Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου 2011

Η Νέα Δημοκρατία Φωκίδας για τα κέντρα πρόληψης

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΔΙΟΙΚΟΥΣΑ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
ΝΟΜΟΥ ΦΩΚΙΔΑΣ

ΘΕΜΑ: ΑΝΑΓΚΗ ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ ΒΙΩΣΙΜΟΥ ΘΕΣΜΙΚΟΥ ΠΛΑΙΣΙΟΥ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΩΝ ΚΕΝΤΡΩΝ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΤΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΕΞΑΡΤΗΣΙΟΓΟΝΩΝ ΟΥΣΙΩΝ
Δια της παρούσης θα θέλαμε να συμβάλουμε στην ανάδειξη της σημασίας επίλυσης του θεσμικού προβλήματος των 71 Κέντρων Πρόληψης της Χρήσης Εξαρτησιογόνων Ουσιών, προκειμένου να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη συνέχιση της λειτουργίας τους και η αναβάθμιση του αναγνωρισμένου επιστημονικού και κοινωνικού τους έργου.
Ιδιαίτερα στις σημερινές συνθήκες κοινωνικής και οικονομικής κρίσης όπου οι υπηρεσίες των ...
δομών είναι αναγκαίες όσο ποτέ, τονίζουμε ότι η νομική μορφή της Αστικής Εταιρείας υπό την οποία λειτουργούν τα Κέντρα Πρόληψης της χώρας ευθύνεται για τη σωρεία των δισεπίλυτων προβλημάτων και επιμένουμε ότι οφείλει να αντικατασταθεί από άλλη, βιώσιμη και σταθερή νομική μορφή.
Στην κατεύθυνση αυτή, η ΝΟΔΕ Φωκίδας, στηρίζει την πρόταση του Σωματείου Εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης, ως μόνη βιώσιμη, μεταξύ όσων έχουν επισήμως κατατεθεί, για τις δομές, που εδώ και χρόνια κλυδωνίζονται και κινδυνεύουν με κλείσιμο.
Συγκεκριμένα, καλούμε τους εμπλεκόμενους στη λειτουργία των Κέντρων Πρόληψης Φορείς να προχωρήσουν σε διαμόρφωση ισχυρού θεσμικού πλαισίου λειτουργίας των δομών, με τα ακόλουθα χαρακτηριστικά:
• Ίδρυση 13 Αυτοδιοικούμενων Ν.Π.Δ.Δ., ένα ανά Διοικητική Περιφέρεια, με την οποία θα ρυθμίζεται και η υπαγωγή τους στο Υπουργείο Υγείας.
• Διατήρηση της σημερινής διασποράς των Κέντρων Πρόληψης, ήτοι 71 πανελλαδικά και δημιουργία νέων, ώστε να καλύπτονται κατά το δυνατό πληρέστερα οι οξείες κοινωνικές ανάγκες.
• Εγγραφή της χρηματοδότησης των Ν.Π.Δ.Δ. ως δαπάνη στον Κρατικό Προϋπολογισμό.
• Πιστοποίηση των Κέντρων Πρόληψης ως Φορέων Πρόληψης Χρήσης Εξαρτησιογόνων Ουσιών και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας και αντίστοιχη πιστοποίηση των εργαζομένων ως εξειδικευμένου προσωπικού Πρόληψης Χρήσης Εξαρτησιογόνων Ουσιών και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας.
• Εξασφάλιση μέσω προβλεπόμενης διαδικασίας όλων των θέσεων εργασίας και του προσωπικού που εργάζεται στα Κέντρα Πρόληψης.
• Εξασφάλιση της συμμετοχής των τοπικών κοινωνιών και της συνεργασίας των κοινωνικών εταίρων.
Με τιμή,
O Πρόεδρος της ΝΟΔΕ Φωκίδας
Κωνσταντίνος Καπούρος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου