Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου 2010

Το Νομαρχιακό Συμβούλιο Φωκίδας επιχειρεί να καθορίσει το μέλλον της περιοχής λίγες μέρες πριν εκπνεύσει

 Δελτίο Τύπου Αυτοδιοικητικού Κινήματος
Την περασμένη Τετάρτη, συνεδρίασε το Νομαρχιακό Συμβούλιο Φωκίδας, προκειμένου να συζητήσει πλήθος θεμάτων, ανάμεσα στα οποία 15 κρίσιμες Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που αφορούν κυρίως εξορυκτικές δραστηριότητες και αιολικά πάρκα. Για το θέμα αντέδρασαν άμεσα κινήσεις πολιτών της περιοχής, σημειώνοντας ότι πρόκειται για δραστηριότητες που εκτείνονται σε μια τεράστια περιοχή της Φωκίδας. Το Αυτοδιοικητικό κίνημα απηύθυνε κάλεσμα και συμμετείχε στη συνεδρίαση. Η περιφερειακή σύμβουλος Δέσποινα Σπανούδη, στην παρέμβασή της τόνισε πρόκειται για εξαιρετικά σοβαρές επεμβάσεις ιδιαίτερα αφού από τις προηγούμενες εξορυκτικές δραστηριότητες σημειώθηκαν τεράστιες καταστροφές στη Γκιώνα, που παραμένουν χωρίς αποκατάσταση. Όπως ανέφερε, «μέρος αυτών των δραστηριοτήτων αφορούν περιοχές
NATURA
για τις οποίες ισχύει απαγόρευση επιφανειακών εξορύξεων, ενώ απαραίτητο ...στοιχείο είναι η εκτίμηση των επιπτώσεων στα νερά της περιοχής. Είναι δεδομένο ότι οι εξορύξεις αφορούν δημόσιο πλούτο και μάλιστα μη ανανεώσιμο. Είναι επίσης γνωστό ότι μετά από δεκαετίες εκμετάλλευσης σε όφελος μεγαλοεπιχειρηματιών, η τοπική οικονομία παραμένει επισφαλής και ισχνή. Η Φωκίδα θα πρέπει να διεκδικήσει θέσεις εργασίας στην αποκατάσταση των καταστροφών που έχει υποστεί, ιδιαίτερα αφού η σημασία τους υπερβαίνει τα τοπικά όρια. Για όλους τους παραπάνω λόγους, τέτοιας έκτασης και κρισιμότητας παρεμβάσεις πρέπει να συζητηθούν εξαντλητικά και όχι να αντιμετωπίζονται με συνοπτικές διαδικασίες.»
Δυστυχώς ο Νομάρχης Φωκίδας αφού ζήτησε χωρίς καμία αιτιολογία να αναβληθεί η συνεδρίαση του συμβουλίου, έσπευσε να ορίσει την επόμενη κιόλας μέρα νέα συνεδρίαση την Τρίτη 21 Δεκεμβρίου και ώρα 05:00 μ.μ. με τα ίδια θέματα.
Η μεθόδευση αυτή, δημιουργεί την ανάγκη να υπάρξει όσο το δυνατό πιο δυναμική αντίδραση από τους πολίτες της Φωκίδας.
Ας μην επιτρέψουμε να κριθεί το μέλλον μιας ολόκληρης περιοχής προκειμένου να εξυπηρετηθούν ιδιωτικά συμφέροντα, ελάχιστες μέρες πριν από τη λήξη του Νομαρχιακού Συμβουλίου. Ας είμαστε όλοι και όλες εκεί.

Τηλ. Επικοινωνίας: 6973607585, 6972850659

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου