Σάββατο 21 Αυγούστου 2010

«Προμηθέας Δεσμώτης» στους Δελφούς

«Προμηθέας Δεσμώτης» στους Δελφούς

Το ρόλο του «Προμηθέα Δεσμώτη» ερμηνεύει στις 21 Αυγούστου στο Θέατρο Φρύνιχος στους Δελφούς ο Μάριος Φραγκούλης.
Η παράσταση ήταν προγραμματισμένη για τις 18 Ιουλίου και αναβλήθηκε τελικά για λόγους υγείας δυο εκ των συντελεστών. Όσοι εκ των θεατών είχαν εκδώσει εισιτήρια για την παρασταση στις 18/7 μπορούν να κάνουν χρήση τους και στη νέα ημερομηνία.

Ο «Προμηθέας Δεσμώτης» συνδυάζει τον επίκαιρο λόγο του Αισχύλου με το Πνευματικό Εμβατήριο του Άγγελου Σικελιανού και την Ασκητική του Νίκου Καζαντζάκη σε μια ενιαία ορατοριακή σύνθεση, με την αυθεντική και για πρώτη φορά ολοκληρωμένη μουσική του Κωνσταντίνου Ψάχου, του Μίκη Θεοδωράκη αλλά και άγνωστα ...
μουσικά μοτίβα της Εύας Σικελιανού.

Ο πρεσβευτής Ειρήνης και Πολιτισμού Μάριος Φραγκούλης ηγείται ενός σχήματος στο οποίο συμμετέχει πλήθος σημαντικών Ελλήνων καλλιτεχνών. Οι μουσικές συνθέσεις του Ψάχου, του Θεοδωράκη και της Σικελιανού θα αποδοθούν σε μέλη από την χορωδία του Λυκείου των Ελληνίδων, όπως ακριβώς πριν 80 χρόνια στους Δελφούς.

Η Αντιγόνη Βαλάκου θα ανοίξει με τη φωνή της την εκδήλωση με στίχους από την Θεογονία του Ησιόδου, ο Αποστόλης Τότσικας θα κλείσει την εκδήλωση αποδίδοντας αποσπάσματα από την Ασκητική του Νίκου Καζαντζάκη, ενώ η διεθνούς φήμης σοπράνο Τζένη Δριβάλα θα αποδώσει τα άγνωστα μέχρι σήμερα μέλη της Εύας Σικελιανού γραμμένα για τον Προμηθέα Λυόμενο.

Ο Μάριος Φραγκούλης σε έναν ρόλο διαχρονικού Προμηθέα θα αναμετρηθεί ταυτόχρονα με τον λόγο του Αισχύλου στη μετάφραση του Γιάννη Γρυπάρη, καθώς και σε αποσπάσματα από το Πνευματικό Eμβατήριο του Μίκη Θεοδωράκη.

Τους ρόλους στο έργο θα ερμηνεύσουν η Άννα Κουτσαφτίκη -Ιώ, η Χριστιάννα Ματζουράνη-Κορυφαία, ο Άρης Παπαδημητρίου-Ερμής και άλλοι νέοι ηθοποιοί και τραγουδιστές όπως ο Γιώργος Περρής.

Η παράσταση αποτελεί πρωτοβουλία της Εταιρίας Φίλων Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά με αφορμή τη διπλή επέτειο των Δελφικών Εορτών του 1930, αλλά και με αφορμή τα 10 χρόνια από την πρώτη συμφωνία Ελληνοτουρκικής φιλίας το καλοκαίρι του 2000 στην Έφεσο μεταξύ του τότε Υπ. Εξωτερικών Γιώργου Παπανδρέου και του Ερντογάν.

Την ευθύνη της παράστασης έχει ο Ηλίας Μαλανδρής.
Μουσική επιμέλεια: Κώστας Καραμάνος, Σκηνογραφική σύνθεση: Vangie Burbidge, Χορογραφία: Βάσια Αγγελίδου.
Από monopoli.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου