Κυριακή 27 Μαρτίου 2011

Εκτός ελέγχου η πυρηνική κρίση στην Ιαπωνία


Δραματικές είναι οι εξελίξεις στο πυρηνικό θρίλερ της Ιαπωνίας με τις αρχές της χώρας να δείχνουν ανίκανες να αντιμετωπίσουν τη ζημιά στους αντιδραστήρες.

Η Ιαπωνία προειδοποίησε την Κυριακή ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί ο κίνδυνος μιας πυρηνικής καταστροφής στο εργοστάσιο της Φουκουσίμα.

Ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Γιούκιο Εντάνο παραδέχτηκε ότι οι ,,,
επιχειρήσεις στις πυρηνικές εγκαταστάσεις είναι ιδιαίτερα επίπονες και ότι η απουσία προόδου είναι απογοητευτική απέναντι σε αυτή την καταστροφή, τη χειρότερη που βιώνει η χώρα μετά τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο.

"Θα θέλαμε να δώσουμε ένα σαφές χρονοδιάγραμμα για το πότε θα επιλυθεί το πρόβλημα. Όσοι εργάζονται στο εργοστάσιο το ίδιο σκέφτονται. Ωστόσο δεν μπορώ να είμαι περισσότερο αισιόδοξος από την πραγματικότητα", τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σε δηλώσεις του στο δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο ΝΗΚ.
Δέκα εκατομμύρια φορές πάνω από τα όρια
Συναγερμός σήμανε ξανά στον αντιδραστήρα 2 του πυρηνικού εργοστασίου της Φουκουσίμα και το προσωπικό απομακρύνθηκε αμέσως από τις εγκαταστάσεις, μετέδωσε το ιαπωνικό πρακτορείο ειδήσεων Jiji.
Το επίπεδο που μετρήθηκε στα δείγματα του νερού αυτού που βρέθηκε στην αίθουσα όπου βρίσκεται η τουρμπίνα, πίσω από τον αντιδραστήρα, είναι 1.000 μιλισίβερτ (mSv) ανά ώρα, δήλωσε εκπρόσωπος της Tepco.

Η Tokyo Electric Power, η διαχειρίστρια εταιρία του πυρηνικού εργοστασίου, ανακοίνωσε ότι ραδιενέργεια 10 εκατομμύρια φορές υψηλότερη από το σύνηθες επίπεδο μετρήθηκε σε νερό από τον αντιδραστήρα 2.



Εκπρόσωπος της TEPCO είπε ότι οι εργάτες εγκατέλειψαν την πυρηνική μονάδα προκειμένου να αποφύγουν την έκθεσή τους σε υψηλές δόσεις ραδιενέργειας.

Ποσοστά ραδιενέργειας αρκετών χιλιάδων μιλισίβερτ ανά ώρα έχουν ήδη μετρηθεί γύρω από τους αντιδραστήρες που έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές, επιβάλλοντας την προσωρινή εκκένωση των μονάδων.
Με την έκθεση του ανθρωπίνου οργανισμού σε μία δόση 100 μιλισίβερτ και άνω, οι ιατρικές μελέτες δείχνουν αύξηση του αριθμού των καρκίνων.
Πεντακόσιοι ηρωικοί τεχνικοί, πυροσβέστες και στρατιώτες εργάζονται νυχθημερόν στη Φουκουσίμα Νταϊίτσι (Φουκουσίμα αριθμός 1) για να επιτύχουν την ψύξη των αντιδραστήρων χρησιμοποιώντας αντλίες νερού, ηλεκτρικές αντλίες και μια αντλία από σκυρόδεμα που φέρει έναν βραχίονα 50 μέτρων για να φθάνει το επίπεδο των δεξαμενών όπου υπάρχουν τα αναλωθέντα πυρηνικά καύσιμα.
Επί δύο εβδομάδες στις εγκαταστάσεις γίνονταν ρίψεις νερού από τη θάλασσα αλλά καθώς το αλάτι από το θαλασσινό νερό μπορεί να προκαλέσει διάβρωση, η εταιρία αποφάσισε να χρησιμοποιεί στο εξής γλυκό νερό.
Ακόμα πιο ψηλά τα ποσοστά ραδιενεργού Ιωδίου
Το ραδιενεργό ιώδιο στο θαλασσινό νερό στα ανοικτά του πυρηνικού εργοστασίου Φουκουσίμα Νταϊίτσι αυξήθηκε σε επίπεδο 1.850 φορές πάνω από το κανονικό, από 1.250 μια ημέρα νωρίτερα, ανακοίνωσε σήμερα η ιαπωνική Υπηρεσία Πυρηνικής και Βιομηχανικής Ασφάλειας.
Ο αξιωματούχος της υπηρεσίας Χιντεχίκο Νισιγιάμα είπε ότι είναι πιθανό να υπάρχει διαρροή από το κέλυφος αντιδραστήρων και αυτή να είναι η αιτία για την υψηλή ραδιενέργεια που εντοπίστηκε σε στάσιμο νερό στα κτίρια όπου βρίσκονται οι τουρμπίνες.
Αγνόησαν τον κίνδυνο
Παράλληλα σήμερα το ειδησεογραφικό πρακτορείο Kyodo μετέδωσε ότι ένας σεισμολόγος αποκάλυψε πως είχε προειδοποιήσει πριν από δυο χρόνια την εταιρία Tepco πως ένα μεγάλο τσουνάμι θα μπορούσε να προκαλέσει μεγάλες καταστροφές στα εργοστάσιά της στη Φουκουσίμα, αλλά "αγνοήθηκε".
Ο Γιουκινόμπου Οκαμούρα είπε ότι η Tokyo Electric Power Co., η οποία λειτουργεί το πυρηνικό ηλεκτροπαραγωγικό εργοστάσιο Φουκουσίμα 1, επέμεινε ότι ο σχεδιασμός της για την αντιμετώπιση σεισμών ήταν επαρκής και δεν ήθελε να εξετάσει την υπόθεση πιθανής ζημιάς από σεισμική δόνηση ή/και τσουνάμι.

"Είναι παράξενο να συμπεριφέρεσαι χωρίς να λαμβάνεις υπ' όψη σου αστάθμητους παράγοντες", δήλωσε ο Οκαμούρα, επικεφαλής του Κέντρου Έρευνας Ενεργών Ρηγμάτων και Σεισμών.

Ο Οκαμούρα είχε κάνει την προειδοποίηση στην εταιρία το 2009 μετά από μια μελέτη που διεξήγαγε από το 2004 σχετικά με ένα μεγάλο τσουνάμι που είχε στοιχίσει τη ζωή 1.000 ανθρώπων το έτος 869, μετά από ένα σεισμό 8,3 βαθμών. Στην έρευνά του ανακάλυψε ότι το τσουνάμι είχε πλήξει μεγάλες εκτάσεις στις παραθαλάσσιες περιοχές της βορειοανατολικής Ιαπωνίας, ανέφερε το Κιόντο.

Η εταιρία που διαχειρίζεται το εργοστάσιο έχει υποστηρίξει επανειλημμένα πως ο σεισμός και το τσουνάμι της 11ης Μαρτίου ήταν "πέραν κάθε πρόβλεψης".

Η αστυνομία της Ιαπωνίας ανακοίνωσε σήμερα ότι ο απολογισμός των επιβεβαιωμένων νεκρών βρίσκεται στους 10.489, ενώ 16.621 πολίτες παραμένουν αγνοούμενοι.
http://news247.gr/kosmos/news/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου