Δευτέρα 17 Μαΐου 2010

Κατέλαβαν τελικά τις Δασικές Υπηρεσίες της Φθιώτιδας οι εργαζόμενοι στις υπόγειες στοές των μεταλλείων βωξίτου

Κατέλαβαν τελικά τις Δασικές Υπηρεσίες της Φθιώτιδας οι εργαζόμενοι στις υπόγειες στοές των μεταλλείων βωξίτου

Όπως από το πρωΐ σας ενημερώσαμε οι 200 περίπου εργαζόμενοι, στις υπόγειες στοές των μεταλλείων βωξίτου της ΕΛΜΙΝ στη Φθιώτιδα, προχώρησαν σε κατάληψη των Δασικών Υπηρεσιών της Φθιώτιδας.
Οι εργαζόμενοι διαμαρτύρονται γιατί εδώ και 4 χρόνια οι αρμόδιες υπηρεσίες δεν έχουν χορηγήσει τις προβλεπόμενες άδειες, παρά το γεγονός ότι τα μεταλλεία λειτουργούν από το 1964. Μάλιστα το περασμένο Σάββατο με απόφαση του Αστυνομικού Διευθυντή της Φθιώτιδας που εξεδόθη μετά από εντολή των Δασικών Υπηρεσιών της Φθιώτιδας, ανακλήθηκε η άδεια εκρηκτικών που κατείχε η εταιρία με συνέπεια να κλείσει το μεταλλείο και ήδη απειλούνται τουλάχιστον 160 απολύσεις [...]...


Όπως υπογραμμίζουν οι εργαζόμενοι, εδώ και 4 χρόνια έχουν υποβληθεί οι σχετικοί φάκελοι για να δοθούν οι εγκρίσεις, έχει εγκριθεί η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων και οι δασικές υπηρεσίες αποφεύγουν να αποφανθούν περί της νομιμότητας ή μη της άδειας επέμβασης, παρά το γεγονός ότι στοές υπήρχαν από τη δεκαετία του 1960.

Μάλιστα ζητούν να διακόψουν την λειτουργία τους μέχρι να πάρουν τις σχετικές άδειες χωρίς ωστόσο να προσδιορίσουν χρονικά πότε θα μπορούσε αυτό να γίνει.

Σύμφωνα με τα διευθυντικά στελέχη των Δασικών Υπηρεσιών οι εγκαταστάσεις των μεταλλείων είναι οι ίδιες από το 1966, γίνεται υπόγεια εκμετάλλευση με στοές χωρίς εξωτερικές επεμβάσεις. Μάλιστα τα συγκεκριμένα μεταλλεία τα έχει πάρει η συγκεκριμένη επιχείρηση από το ελληνικό δημόσιο, αφού πρόκειται για τα παλιά μεταλλεία Σκαλιστήρη που είχαν εγκαταλειφθεί στη δεκαετία του 1980 ως προβληματική επιχείρηση.

Οι εργαζόμενοι στην ΕΛΜΙΝ καταλογίζουν σκοπιμότητα και παρελκυστική τακτική στις Δασικές Υπηρεσίες που κρατά όπως υπογραμμίζουν 4 ολόκληρα χρόνια.

Από τη δική τους πλευρά οι Δασικές Υπηρεσίες θεωρούν πως υπάρχει ασάφεια στη νομοθεσία γιατί το συγκεκριμένο μεταλλείο μπορεί να βρίσκεται έξω από τον Εθνικό Δρυμό της Οίτης, θεωρούν όμως ότι επηρεάζεται ο Εθνικός Δρυμός της Οίτης αφού η εξόρυξη γίνεται στο υπέδαφος του και μάλιστα υπογραμμίζουν στα σχετικά έγγραφα με έμφαση πως «το βάθος του υπεδάφους είναι απεριόριστο».

Από τη δική τους πλευρά οι εργαζόμενοι θεωρούν ότι αυτές οι αναφορές από τις συγκεκριμένες υπηρεσίες έχουν εγκλωβίσει την έκδοση των σχετικών αδειών και υπογραμμίζουν πως «σκόπιμα οι δημόσιες υπηρεσίες αυτοσχεδιάζουν αφού κάτι τέτοιο δεν προκύπτει από διάταξη νόμου».

Τέλος οι ίδιοι δηλώνουν αποφασισμένοι να μείνουν έχοντας κυκλώσει τις Δασικές Υπηρεσίες μέχρις ότου ανακληθούν τα σχετικά έγγραφα.

Διαμαρτυρία των εργαζομένων στην ΕΛΜΙΝ έξω από το Δασαρχείο Λαμίας (αυτή την ώρα)

Έξω από το Δασαρχείο Λαμίας βρίσκονται από το πρωΐ της Δευτέρας, εργαζόμενοι της εταιρείας ΕΛΜΙΝ, απειλώντας το Δασαρχείο με κατάληψη αν δεν δώσει οριστική λύση στο πρόβλημα του κλεισίματος της εξόρυξης, στη θέση Κοκκινόβραχος.
Οι ίδιοι, σε ανακοίνωση που εξέδωσαν χθες μιλάνε για παιχνίδια σε βάρος τους και ότι κινδυνεύουν να μείνουν στο δρόμο, ενώ εκφράζουν συνολικότερο φόβο ότι θα κλείσει η ΕΛΜΙΝ.
Αναλυτικά η ανακοίνωση των εργαζομένων [...]


Για ακόμη μια φορά εμείς οι εργαζόμενοι της ΕΛΜΙΝ γινόμαστε θύματα ύποπτων και σκοτεινών διαδρομών μέρους της δημόσιας διοίκησης και συγκεκριμένα του Δασαρχείου Λαμίας και της Διεύθυνσης Δασών Ν. Φθιώτιδας, οι οποίοι εξακολουθούν να παίζουν πονηρά στις πλάτες μας. Επανειλημμένως έχουν γίνει άδικες μηνύσεις από την πλευρά τους που έχουν οδηγήσει σε επ’ αυτοφώρω συλλήψεις εργαζομένων. Παρά τις αθωωτικές αποφάσεις των δικαστηρίων, συνεχίζουν να μην ακολουθούν νόμους και διατάξεις, να μην εκτελούν το χρέος τους, εφευρίσκοντας προφάσεις, καταστρέφοντας το μέλλον των εργαζομένων και οδηγώντας με μαθηματική ακρίβεια 200 οικογένειες στο ταμείο ανεργίας και την εξαθλίωση.

Σε μια ελληνική κοινωνία που βουλιάζει, η ανεργία εκτινάσσεται και οι παραγωγικές μονάδες κλείνουν η μία μετά την άλλη, κάποιοι ελαφρά τη καρδία καταστρέφουν το μέλλον το δικό μας και των παιδιών μας. Σε ένα κράτος που δεν μπορεί να εξασφαλίσει τις παραγωγικές τάξεις και έφτασε να ζητιανεύει στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ανατρέποντας εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, τα γρανάζια της γραφειοκρατίας και η σήψη της δημόσιας διοίκησης αδιαφορούν όχι μόνο για το μέλλον των εργαζομένων που απασχολούνται σε ιδιωτικές εταιρείες, αλλά και για την προσφορά τους προς την κοινωνία.

Όλα αυτά, την ώρα που πρέπει περισσότερο από κάθε άλλη φορά να δουλέψουμε όχι μόνο για να πληρωθούν τα χρέη αλλά και να εξασφαλίσουμε τους μισθούς και τις συντάξεις, ακόμη και κάποιων που ουδέποτε δούλεψαν παρά μόνο κρύβονταν πίσω από την ευθυνοφοβία, για να εμποδίζουν και να συρρικνώνουν με κάθε τρόπο ό,τι εξακολουθεί ακόμη να παράγει σε αυτό τον τόπο.

Τον Οκτώβριο του 2008 χτύπησε και την πόρτα μας η παγκόσμια οικονομική κρίση. Για να κρατηθούμε ζωντανοί όλο αυτό τον καιρό παλεύουμε σκληρά στα μεταλλεία για να διασφαλίσουμε τη δουλειά μας. Παλεύουμε σκληρά για να συνεχίσουμε να προσφέρουμε στην ελληνική κοινωνία και να φέρνουμε συνάλλαγμα στην πατρίδα μας.

Γύρω από αυτή τη δουλειά έχει χτιστεί ένα δίκτυο συνεργατών, το οποίο στηρίζει και στηρίζεται από την εργασία μας (μηχανουργεία, μεταφορείς, προμηθευτές και άλλοι συνεργάτες). Ζούμε και δουλεύουμε στην πόλη της Λαμίας και ξοδεύουμε τις αποδοχές μας σε αυτόν τον τόπο. Είμαστε νέοι άνθρωποι, οικογενειάρχες με όνειρα για μια καλύτερη ζωή, εργαζόμενοι που προσδοκούν να συνταξιοδοτηθούν από αυτή τη δουλειά. Δύο μισθοί μας συντηρούν έναν υπάλληλο του δημοσίου και ένα συνταξιούχο.

Το Δασαρχείο και η Διεύθυνση Δασών σκόπιμα δημιουργούν προβλήματα στην εργασία μας. Ξεκαθαρίζουμε:
- Ουδέποτε δουλέψαμε στον πυρήνα του Εθνικού Δρυμού Οίτης. Αποδεικνύεται από όλα τα δημόσια έγγραφα.
- Έχουμε όλες τις νόμιμες άδειες λειτουργίας.
- Σαν εργαζόμενοι σεβόμαστε το περιβάλλον.
- Δεν έχουμε καμιά σχέση με επιφανειακές εκμεταλλεύσεις - νταμάρια βωξίτη ή αδρανών υλικών. Σε μας η εξόρυξη γίνεται αποκλειστικά υπόγεια προκειμένου να προστατευθεί η χλωρίδα και η πανίδα.
- Η δραστηριότητα μας δεν παράγει βιομηχανικά απόβλητα, αέριους, υγρούς ρύπους ή άλλα χημικά.

Το Δασαρχείο και η Διεύθυνση Δασών παραπλάνησαν τους πάντες περί δήθεν εξόρυξης στον Πυρήνα του Εθνικού Δρυμού της Οίτης. Διαβάζουμε στα επίσημα έγγραφά τους ότι η δικαιοδοσία τους επεκτείνεται απεριόριστα στο υπέδαφος του πλανήτη Γη. Eπίμονα το Δασαρχείο απαίτησε την ανάκληση της άδειας εκρηκτικών στο σημαντικότερο μεταλλείο μας, αυτό του Κοκκινόβραχου, με αποτέλεσμα να το κλείσει.

Όλα αυτά τα χρόνια κατ’ εξακολούθηση το Δασαρχείο και η Διεύθυνση Δασών του Νομού, εφευρίσκουν γελοίες, επιστημονικά και νομικά μη τεκμηριωμένες προφάσεις ώστε να αρνούνται τη νομιμότητά μας. Βρίσκουμε πολύ σκοτεινή αυτή τη συμπεριφορά και δεν ανεχόμαστε άλλο τον εμπαιγμό σε βάρος του μεροκάματου και των οικογενειών μας.

Η ύποπτη στάση τους έχει ως αποτέλεσμα όχι μόνο το κλείσιμο ενός μεταλλείου αλλά το κλείσιμο όλης της δραστηριότητας. Αλήθεια, ποια συμφέροντα εξυπηρετούν;

ΚΑΛΟΥΜΕ: όλους τους εργαζομένους, το Εργατικό Κέντρο Φθιώτιδας, τις παραγωγικές τάξεις του νομού και της χώρας, το Τεχνικό Επιμελητήριο Ανατολικής Στερεάς, την Ομοσπονδία Μεταλλωρύχων Ελλάδος, την Επιστημονική Επιτροπή Μεταλλειολόγων – Μεταλλουργών του ΤΕΕ, τον Πανελλήνιο Σύλλογο Διπλωματούχων Μεταλλειολόγων – Μεταλλουργών και το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο ν. Φθιώτιδας

ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΤΕΣ ΣΤΟ ΔΙΚΑΙΟ ΑΓΩΝΑ ΜΑΣ, ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΡΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΛΥΣΗ ΤΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ
ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΤΩΡΑ
1. Την άδεια επέμβασης για το μεταλλείο του Κοκκινόβραχου.
2. Την ανάκληση των ατεκμηρίωτων εγγράφων του Δασαρχείου προς τις Αστυνομικές Αρχές που ακυρώνουν την άδεια εκρηκτικών.

ΘΕΛΟΥΜΕ ΔΟΥΛΕΙΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΝΕΡΓΙΑ, ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΜΕΤΑΛΛΕΙΑ


Από lamianews.blogspot.com

3 σχόλια:

  1. ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΜΠΡΟΣΤΑ ΓΙΑ ΤΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΤΩΝ ΑΦΕΝΤΙΚΩΝ. ΚΑΤΙ ΜΟΥ ΘΥΜΙΖΕΙ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Θέμα ωρών η επαναλειτουργία του μεταλλείου της ΕΛΜΙΝ

    Συντάχθηκε απο τον/την Σπύρος Καρανάσιος
    Δευτέρα, 17 Μάιος 2010 20:32

    Θέμα ωρών αποτελεί σύμφωνα με την αντιπρόεδρο της Βουλής και βουλευτή του νομού Μαγνησίας Ροδούλα Ζήση η επαναλειτουργία του μεταλλείου της ΕΛΜΙΝ στην περιοχή της Υπάτης. Η ίδια στο πλαίσιο της επίσκεψης της στη Λαμία το απόγευμα της Δευτέρας επικοινώνησε τηλεφωνικά με τη γενική γραμματέα Στερεάς η οποία τη διαβεβαίωσε πως θα ανακληθεί η απόφαση για την απαγόρευση των εκρηκτικών στο μεταλλείου, τουλάχιστον μέχρι να τελεσιδικήσει η υπόθεση στα ελληνικά δικαστήρια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Συνταγή Σανούδου και ο Πολυχρονόπουλος. Ρε Λυμπέρη τι ξεφτυλίκια ειναι αυτά? Γιουργια στην τοπικη αυτοδιοικηση με πιπιλα το παντεσπάνι μας. Ιδια κι ομοια με τους μισθωτούς του Κυριακόπουλου.
    Εσυ υποτιθεται πως εισαι επιχειρηματιας. Οι "πλάτες" σου τι γνωμη έχουν?

    ΑπάντησηΔιαγραφή