Δευτέρα 28 Ιουνίου 2010

S&B: Η κρίση του βωξίτη και οι επαφές με τον Μυτιληναίο .

 Εμφανίζονται και επίσημα πλέον τα σενάρια που προβλέπουν εξαγορά της S&B από τον Όμιλο Μυτιληναίου.
Με αυτήν την είδηση ολοκληρώνεται η εικόνα ότι έχουν δρομολογηθεί εδώ και καιρό ανακατατάξεις στην εκμετάλλευση του βωξίτη στην περιοχή μας.
Το γεγονός αυτό εξηγεί γιατί μια τόσο σημαντική εταιρεία με χρόνια στην περιοχή μας είχε ...αμελήσει την διενέργεια ερευνών και δεν είχε προετοιμάσει φακέλους για έγκριση για νέα κοιτάσματα.
Η απάντηση είναι ότι σκεπτόμενοι την παραχώρηση δεν θέλησαν να εμπλακούν σε έξοδα για νέες αδειοδοτήσεις.
Αρκέστηκαν να εκμεταλλεύονται όσο δυνατόν περισσότερο τα υπάρχοντα κοιτάσματα και να κάνουν όσο το δυνατόν περισσότερες επιφανειακές εξορύξεις μπορούν για να έχουν μειωμένα έξοδα μέχρι να φύγουν.
Το γεγονός αυτό εξηγεί γιατί δεν θέλησαν να υλοποιήσουν τις συμβάσεις με τους εργολάβους που είχαν υπογράψει για τις υπόγειες στοές και να τρέχουν τώρα στα δικαστήρια.
Αυτή είναι η πραγματικότητα γιατί οι άδειες που επικαλείται η εταιρεία και τα δημοσιεύματα δεν ...
παρακωλύθηκαν ποτέ και απο πουθενά, ούτε από την Νομαρχία ούτε από τα υπουργεία, ίσα ίσα η άδεια για την θέση Καλοθανάση που δημιουργεί σήμερα τις αντιπαραθέσεις υπογράφηκε σε χρόνους εξπρές μέσα στο καλοκαίρι τον Αύγουστο λίγο πριν από τις εκλογές.
Διαβάστε το άρθρο απο την σελίδα Capital


Της Ρόης Χάικου

Σε συζητήσεις με τους σημαντικούς της πελάτες, μεταξύ των οποίων και τον όμιλο Μυτιληναίου, προτίθεται να προχωρήσει η S&B για τα συμβόλαια του βωξίτη, καθώς από τις αρχές του έτους επιβαρύνεται με σημαντικά κόστη από την εν λόγω δραστηριότητα.

Η S&B εξετάζει όλες τις λύσεις προκειμένου να «ελέγξει» τις ζημίες από τον βωξίτη, τουλάχιστον μέχρι να διευθετηθεί το πρόβλημα με τις άδειες κάποιων μεταλλείων στην Φωκίδα, η λειτουργία των οποίων όχι μόνο θα επιφέρει ισορροπία στα κόστη του βωξίτη, αλλά θα μπορεί να καλύψει και τις όποιες αυξημένες ανάγκες των μεγάλων πελατών της.

Όπως ανέφερε στη διάρκεια παρουσίασης στην ΕΘΕ ο οικονομικός διευθυντής της εταιρείας, κ. Κρίτων Αναβλαβής, η S&B βρίσκεται σε επαφή με τους σημαντικότερους πελάτες της σε βωξίτη, μεταξύ των οποίων και τον μεγαλύτερο πελάτη της στην Ελλάδα, τον όμιλο Μυτιληναίου, προκειμένου να βρεθεί μια κοινή λύση που να μην ζημιώνει τόσο τον όμιλο. «Οι καθυστερήσεις στη Φωκίδα μας αναγκάζουν να βρίσκουμε λύσεις ακριβότερες από αυτές που θα εφαρμόζαμε εάν είχαμε τις άδειές μας», σημείωσε ο κ. Αναβλαβής.

Η S&B έχει συμβόλαιο με το όμιλο Μυτιληναίου μέχρι το 2016, το οποίο τηρεί κανονικά, έστω και αν αναγκάζεται να κάνει εισαγωγές βωξίτη από την Σαρδηνία, την Τουρκία κλπ., αυξάνοντας σημαντικά τα κόστη της. Και αυτό γιατί από τα υφιστάμενα αδειοδοτημένα μεταλλεία στη Φωκίδα δεν φτάνει για να καλυφθεί η ζήτηση και κατ’ επέκταση οι συμβατικές υποχρεώσεις της εταιρείας.

Η κρίση του βωξίτη για την S&B ξεκίνησε από το περασμένο φθινόπωρο, οπότε θα έπρεπε να έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες αδειοδότησης από το ελληνικό Δημόσιο και τα μεταλλεία να λειτουργούν κανονικά. Ωστόσο, οι εκλογές του Οκτωβρίου μετέθεσαν χρονικά την εξέταση της υπόθεσης από τους αρμόδιους φορείς, ενώ με απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας έχει επιβληθεί προσωρινή αναστολή δραστηριότητας σε ένα σημαντικό κοίτασμα της εταιρείας, ύστερα από άσκηση αίτησης ακύρωσης κατά της σχετικής περιβαλλοντικής άδειας.

Το γεγονός αυτό επέφερε αρνητικά αποτελέσματα στο πρώτο τρίμηνο, με αποτέλεσμα τα EBITDA να διαμορφωθούν σε ζημίες 133.000 ευρώ, από κέρδη ύψους 1,47 εκατ. ευρώ στο πρώτο τρίμηνο του 2009. Αντίθετα, οι πωλήσεις ήταν αυξημένες κατά 5,4%, στα 7 εκατ. ευρώ από 6,6 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι.

Η διοίκηση της εταιρείας εξέφρασε την ελπίδα ότι η λύση ενώπιον του ΣτΕ θα βρεθεί σύντομα, καθώς οι άδειες από το Δημόσιο, κατά των οποίων έχουν ασκηθεί οι αιτήσεις ακύρωσης, έχουν εκδοθεί σύμφωνα με τις νόμιμες διαδικασίες. Η θετική έκβαση θα επιτρέψει τη σταδιακή, αλλά όχι άμεση, μερική αποκατάσταση της παραγωγικής διαδικασίας.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για το πώς επηρεάζουν την S&B τα σχέδια του ομίλου Μυτιληναίου να αυξήσει την παραγωγή αλουμίνας, η διοίκηση της εταιρείας ανέφερε πως μπορεί να ικανοποιηθεί η αυξημένη ζήτηση για βωξίτη σε κάποιο βαθμό από τη Φωκίδα, αλλά ακόμη επαφές δεν υπάρχουν για το θέμα. «Έχουμε ρόλο να παίξουμε επιχειρηματικά σε μια τέτοια εξέλιξη, αλλά δεν υπάρχει κάτι περισσότερο για την ώρα», επισημάνθηκε σχετικά από τον κ. Αναβλαβή, για να συμπληρώσει πως, όταν ο όμιλος Μυτιληναίου αποφασίσει να ξεκινήσει τις συζητήσεις για αυξημένες ανάγκες βωξίτη, είμαστε έτοιμοι να καθίσουμε στο τραπέζι του διαλόγου.

Υπενθυμίζεται ότι στην γενική συνέλευση της Μυτιληναίος τον Μάιο, ο επικεφαλής του ομίλου, κ. Ευάγγελος Μυτιληναίος, είχε αναφέρει ότι το σχέδιο της εταιρείας είναι να αυξηθεί η παραγωγή αλουμίνας (bottleneck) στα επόμενα δύο χρόνια υπό προϋποθέσεις, δηλαδή εξασφάλιση βωξίτη και επίτευξη ικανοποιητικού λειτουργικού κόστους, οριστικοποίηση αγοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) κλπ.

Πρόσφατα επανήλθε στο θέμα, αναφέροντας στο πλαίσιο παρουσίασης στην ΕΘΕ, ότι η επένδυση για την αύξηση της παραγωγής αλουμίνας βρίσκεται στο τελικό στάδιο έγκρισης. Μάλιστα, θα αυξήσει το bottleneck από 800.000 τόνους σε 1,1 εκat. Τόνους, αυξάνοντας παράλληλα την κατανάλωση βωξίτη κατά 600.000 τόνους.

Δεν αποκλείονται εξαγορές

Απαντώντας σε ερωτήσεις για μελλοντικές εξαγορές, η S&B εμφανίστηκε ανοικτή σε όλα τα ενδεχόμενα. Όπως αναφέρθηκε σχετικά «έχουμε ανοικτό και αρκετά γεμάτο χαρτοφυλάκιο με projects», αλλά πρόκειται για εξελίξεις που δεν προγραμματίζονται. Σύμφωνα με τον οικονομικό διευθυντή του ομίλου, «όταν θα βγούμε από την κρίση, θα έχουμε να διαχειριστούμε πράγματα».

Πέρα από τις παραδοσιακές της δραστηριότητες, η S&B σκοπεύει να δώσει έμφαση και στο κομμάτι του real estate, αξιοποιώντας εποικοδομητικά την ακίνητη περιουσία της.

Η διοίκηση εξετάζει τους τρόπους για να αναπτύξει περαιτέρω την διαχείριση των ακινήτων της, για τα οποία έχει μισθώσεις ύψους 1,3 εκατ. ευρώ και «όταν έρθει η κατάλληλη στιγμή να πουλήσουμε με το μεγαλύτερο δυνατό κέρδος».

Αναφορικά με το project της γεωθερμίας στη Μήλο, αναφέρθηκε πως ακόμη βρίσκεται σε επαφές με τη ΔΕΗ.

roi.haikou@capital.gr
Από  capital.gr

1 σχόλιο:

  1. Δεν είναι τόσο ακριβές το ρεπορτάζ αφού για φέτος η S & B δεν τηρεί το συμβόλαιο με το Αλουμίνιο Ελλάδος παρόλο που φέρνει βωξίτη από το εξωτερικό.
    Από το άρθρο δεν καταλαβαίνω τελικά αν ενδιαφέρεται ο όμιλος Μυτιληναίου για την εξαγορά ή S % B προσπαθεί να κερδίσει χρόνο.
    Τέλος η αύξηση της παραγωγής της τάξεως 300000tn δεν μπορεί να γίνει σύμφωνα με τα σχέδια του Αλουμινίου με ελληνικό βωξίτη, αλλά με τροπικό (και αυτό το είδος ψάχνει να βρει στην παγκόσμια αγορά και όχι στην Ελλάδα)

    ΑπάντησηΔιαγραφή