Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου 2010

Κλιμακώνουν με απεργίες πείνας οι φυλακισμένοι και στην Φωκίδα

Φουντώνει το κύμα μαζικής αντίδρασης των κρατουμένων, που κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους με απεργία πείνας από μεθαύριο Δευτέρα, ενώ συγκροτούν ομάδα αυτοοργάνωσης και εκπροσώπησής τους που θα σηκώσει το κύριο βάρος της υπεράσπισης των αιτημάτων τους, χωρίς ενδιάμεσους και μεσολαβητές.
  Σύμφωνα με στοιχεία που δίνουν οι ίδιοι οι έγκλειστοι, περίπου 9.500 από όλες τις φυλακές της χώρας πήραν μέρος στην αποχη συσσιτίου που ξεκίνησε πριν από μία εβδομάδα, ενώ αναφέρουν ότι στον Κορυδαλλό, τη φυλακή που συγκεντρώνει τον μεγαλύτερο πληθυσμό, η συμμετοχή είναι καθολική.
Η εκλεγμένη τετραμελής επιτροπή των φυλακισμένων (δύο Ελληνες και δύο αλλοδαποί) θα αποτελέσει τη φωνή των απεργών προς τα έξω, αφού η απόφαση είναι «οι κρατούμενοι να εκπροσωπούνται μόνον από κρατούμενους». Η ομάδα αναλαμβάνει να ανοίξει απευθείας διάλογο με την πολιτική ηγεσία της Δικαιοσύνης, γι' αυτό και ζητεί άμεση συνάντηση με τον αρμόδιο υπουργό Χ. Καστανίδη, ο οποίος, προς το παρόν, κρατά κλειστά τα χαρτιά του. Πέραν της εκτίμησής του ότι οι κινητοποιήσεις είναι υποκινούμενες, κάτι που διαψεύδουν οι ίδιοι οι κρατούμενοι, δεν έχει κάνει άλλη δημόσια τοποθέτηση, αν και οι φυλακές βράζουν.
Τα μέλη της επιτροπής, η Μαριάνθη Πατσελή (Θήβα), ο Γιώργος Παυλόπουλος (Δομοκός), ο Αλβανός Ζανί Ταουλάν (Μαλανδρίνο) και ο Αιγύπτιος Αμπντέλ Σάντος (Δομοκός) ζητούν να μεταχθούν στον Κορυδαλλό, ώστε να μπορέσουν να ...
συναντηθούν με τον υπουργό. Δυο από αυτούς μιλούν στην «Ε». *
Γιώργος Παυλόπουλος, φυλακές Δομοκού

«Είμαστε στο έλεος του αρχιφύλακα»

Εμαστε στο έλεος της υπηρεσίας. Ο αρχιφύλακας που θα σε βάλει στο μάτι σε φορτώνει πειθαρχικά. Βρίσκει αυτός το λόγο. Θέλει να σου κάνει σωματική έρευνα στο διάδρομο και αρνείσαι, σε φορτώνει με το πειθαρχικό της απείθειας. Αυτό γίνεται κατά κόρον.
Μας έδωσαν τη δυνατότητα να αποφυλακιζόμαστε με τα 3/5, αλλά βγάζουμε όλη την ποινή, εξαιτίας των πειθαρχικών. Γι' αυτό και ζητάμε κατάργηση των πειθαρχικών απείθειας και χρήσης ναρκωτικών στη φυλακή από εξαρτημένους. Να με βάλει στο πειθαρχείο, αλλά να μη μου στερήσει την άδεια.
Πολλές προφυλακίσεις και καταδίκες είναι άδικες και επιβάλλονται χωρίς στοιχεία. Αρκετοί προφυλακίστηκαν με βάση μια κατάθεση και μετά αθωώθηκαν.
Εμείς στο Δομοκό είμαστε προνομιούχοι, μένουμε τρεις στο κελί. Στον Κορυδαλλό, τα Γιάννινα, το Ναύπλιο, την Αμφισσα κοιμούνται στο διάδρομο, κάτω στα στρώματα, περνάς από κεφάλια για να πας στην τουαλέτα. Πριν από 10 μέρες μαχαιρώθηκαν κρατούμενοι για μία θέση στο πάτωμα. Η Ε' πτέρυγα του Κορυδαλλού είναι γεμάτη με κρατούμενους που δεν έχουν ποινή αλλά είναι για απέλαση. Τους έχουν στοιβαγμένους στο υπόγειο και στο ισόγειο, τους έχουν για πέταμα. Αμα τους δεις, η εικόνα τους είναι συγκλονιστική.
Οι ξένοι δεν παίρνουν καθόλου άδειες παρ' όλο που έχουν οικογένεια και τα παιδιά τους πηγαίνουν στο ελληνικό σχολείο. Είμαστε στην ευχέρεια της κάθε υπηρεσίας, τι διάθεση έχει. Αν θέλει, σε κάνει μπαλάκι. Φτάνουμε στο σημείο κυριολεκτικά να λέμε να έχουμε καθαρούς μπάτσους, δεσμοφύλακες, δικαστές. Τέτοια είναι η βρωμιά και η διαφθορά.
Θέλω να πω στον υπουργό Δικαιοσύνης να μιλήσει με την επιτροπή κρατουμένων. Προσωπικά με μας. Δεν υπάρχει κανένας ενδιάμεσος. Είμαστε εμείς και αυτός. Να του πούμε τα πραγματικά προβλήματα και τις συνθήκες που ζούμε για το ανήθικο και το βρώμικο του κράτους και της εξουσίας που ασκούν όλοι, ο καθένας από την πλευρά του.
Υπάρχει μια αστυνομική και δικαστική μαφία που έχει φτάσει στο απροχώρητο. Οι δικοί τους έχουν το απυρόβλητο και μέσα και έξω. Αν θέλουν να σε κλείσουν στη φυλακή, γιατί αντιδράς στο σύστημα, το κάνουν χωρίς στοιχεία είτε είσαι ο πιτσιρίκος ο αναρχικός είτε ο οποιοσδήποτε που έχει ένα ποινικό μητρώο. Αν πραγματικά θέλει ο υπουργός να κάνει καινοτομίες, να βάλει μια επιτροπή νομικών να εξετάσει υποθέσεις ανθρώπων που κλείστηκαν μέσα και μετά αθωώθηκαν. Θα υπάρξει δικαίωση γι' αυτούς; Θα ασκήσει δίωξη κατά εισαγγελέα, αστυνομικού;
Μαριάνθη Πατσελή, φυλακές Θήβας

«500 κρατούμενοι πέθαναν σε 10 χρόνια»

Δύο στίχοι του Παύλου Σιδηρόπουλου θα μπορούσαν να περιγράψουν όλα όσα συμβαίνουν. Τα τέρατα δικάστηκαν με μάρτυρα την πείνα, αποκλεισμένα μια ζωή σε ακούσια καραντίνα. Η απελπισία περίστροφο, σφαίρες της οι ανάγκες, άντε και καλή τύχη μάγκες.
Η Δικαιοσύνη εθελοτυφλώντας εξοντώνει τους μικροπαραβάτες, τους φτωχούς και αδύναμους, τους αλλοδαπούς και τοξικομανείς που σε καμιά περίπτωση δεν θα έπρεπε να φυλακίζονται. Οχι μόνο δικάζονται με αυστηρές ποινές και βιώνουν πανάθλιες συνθήκες κράτησης, αλλά και όταν αποφυλακίζονται δεν μπορούν να πληρώσουν τα υπέρογκα πρόστιμα και οδηγούνται και πάλι στην παρανομία.
Το μεγαλύτερο έγκλημα στις μέρες μας είναι η αδιαφορία και η απάθεια στην κάθε μορφής αδικία. Μετά τη μεγάλη κινητοποίηση του Νομεμβρίου του 2008 μας έταξαν αποσυμφόρηση, ανθρώπινες συνθήκες κράτησης, σεβασμό στην αξιοπρέπειά μας, περιορισμό των προφυλακίσεων, χορήγηση αναστολών και αδειών στους δικαιούχους, ένταξη φυλακών στο ΕΣΥ. Δύο χρόνια μετά, τίποτε δεν άλλαξε. Ο υπερπληθωρισμός κρατουμένων -οι περισσότεροι για μικροαδικήματα- καλά κρατεί και οι συνθήκες παραμένουν μεσαιωνικές, χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, χωρίς προγράμματα και μέριμνα επανένταξης. Πεντακόσιοι κρατούμενοι πέθαναν τα τελευταία 10 χρόνια.
Τα δικαιώματά μας όχι μόνο παραβιάζονται, αλλά κεκτημένα χρόνων τείνουν να εξαλειφθούν, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα τις άδειες. Με δικαιολογία κάποιες πιεθαρχικές παραβάσεις, δεν δίνουν άδειες ή χορηγούν άδειες όπου και όποτε θέλουν και συνήθως λιγότερων ημερών.
Οσο για τις πειθαρχικές ποινές (παραμονή στην απομόνωση, πειθαρχική μεταγωγή, στέρηση επισκεπτηρίου και κυρίως στέρηση ευεργετικών ημερομισθίων), εκτός του ότι δίνονται για ασήμαντη αφορμή, αποτελούν ανασταλτικό παράγοντα στην άδεια και κυρίως στην υπό όρους απόλυση. Δηλαδή τιμωρούμαστε για το ίδιο παράπτωμα περισσότερο από δύο φορές και εκτίουμε παραπάνω ποινή. Είναι απαράδεκτο να τιμωρείται κάποιος τοξικομανής για χρήση μες στις φυλακές, όταν ξέρουμε τι συμβαίνει μέσα στις φυλακές με τα ναρκωτικά. Πειθαρχικές ποινές πέφτουν και για λόγους απείθειας στις νόμιμες εντολές σωφρονιστικών υπαλλήλων, αλλά πουθενά δεν διευκρινίζεται ποιες είναι οι «νόμιμες» εντολές.
Ζούμε στο βασίλειο του παραλόγου και ο καθένας που νομίζει ότι ασκεί εξουσία βγάζει τους δικούς του νόμους με διάφορα «απαγορεύεται» κατά βούληση. Ετσι πολλές φορές η τύχη σου κρίνεται από το κατά πόσο σε συμπαθεί ή σε αντιπαθεί ο κάθε σωφρονιστικός υπάλληλος. Είναι αδιανόητο να υπάρχουν μέσα άνθρωποι με βαριά και ανίατα νοσήματα, χωρίς γιατρούς και φάρμακα. Το ίδιο βέβαια ισχύει και για τους ανήλικους παραβάτες. Εφηβοι από 12-15 χρόνων να βρίσκονται στις φυλακές Αυλώνα χωρίς καμία βοήθεια κρατική. Τι μπορούμε να περιμένουμε απ' αυτά τα παιδιά, που το μόνο βέβαιο είναι ότι θα είναι οι αυριανοί πελάτες των φυλακών.
Οσο για τους τοξικομανείς, από τη στιγμή που θα προωτοσυλληφθούν στιγματίζονται και η πορεία τους είναι προδιαγεγραμμένη. Από 'κεί και μετά η σχέση τους με τις αρχές είναι πελατειακή. Εξοντώνονται στις φυλακές, πολλοί πεθαίνουν και όσοι επιβιώνουν είναι κατεστραμμένοι και κοινωνικά απόβλητοι.
http://www.enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου