Δευτέρα 28 Ιουνίου 2010

Η μίζα…της μίζας…και στο Νοσοκομείο Άμφισσας

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας “Τα Νέα” (21/06), στο κύκλωμα με τα ορθοπεδικά υλικά, εμπλέκονται 11 εταιρείες προμήθειας ορθοπεδικών υλικών και 15 νοσοκομεία του Εθνικού Συστήματος Υγείας, γιατροί των οποίων χρηματίζονται για να προωθούν τα συγκεκριμένα υλικά.
Στην πρώτη μαύρη λίστα, καταγράφονται ενδεικτικά τα ονόματα 50 γιατρών, αλλά ο κατάλογος εκτιμάται πως θα διευρυνθεί σημαντικά ...
καθώς η έρευνα βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη, ενώ τουλάχιστον δύο υπάλληλοι των υπουργείων Εσωτερικών και Υγείας, φέρονται να λειτουργούσαν ως μεσολαβητές για να πληρώνονται πιο γρήγορα οι προμηθευτές.
Σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα, οι συγκεκριμένοι δημόσιοι υπάλληλοι, σε συναντήσεις που πραγματοποιούνταν σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, φέρονται να απαιτούσαν μίζα 11% κάθε φορά που η εταιρεία- με τη μεσολάβησή τους- θα εξασφάλιζε πληρωμή προμηθειών από τα νοσοκομεία.
Στη λίστα των νοσοκομείων, όπου γινόταν το “όργιο” της μίζας, περιλαμβάνονται τα Νοσοκομεία Αμαλία Φλέμινγκ, Ασκληπιείο Βούλας, Νοσοκομείο Αμαλιάδας, Γενικό Γ. Γεννηματάς, Νοσοκομείο Κυπαρισσίας, Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, ΝΙΜΤΣ, Νοσοκομείο Αμφισσας, Νοσοκομείο Κέρκυρας, Νοσοκομείο Μυτιλήνης, ΚΑΤ, Λαϊκό, Νοσοκομείο Καλαμάτας, 251 ΓΝΑ και Νοσοκομείο Αργους.
Σε όλα τα παραπάνω νοσοκομεία έχουν εντοπιστεί κρούσματα χρηματισμού γιατρών από εταιρείες ορθοπεδικών υλικών, τα οποία πολλές φορές αγγίζουν σχεδόν το σύνολο του ιατρικού προσωπικού των νοσοκομείων.
Σύμφωνα με τα ευρήματα των ελεγκτικών αρχών του υπουργείου Οικονομικών, πιστοποιημένα περιστατικά και “μαύρων χειρουργείων”, έχουν εντοπιστεί στο ΚΑΤ, όπου πέραν του χρηματισμού των γιατρών υπάρχει και ένας κατάλογος δημοσίων λειτουργών οι οποίοι χειρουργούν ιδιωτικά στην κεντρική κλινική κυρίως Σαββατοκύριακα ή ακόμα και σε ώρες πέραν πάσης υποψίας τις καθημερινές.
Δώριζαν σε ιδιωτικές κλινικές πανάκριβα μηχανήματα
Όπως αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας “Το Βήμα”, κατά τη διάρκεια της τετραετίας 2005 – 2009, ιδιωτικές κλινικές έλαβαν 388 μαγνητικούς και αξονικούς τομογράφους, ψηφιακούς μαστογράφους και άλλα μηχανήματα, τη στιγμή που τα δημόσια νοσοκομεία εξοπλίστηκαν με μόλις 45 μηχανήματα!
Ταυτόχρονα, όποιος ασθενής ήθελα να πραγματοποιήσει εξετάσεις που περιελάμβαναν τη χρήση των εν λόγω μηχανημάτων, έπρεπε να χρεώσει επιπλέον το ασφαλιστικό του ταμείο.
Υπολογίζεται ότι το Ελληνικό Δημόσιο χάνει κάθε μήνα μόνο από ένα νοσοκομείο περίπου 150.000 ευρώ, ενώ, στόχος της κυβέρνησης είναι ο εξοπλισμός των δημόσιων νοσοκομείων με μηχανήματα υψηλής βιοϊατρικής τεχνολογίας, πρόταση που αναμένεται να ενσωματωθεί στο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας για την ολοήμερη λειτουργία των νοσοκομείων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου