Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου 2010

Η διακήρυξη της Κίνησης "Πολίτες στο Προσκήνιο"

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Της Κίνησης
ΠΟΛΙΤΕΣ ΣΤΟ ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ

Μέσα από μια πρωτόγνωρη συμμετοχική διαδικασία όλοι εμείς οι πολίτες που αμφισβητούμε τις δοκιμασμένες επιλογές και πρακτικές που μέχρι τώρα ακολουθήθηκαν στην τοπική αυτοδιοίκηση, προχωρήσαμε στην συγκρότηση της κίνησης
«Πολίτες στο Προσκήνιο».
Ήρθε η ώρα να σηκώσουμε ψηλά το κεφάλι, να απεγκλωβιστούμε. Να αναλάβουμε Εμείς οι Πολίτες την πρωτοβουλία, να παραμερίσουμε όλους αυτούς που απέτυχαν.
Οι δεκάδες υποψηφιότητες των πολιτών που απαιτεί ο «Καλλικράτης» για τη δημιουργία ψηφοδελτίου στον νέο Δήμο ΔΕΛΦΩΝ, ας γίνουν αφορμή για να συνεργαστούν περισσότεροι πολίτες που θα παλέψουν για βιώσιμη και δημοκρατική διέξοδο.
Προοπτική υπάρχει μόνο μέσα από την Κοινωνία.

Δευτέρα 13/9/2010
Δείτε την Διακήρυξη...

ΠΟΛΙΤΕΣ ΣΤΟ ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ

……είμαστε ΟΠΩΣ ΟΛΟΙ ΕΣΕΙΣ εργαζόμενοι, άνεργοι, συνταξιούχοι, νεολαίοι

Ζούμε σήμερα σε μια κρίση που την δημιούργησε το πολιτικό κατεστημένο, οι τράπεζες και τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα που έρχονται τώρα να μας αναγκάσουν να την πληρώσουμε εμείς, μέσω του μνημονίου που μας επέβαλαν.
Αποφάσισαν για μας, την μείωση αποδοχών, την αύξηση των φόρων, την κατακρεούργηση των συντάξεων, την ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, την απελευθέρωση των απολύσεων, την κατάργηση των ΣΣΕ, ενώ στις Τράπεζες χορηγούνται συνεχώς και νέα πακέτα δισεκατομμυρίων από το δανειζόμενο Κράτος.
Μετά την οργή, την αγανάκτηση και την απογοήτευση  για αυτήν την οικονομική και πολιτική χρεοκοπία, που μας οδήγησαν τα κόμματα που μας κυβέρνησαν, δεν μένει τίποτα άλλο να περιμένουμε παρά να βγούμε μπροστά.
Ήρθε η ώρα να βγούμε οι Πολίτες  στο Προσκήνιο.

Γνωριστήκαμε το προηγούμενο διάστημα στους αγώνες της περιοχής μας για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων μας, την προστασία του περιβάλλοντος και της ζωής μας, ανταμώσαμε μέσα από συλλόγους και πρωτοβουλίες που προσπάθησαν να δώσουν λύσεις στα προβλήματα που όλοι αντιμετωπίζουμε. Είμαστε άνθρωποι που εδώ και καιρό μας έχουν «δέσει» τα προβλήματα όπως και χιλιάδες άλλους σε όλη την Ελλάδα, και δεν μπορούν να μας χωρίσουν οι πολιτικές, τις περισσότερες φορές, επίπλαστες διαφορές.
Προσπαθούμε να δώσουμε διέξοδο και λύσεις όλοι μαζί, μιας και τα κόμματα δεν θέλουν ή δεν μπορούν να ανταποκριθούν στον ρόλο τους. Δεν έχουμε βάλει σκοπό της ζωής μας  το κυνήγι της εξουσίας. Δεν έχουμε κανένα προσωπικό συμφέρον και καμία διαπλοκή με συμφέροντα, εφόσον ενάντια σε αυτά αγωνιστήκαμε όλο το προηγούμενο διάστημα.

…συμμετέχουμε στις εκλογές γιατί Θέλουμε :
ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΟΥΣ ΤΟ ΝΕΟ ΔΗΜΟ ΔΕΛΦΩΝ!
Φιλοδοξούμε να έχουμε μόνιμη παρέμβαση στην περιοχή και στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης  για  να δημιουργήσουμε κύτταρα ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ, και ΔΡΑΣΗΣ για να υπάρχει μια άλλη δυνατότητα παρέμβασης των πολιτών που θα αφήνει χώρο να αναπτυχθεί η ελπίδα και η δημιουργία, όπου όλοι θα έχουν γνώμη, θα συναποφασίζουν για να γίνει πράξη η διαχείριση των «κοινών» από τους πολίτες
Η Κίνηση ΠΟΛΙΤΕΣ ΣΤΟ ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ συγκροτήθηκε και λειτουργεί με αρχές άμεσης δημοκρατίας, συζητά και συναποφασίζει για όλα τα θέματα, επιλέγει τους εκπροσώπους και τον επικεφαλής της με διαδικασίες ανακλητότητας και εναλλαγής.

εμείς η … «τοπική αυτοδιοίκηση» και ο «Καλλικράτης»
Ξέρουμε ότι η «Τοπική Αυτοδιοίκηση» έχει μετατραπεί σε μια διοίκηση που ενεργεί με τους ασφυκτικούς κανόνες και ελέγχους που θεσπίζει η κεντρική εξουσία και κινείται μέσα στα πλαίσια που αυτή καθορίζει. Η εφαρμογή του ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ πριν μερικά χρόνια, αντιμετώπισε τους Δήμους ως επιχειρησιακές μονάδες και προώθησε αλλαγές όπως: στροφή στην τραπεζική αγορά για επενδυτικούς σχεδιασμούς, τοπική φορολογία, ανάπτυξη εταιρικών σχέσεων μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα για έργα και υπηρεσίες
Με το νέο θεσμικό πλαίσιο του «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ» προχωρούν ένα βήμα παραπέρα γενικεύοντας τη λειτουργία των Δήμων με τη μορφή Ανωνύμων Εταιριών με Δημάρχους MANAGER θέτοντας τις ανάγκες των Πολιτών σε δεύτερη μοίρα. Επιπλέον σε συνθήκες οικονομικής κρίσης, μετατρέπουν τους Δήμους σε κυματοθραύστη της αντίδρασης των πολιτών απέναντι στην κυβερνητική πολιτική. Αντί να κυνηγά ο δημότης τους υπευθύνους της κρίσης θα κατευθύνεται στους Δήμους που θα έχουν αναλάβει πλέον τις μη χρηματοδοτούμενες υπηρεσίες.
Για να μην υπάρχουν εύκολα αντιδράσεις δημιουργείται κατά τα πρότυπα του γραφειοκρατικού κρατικού συγκεντρωτικού σχηματισμού, ένα συγκεντρωτικό, δημαρχοκεντρικό μοντέλο οργάνωσης που περιορίζει δραστικά την έννοια της αυτοδιοίκησης  και της άμεσης συμμετοχής των πολιτών.
Ο «Καλλικράτης» δεν συνοδεύεται από την απαραίτητη χρηματοδότηση (περίπου 5 δις σύμφωνα με την ΚΕΔΚΕ). Οι νέοι Δήμοι θα δοκιμάσουν έτσι με οδυνηρό τρόπο τις οικονομικές, πολιτικές και κοινωνικές επιλογές, που επιβάλλονται από το Μνημόνιο, με αποτέλεσμα να θιγούν όλες οι κοινωνικές παροχές και ειδικότερα:
  1. Οι παιδικοί σταθμοί, τα ΚΑΠΗ, οι αθλητικές εγκαταστάσεις και όλες οι προνοιακού τύπου δραστηριότητες.
  2. Για τα σχολικά συγκροτήματα εκφράζεται, συνεχώς και από όλους του εκπροσώπους των ΟΤΑ, η αγωνία για την κάλυψη των εξόδων λειτουργίας και συντήρησης .
  3. Έργα αναβάθμισης του περιβάλλοντος, έργα υποδομής, οι υπηρεσίες καθαριότητας σίγουρα θα υποβαθμιστούν.
  4. Ενώ δεν πρέπει ξεχνάμε  τις 300 επιπλέον αρμοδιότητες–αντικείμενα που αποκτούν οι Δήμοι από τις ρυθμίσεις Καλλικράτη.
Οι Δήμοι θα αντιμετωπίσουν ακόμα και το ενδεχόμενο πτώχευσης, εάν δεν βρουν άλλους τρόπους να αποκτήσουν έσοδα. Έτσι θα ανοίξει ο δρόμος σε επιπλέον φορολογία, αύξηση των δημοτικών τελών και ιδιωτικοποίηση κοινωνικών υπηρεσιών (υγεία, παιδεία, αθλητισμός), που μέχρι τώρα κάλυπτε το κράτος από την εκτεταμένη άμεση και κυρίως έμμεση φορολογία. Από ποιόν θα ζητήσουν να καλύψει αυτές τις ανάγκες; Δεν θα πρέπει να αφήσουμε γι αυτό να αποφασίσουν οι Δήμαρχοι που είναι δεμένοι με τα επιχειρηματικά συμφέροντα και τις κυρίαρχες πολιτικές γιατί ξέρουμε ότι σε μας θα φέρουν και πάλι τον λογαριασμό.
Οι αιρετοί μας άρχοντες…
να αποδείξουμε ότι διαθέτουμε μνήμη και κρίση
Αποτελεί πρόκληση για όλους εμάς, αυτοί που άσκησαν εξουσία όλα αυτά τα χρόνια σε επίπεδο Νομαρχίας και Δήμων να διεκδικούν την ψήφο μας πουλώντας νέα οράματα, γιατί διαχειρίστηκαν την τύχη του τόπου μας και παρέδωσαν τον πλούτο του στους λίγους, ενώ σε μας άφησαν τα χρέη και τη φτώχεια. Σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία ο Ν. Φωκίδας καταγράφεται ανάμεσα στους νομούς με το χαμηλότερο κατά κεφαλή ΑΕΠ και τα υψηλότερα ποσοστά φτώχειας και ανεργίας.
Είναι αυτοί που όχι μόνο δεν στάθηκαν αρωγοί αλλά άμεσα ή συγκαλυμμένα  εναντιώθηκαν στις διεκδικήσεις τις ανάγκες και τα δικαιώματα μας και χρεοκόπησαν τους Καλλικρατικούς Δήμους.
Σήμερα  κάνουν αγώνα δρόμου προκειμένου να αποσπάσουν το χρίσμα από τα μεγάλα κόμματα και έχουν αποκλειστικό ενδιαφέρον την αύξηση των εκλογικών τους ποσοστών για προσωπικούς λόγους, για την διατήρηση των γραφειοκρατικών τους επιτελείων, την εδραίωση και διεύρυνση των δεσμών τους με τα επιτελεία των κομμάτων, το ιδιωτικό κεφάλαιο και τα επιχειρηματικά συμφέροντα.
Ήρθε λοιπόν η ώρα να τους «αποστρατεύσουμε»

Με την κατάθεση των προτάσεων που ακολουθούν, δεν κλείνουμε το θέμα, αλλά ανοίγουμε ένα διάλογο με την κοινωνία και τους συμπολίτες μας, παρεμβαίνοντας και διεκδικώντας:
1.ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ-ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ- ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ
  1. Ένα Δήμο των Πολιτών, συμμετοχικό, με την ουσιαστική συμμετοχή μέσα από Συνελεύσεις των κοινωνικών φορέων, των τοπικών κινημάτων.
  2. Ένα Δήμο με διαφάνεια στη λειτουργία του και διαδικασίες κοινωνικού ελέγχου των πράξεων του με καθιέρωση, στην πράξη βέτο για τοπικά ζητήματα από τις αντίστοιχες συνελεύσεις κατοίκων ή άλλα λαϊκά όργανα και θεσμούς.
  3. Ένα Δήμο διεκδικητικό απέναντι στις άλλες βαθμίδες της Διοίκησης και της κρατικής εξουσίας με μεταφορά αρμοδιοτήτων της κεντρικής εξουσίας, διευρυμένου χαρακτήρα και παράλληλη πάγια μεταφορά κονδυλίων αντίστοιχων για την εύρυθμη και αξιοπρεπή λειτουργία του
  4. Ένα Δήμο που θα έχει εκλείψει η διάχυτη καχυποψία μεταξύ των διαμερισμάτων και των δημοτών του, αποτέλεσμα παλιότερων ιστορικών τοπικιστικών αντιθέσεων, αλλά και μικροκομματικών και προσωπικών σκοπιμοτήτων και στρατηγικών.
  5. Ένα Δήμο που θα καθιερώσει ενιαία σχέση εργασίας όλων των εργαζομένων στο Δήμο, που θα προσλαμβάνονται με διαφανείς διαδικασίες καλύπτοντας πραγματικές ανάγκες της πόλης.
2. ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ- ΠΡΟΝΟΙΑ
  1. Ένα Δήμο που θα νοιάζεται για τον άνθρωπο, και το μέτρο του πολιτισμού του θα είναι η φροντίδα των ασθενέστερων ομάδων.
  2. Ανάπτυξη υπηρεσιών πρόνοιας, με ιδιαίτερες ευαισθησίες για τις κατώτερες εισοδηματικές τάξεις που θα εκφράζονται και στην πολιτική των Τελών και των Δικαιωμάτων.
  3. Θεσμοθέτηση αξιοπρεπών, δωρεάν για τους πολίτες, κοινωνικών υπηρεσιών
  4. Αντίθετοι σε κάθε μορφή ιδιωτικοποίησης, και ιδιωτικοοικονομικής διαχείρισης των υπηρεσιών που αφορούν το περιβάλλον παιδεία, υγεία, πολιτισμό.
  5. Ένα Δήμο υποστηρικτή και ενθαρρυντή των τοπικών κυττάρων πολιτιστικής και αθλητικής δημιουργίας και δραστηριότητας, που δε θα σπαταλά δημόσιο χρήμα σε δραστηριότητες βιτρίνας και επαγγελματικού πολυθεάματος.
3. ΤΟΠΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΝΑΠΤΥΞΗ
  1. Ένα Δήμο, που επιβάλλει την υιοθέτηση των αρχών του προγραμματικού προϋπολογισμού, που σημαίνει προϋπολογισμός ΑΝΑΓΚΩΝ σε αντίθεση με τον σημερινό προϋπολογισμό ΚΟΝΔΥΛΙΩΝ.
  2. Ένα Δήμο ενεργό αρωγό των τοπικών παραγωγικών δυνατοτήτων, με την προώθηση των τοπικών προϊόντων, ανάπτυξη δικτύων παραγωγών - καταναλωτών
  3. Απορρίπτει το θεσμό των Συμπράξεων Δημόσιου Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), σε όλες τις κοινωφελείς λειτουργίες των Δήμων.
  4. Ένα Δήμο με οικολογικό προσανατολισμό στις δράσεις του. Που θα φροντίζει για την Προστασία του θαλάσσιου, του δασικού και του ορεινού περιβάλλοντος και θα αντιλαμβάνεται κάθε φυσικό πόρο και πλουτοπαραγωγική πηγή ως δημόσιο και κοινωνικό αγαθό.
  5. Ανασύσταση μιας αγροτικής παραγωγής με στόχο κυρίως την αυτοκατανάλωση και την κάλυψη των διατροφικών αναγκών έξω από μια βιομηχανικού τύπου γεωργία και τον έλεγχο της από πολυεθνικές ,με τα γνωστά της αποτελέσματα φυτοφάρμακα, ρύπανση νερών, μεταλλαγμένα.
  6. Ένα Δήμο που θα αξιοποιήσει τις τελευταίες τεχνολογίες προς όφελος του συνόλου των πολιτών, ενσωματώνοντας τα διαδικτυακά επιτεύγματα πρώτα στις δικές του λειτουργίες.

Οι δεκάδες υποψηφιότητες των πολιτών που απαιτεί ο «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ» για την δημιουργία ψηφοδελτίου στον Δήμο μας, ας γίνουν αφορμή για να συνεργαστούν περισσότεροι  πολίτες που θα παλέψουν για δημοκρατική διέξοδο, γεμίζοντας το πολιτικό κενό γιατί πλέον

Προοπτική και ελπίδα υπάρχει μόνο μέσα  από την Κοινωνία
και τους ενεργούς πολίτες της που βγαίνουν στο ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ

4 σχόλια:

  1. Ας καταργήσουμε τον Καλλικράτη στην πράξη! Μια νέα ελπίδα για τη Φωκίδα γεννήθηκε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η δυνατότητα συμμετοχής των πολιτών στις Αυτοδιοικητικές εκλογές έχουν αποκτήσει ένα τεράστιο εμπόδιο.
    Το εμπόδιο αυτό λέγεται Καλλικράτης
    Για να ασχοληθεί κάποιος άνθρωπος με όρεξη για τον τόπο του, τον υποχρεώνουν να ψάξει να βρεί άλλους 150 με συγκεκριμένες αναλογίες ανδρών γυναικών και ακριβή αριθμό ανα τοπικό διαμέρισμα.
    Του λένε δηλαδή ουσιαστικά να κάτσει στην άκρη και να μην ανακατεύεται, αυτή είναι δουλειά των ειδικών αυτών που έφεραν την οικονομική καταστροφή και την χρεοκοπία.
    Ε λοιπόν όχι δεν θα τους κάνουμε την χάρη, θέλουμε να πάει ο τόπος μπροστά, θέλουμε στον Δήμο να δημιουργηθεί η ελπίδα, κοιτάξτε τους υποψηφίους που θα πρέπει να διαλέξετε και αποφασίστε, μπορει κάποιος να σας εμπνεύσει την ελπίδα, αν όχι βγείτε και εσείς μαζί μας στο προσκήνιο, υπάρχει μία έκπληξη που τους ετοιμάζουμε σε αυτές τις εκλογές και πρέπει να την κάνουμε όλοι μαζί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Παιδιά γερά. Καλή επιτυχία

    ΑπάντησηΔιαγραφή