Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου 2011

Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων μαθητών Δημοτικού Σχολείου και Νηπιαγωγείου Χρισσού για την συγχώνευση σχολείων

Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων μαθητών Δημοτικού Σχολείου και Νηπιαγωγείου Χρισσού

Μετά από ομόφωνη απόφαση του Συλλόγου μας σας γνωστοποιούμε τα εξής:
Με θλίψη παρακολουθούμε τις τελευταίες ημέρες, την προσπάθεια του Υπουργείου Παιδείας να υποβαθμίσει πλήρως την ποιότητα της παρεχόμενης γνώσης στα σχολεία της χώρας. Οι ενέργειες για την κατάργηση – συγχώνευση σχολικών μονάδων, αποτελούν τη χαριστική βολή για το ελληνικό σχολείο και τους μαθητές και ιδιαίτερα για τις κωμοπόλεις και τα χωριά της...
υπαίθρου μεταξύ αυτών και του Χρισσού. Σημειώνουμε ότι ακόμη και στα χρόνια της Τουρκοκρατίας, το Χρισσό διατηρούσε σχολείο από το οποίο αποφοίτησαν μεγάλες προσωπικότητες μεταξύ αυτών και ο Λέων Μάρκος, ο μετέπειτα επίσκοπος Βέλλας της Ηπείρου ( 12ο αι. μ.Χ).
Για μια ακόμη φορά η ηγεσία του Υπουργείου αντιμετωπίζει την εκπαίδευση μας, μόνο με αριθμητικά και οικονομικά κριτήρια και όχι με παιδαγωγικά και μαθησιακά όπως οφείλει. Ως σίγουρη επίπτωση πρέπει να θεωρηθεί η παραμέληση της αποκέντρωσης και της περιφερειακής ανάπτυξης. Οι τοπικές κοινωνίες μας θα μαραζώσουν και οικογένειες χαμηλού εισοδήματος θα επιβαρυνθούν οικονομικά ή θα αναγκαστούν να εγκαταλείψουν τα χωρία τους.
Επιπλέον, με καθαρά παιδαγωγικά κριτήρια, οι επιπτώσεις για τους μαθητές θα είναι πολλές και ιδιαίτερα αρνητικές. Χιλιάδες μαθητές θα στριμωχτούν σε μεγάλα τμήματα, λόγω έλλειψης σχολικών αιθουσών και σχολείων, και σε τάξεις με μεγάλο αριθμό μαθητών που όλοι γνωρίζουμε ότι αποτελεί τροχοπέδη στην πρόοδό τους. Στα νέα σχολεία η δυνατότητα επιτήρησης και προστασίας των μαθητών θα είναι μηδαμινή. Η σπατάλη χρόνου και η ταλαιπωρία θα αποτελούν την καθημερινότητα τόσο των μαθητών όσο και των γονιών τους.
Είναι σίγουρο ότι η εκπαιδευτική διαδικασία και καθημερινότητα των μαθητών μόνο χειρότερες μπορούν να γίνουν μέσω των καταργήσεων και συγχωνεύσεων των σχολείων μας. Πόσο μάλιστα όταν σύμφωνα με στοιχεία της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Γονέων Μαθητών Ελλάδας χρειάζονται 500 νέα σχολικά κτίρια για να σταματήσει το φαινόμενο της διπλής βάρδιας ( μαθήματα πρωί – απόγευμα).
Εμείς, ως Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων της Τοπικής Κοινότητας, δηλώνουμε κάθετα αντίθετοι σε αυτή την πολιτική του Υπουργείου και καλούμε τους αρμόδιους να αναθεωρήσουν τα σχέδιά τους.
Ο Δήμος Δελφών, η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και όλοι οι φορείς της Κοινότητάς μας στην οποία κοινοποιείται το παρόν παρακαλούνται να συμπαρασταθούν στον αγώνα μας, να ενώσουν τις φωνές τους μαζί μας και αντ' αυτών των αχαρακτήριστων σχεδίων προτείνουμε τα εξής:
Να πάψει επιτέλους η σπατάλη δημόσιου χρήματος που παρατηρείται και που σας στόχο έχει την υποβάθμιση της εκπαίδευσης μας και του βιοτικού μας επιπέδου.
Να ενισχυθεί η Σχολική Μονάδα του Χρισσού (σήμερα λειτουργεί με τρείς δασκάλους και μια νηπιαγωγό σε σύνολο μαθητών 21) ώστε να σταματήσει η “μετανάστευση” των οικογενειών των Χρισσαϊτών. Δεν θα δεχθούμε η πανάρχαια και πανέμορφη κωμόπολη του Χρισσού να ερημωθεί. Το Σχολείο του Χρισσού και η ζωή που προσφέρει αποτελούν σημαντικό στοιχείο για τον τόπο που γεννηθήκαμε, μεγαλώσαμε, μορφωθήκαμε και ζούμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου