοχοι κρατικών ομολόγων δεν πρέπει να επωμισθούν τις απώλειες μοιάζει με παιδικό ανάγνωσμα σε σύγκριση με το συμπέρασμα που εδώ και καιρό έχουν βγάλει οι αγορές ότι είναι αναπόφευκτη η χρεοκοπία. Η Ελλάδα μπορεί τουλάχιστον να παρηγορηθεί με το γεγονός ότι η υποβάθμιση της Moody's θα έχει περιορισμένο αντίκτυπο από την στιγμή που η ελληνική κυβέρνηση και οι τράπεζες συνεχίζουν να έχουν πρόσβαση στο ταμείο διάσωσης από την ΕΕ, το ΔΝΤ και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα».
Ωστόσο, η Wall Street Journal επισημαίνοντας ότι «ακόμη κι έτσι, η Ελλάδα έχει υποβαθμιστεί κατά εννιά βαθμίδες μέσα σε μόλις 440 μέρες από την Moody's από την θέση Α1», επισημαίνει ότι ο Οίκος αξιολόγησης δηλώνει ότι εξίσου πιθανή είναι μια αναβάθμιση «εάν προχωρήσει πιο γρήγορα από ότι περιμένει η Moody's ο ρυθμός σταθεροποίησης της οικονομίας – για παράδειγμα, μέσω της συνταγής των μεγάλων εσόδων από ιδιωτικοποιήσεις, ή εάν εμφανιστούν εκπλήξεις στην είσπραξη φόρων που να αποδεικνύουν σημαντική πρόοδο στη μάχη της κυβέρνησης κατά της φοροδιαφυγής».




Ο Εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας κ. Γιάννης Μιχελάκης έκανε την ακόλουθη δήλωση, σχετικά με την υποβάθμιση από τον Οίκο Moody’s:

«Χωρίς να παραγνωρίζεται το γεγονός ότι η ελληνική οικονομία εξακολουθεί να κινείται σε λάθος κατεύθυνση, η ανακοίνωση του Οίκου Moody's έρχεται σε στιγμή αδικαιολόγητη. Λίγο πριν την αυριανή δημοπρασία των εξαμηνιαίων εντόκων γραμματίων του Δημοσίου και λίγες ημέρες πριν τις κρίσιμες αποφάσεις για την αντιμετώπιση του χρέους στην Ευρώπη.

Αναδεικνύεται έτσι η ανάγκη ρύθμισης της λειτουργίας των Οίκων Αξιολόγησης. Ανάγκη που από καιρό έχει επισημάνει ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς».




«Σύσκεψη» στη σκιά της υποβάθμισης

Σε ιδιαίτερα βαρύ κλίμα, μετά και την υποβάθμιση από τον Οίκο Moody’s πραγματοποιήθηκε η σύσκεψη στις 18:00 το απόγευμα, με ευρεία σύνθεση, υπό τον κ. Γ. Παπανδρέου.
Η αρνητική αυτή αξιολόγηση, η οποία δημοσιεύτηκε λίγες ημέρες πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ προκάλεσε έντονο εκνευρισμό και προβληματισμό στην κυβέρνηση.

Η εισήγηση του υπουργείου Οικονομικών προς το Υπουργικό Συμβούλιο είναι να καταγγελθούν άμεσα οι πρακτικές των οίκων αξιολόγησης στις Ευρωπαϊκές Αρχές και να θέσει το θέμα ο κ. Παπανδρέου στη συνάντηση που θα έχει την Πέμπτη με τον κ. Ν. Σαρκοζί.

Η σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου δεν ήταν έκτακτη, αλλά οι συμμετέχοντες άρχισαν να ειδοποιούνται σταδιακά από χθες από το γραφείο του Πρωθυπουργού. Για πρώτη φορά όμως σε υπουργική σύσκεψη κλήθηκαν να συμμετάσχουν οι κ.κ. Φ. Πετσάλνικος, Β. Εξαρχος και Μιχ. Καρχιμάκης, γεγονός που δείχνει την κρισιμότητα των στιγμών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου