Σάββατο 26 Φεβρουαρίου 2011

ΒΟΜΒΕΣ ΘΑΝΑΤΟΥ" ΣΤΟ ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΟ Τα πολλά νεκρά δελφίνια μας προειδοποιούν

Του Γιώργου Ηλιόπουλου *

Σε παγίδα θανάτου για τα διερχόμενα δελφίνια έχει μετατραπεί ο Κορινθιακός Κόλπος , καθώς δεν περνάει μήνας που να μην ξεβράζεται νεκρό κάποιο δελφίνι στις ακτές του.

Ήδη χθες άλλο ένα νεκρό δελφίνι βρέθηκε στη περιοχή Κόκκινου-Χιλιαδούς στο Δήμο Δωρίδας.

Συνολικά , δεκαπέντε έχουν εντοπισθεί νεκρά από τον Αύγουστο μέχρι και τον Φεβρουάριο στον Κορινθιακό .

Αιτία η αυξημένη ρύπανση του βυθού σε βαριά μέταλλα, που πλησιάζει σε ποσοστό 20% σε σχέση με τις κανονικές συγκεντρώσεις. Ο παραπάνω αριθμός των νεκρών δελφινιών ...είναι όσα μπόρεσαν να καταγραφούν από την Ομοσπονδία Οικολογικών Οργανώσεων του Κορινθιακού Κόλπου «η Αλκυών». Εκτιμάται ότι τα νεκρά δελφίνια είναι διπλάσια και αυτό είναι που προκαλεί μεγάλη ανησυχία στα μέλη της.

Υπολογίζεται ότι ετησίως από τον Κορινθιακό Κόλπο διέρχονται περίπου 200 δελφίνια και λαμβάνοντας υπόψη την παραπάνω στατιστική , προκύπτει ότι το 10% αυτών χάνει τη ζωή τους κατά τη διέλευση.

Ο μέσος όρος εκβρασμένων δελφινιών στον Κορινθιακό για τα τελευταία 12 χρόνια ήταν 6,6 το χρόνο. Σήμερα όμως ο παραπάνω αριθμός έχει διπλασιαστεί.

«Θα πρέπει οι φορείς να αναλάβουν την ευθύνη τους . Οι λόγοι είναι αρκετοί και εντοπίζονται κυρίως στη ρύπανση του Κορινθιακού με βαριά μέταλλα. Εντοπίσαμε πρόσφατα στη Λυγιά ένα νεκρό δελφίνι. αι όταν το ανοίξαμε είδαμε ότι έφερε όγκους στο έντερο και στο στομάχι. Είναι σίγουρο ότι η ρύπανση έχει αφανίσει τα δελφίνια. Τον πληθυσμό δεν μπορούμε να τον εκτιμήσουμε με ακρίβεια. Εκτιμάται ότι είναι 200 με 300 δελφίνια που διέρχονται στον Κορινθιακό .Και το γεγονός ότι οι θάνατοι δελφινιών φθάνουν ή και ξεπερνούν το 10%σημαίνει στη πράξη ότι κάτι σοβαρό συμβαίνει» τονίζει ο Δημήτρης Αγγελόπουλος , μέλος της «Αλκυόνας».

Χρόνο με το χρόνο , οι θάνατοι αυξάνονται και από την καταγραφή προκύπτει ότι είναι μύθος να θεωρεί κανείς ότι οι περισσότεροι καταγράφονται τους θερινούς μήνες .Δυστυχώς τη χειμερινή περίοδο τα ποσοστά θανάτων είναι αυξημένα .Τα μέλη της Ομοσπονδίας μόλις εντοπίζουν ένα δελφίνι νεκρό, λαμβάνουν δείγματα ιστών από το σώμα του και τα στέλνουν σε ειδικά εργαστήρια.

Η Ομοσπονδία αποτελείται ουσιαστικά από ένα δίκτυο εθελοντών πολιτών που αγαπούν τα δελφίνια και η πρωτοβουλία τους γίνεται σε συνεργασία με τις κατά τόπους λιμενικές αρχές.

«Αν λάβετε υπόψη ότι εντοπίσαμε δεκατέσσερα δελφίνια νεκρά , να είστε σίγουροι ότι τα πραγματικά νεκρά δελφίνια είναι διπλάσια , μπορεί και παραπάνω « τονίζει ο κ. Αγγελόπουλος .

Επισημαίνεται επίσης ότι οι μελέτες που έχουν γίνει για την ύπαρξη αλουμινίου και άλλων βλαβερών ουσιών στον πυθμένα του Κορινθιακού υπό μορφή κόκκινης λάσπης , δείχνουν ότι αυτές οι ουσίες καταλαμβάνουν το 20% του πυθμένα.

Όπως παραδέχτηκε πρόσφατα η υπουργός στη συζήτηση του Νομοσχεδίου για τη διατήρηση της Βιοποικιλότητας, ο «Κορινθιακός, ο Ασωπός, και η Μεσάπεια θάλασσα της Εύβοιας, είναι οι τρείς περιοχές που έχουν πολύ μεγάλο πρόβλημα. Βρίσκονται στο κόκκινο».

Όπως πρόσθεσε η υπουργός , ο Κορινθιακός βρίσκεται σε πολύ κρίσιμο σημείο λόγω κόκκινης λάσπης και των άλλων ρυπογόνων παραγόντων.

Δεσμεύτηκε ότι σύντομα θα ανατεθεί μελέτη στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ για να καταγραφεί η κατάσταση και να δίνει προτάσεις-λύσεις, ώστε να παρθούν στη συνέχεια οι απαραίτητες αποφάσεις.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η κ. Μπιρμπίλη επισήμανε με έμφαση στους βουλευτές: «Θεωρούμε το ζήτημα του Κορινθιακού επείγον και κρίσιμο».

* Είναι συνεργάτης της εφημερίδας ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
http://dorida.blogspot.com

1 σχόλιο:

  1. ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΝΑ ΜΑΣ ΠΕΙ ΑΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΚΟΛΥΜΠΑΜΕ ΑΚΙΝΔΥΝΑ ΣΤΙΣ ΑΚΤΕΣ Η ΚΙΝΔΥΝΕΥΟΥΜΕ ΟΠΩΣ ΤΑ ΔΕΛΦΙΝΙΑ? ΝΟΜΙΖΩ ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΠΟΙΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΝΑ ΜΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙ ΑΝ ΤΑ ΒΑΡΕΑ ΜΕΤΑΛΛΑ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΟΡΙΟ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΡΗΧΕΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ ΤΗΣ ΙΤΕΑΣ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ, ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΜΟΝΟΙ ΜΑΣ ΤΑ ΡΙΣΚΑ ΜΑΣ.ΟΙ ΓΑΛΑΖΙΕΣ ΣΗΜΑΙΕΣ ΔΕΝ ΑΣΧΟΛΟΥΝΤΑΙ ΜΕ ΤΑ ΒΑΡΕΑ ΜΕΤΑΛΛΑ.ΤΙ ΝΟΗΜΑ ΕΧΕΙ ΝΑ ΚΡΥΒΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ?ΣΤΟΝ ΑΣΩΠΟ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΥΞΗΜΕΝΟΙ ΚΑΡΚΙΝΟΙ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΟΥΣ ΤΟ ΕΙΠΑΝ. ΣΕ ΜΑΣ ΠΟΤΕ ΘΑ ΒΡΕΘΕΙ ΚΑΠΟΙΑ ΚΑΡΑΒΑΣΙΛΗ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή