Σάββατο 15 Μαΐου 2010

Πρόταση Δημοτικής Ομάδας ΠΑΣΟΚ Τολοφώνας για να γίνει έδρα του Δήμου Δωρίδας η Ερατεινή

Επιστολή προς τον υπουργό ΥΠΕΣ Γιάννη Ραγκούση της Τ.Ο. ΠΑΣΟΚ δήμου Τολοφώνα
Προς : τον υπουργό εσωτερικών ,δημόσιας διοίκησης και ηλεκτρονικής διακυβέρνησης κύριο Γιάννη Ραγκούση.

Κοιν :Υφυπουργό εσωτερικών
Βουλευτή νομού

Γραμματέα νομαρχιακής ΠΑΣΟΚ Φωκίδας

Σύντροφε Υπουργέ,

Με αφορμή τη νέα διοικητική μεταρρύθμιση της χώρας (πρόγραμμα ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ) και πιο συγκεκριμένα την πρόταση για το χωροταξικό της περιοχής μας, θέλουμε να παρέμβουμε στο ... διάλογο και τη διαβούλευση καταθέτοντας την άποψή μας, που νομίζουμε ότι θα συμβάλλει στη βελτίωση της πρότασής σας για το νομό Φωκίδος και ιδιαίτερα για τη Δωρίδα.
Πιστεύαμε εξαρχής ότι θα μπορούσαν να δημιουργηθούν δύο δήμοι στην πρώην επαρχία Δωρίδας, ορεινός και πεδινός λόγω του δύσκολου ανάγλυφου του εδάφους , της ύπαρξης της τεχνητής λίμνης του Μόρνου και του άσχημου οδικού δικτύου, και αυτό είναι που υπογραμμίζουμε έως και σήμερα.
Μετά την γνωστοποίηση της πρότασή σας για δύο δήμους στη Φωκίδα, ένας εκ των οποίων στα όρια της παλαιάς επαρχίας Δωρίδας (συνένωση δηλαδή των δήμων : Τολοφώνας, Ευπαλίου, Λιδορικίου και Βαρδουσίων σε ενιαίο Δήμο Δωρίδας με έδρα το Ευπάλιο) έχουμε να παρατηρήσουμε τα εξής :
Θεωρούμε ότι σε σχέση με την προτεινόμενη έδρα του Ευπαλίου αλλά και την οριζόμενη ως ιστορική έδρα του Λιδορικίου (που διεκδικεί και την έδρα), η κωμόπολη της Ερατεινής και έδρα του Δήμου Τολοφώνος έχει ασύγκριτα περισσότερα και αντικειμενικά πλεονεκτήματα ώστε να αποτελέσει όχι την εναλλακτική λύση, αλλά την πραγματικά αξιολογότερη επιλογή, για την καλύτερη εξυπηρέτηση των κατοίκων του δήμου Δωρίδας.
Πιστεύουμε ότι η Ερατεινή μπορεί και πρέπει να είναι η έδρα του νέου Δήμου Δωρίδας για τους παρακάτω αντικειμενικούς και προφανείς λόγους, σύμφωνα και με τα κριτήρια του προσχεδίου ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ.
α ). Η Ερατεινή που προτείνουμε ως νέο διοικητικό κέντρο της Δωρίδας, είναι το επίνειο της πρώην Επαρχίας Δωρίδας και βρίσκεται σε απόσταση σαράντα τεσσάρων χιλιομέτρων από το Δήμου Ναυπάκτου και σαράντα οχτώ χιλιομέτρων από την Άμφισσα, έδρα του σχεδιαζόμενου Δήμου Δελφών .
Είναι βασική επιλογή του προσχεδίου και αγγίζει τη φιλοσοφία του ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ η αποκέντρωση των νέων δομών και όχι η δημιουργία ενός νέου ισχυρού Κέντρου στο Ευπάλιο ακριβώς δίπλα (10 λεπτά) από τη Ναύπακτο.
β ). Στόχος επίσης της μεταρρύθμισης είναι η δημιουργία ανοικτών πόλεων που θα λειτουργήσουν ως διοικητικά κέντρα, κάτι που ήδη έχει επιτευχθεί στην Ερατεινή αφού πολύ κοντά της και σε ακτίνα ενάμισι - δύο χιλιομέτρων βρίσκονται οι οικισμοί παραλίας Τολοφώνος , παραλίας Πανόρμου , Τολοφώνας , Πανόρμου που όλοι μαζί έχουν σχεδόν ενωθεί και πλέον αποτελούν ένα ενιαίο οικιστικό σύνολο με μόνιμο πληθυσμό πάνω από 1500 κατοίκους, το μεγαλύτερο οικισμό της Δωρίδος.

γ ) Η Ερατεινή και ο ευρύτερος αυτός ενιαίος οικισμός όπως υπάρχει σήμερα, διαθέτει στο κέντρο της , πάνω στην παραλία, τα περισσότερα κτίρια που είναι έτοιμες υποδομές για την υποδοχή, εγκατάσταση και άνετη λειτουργία των αυξημένων υπηρεσιών του νέου Δήμου Δωρίδας. Πιο συγκεκριμένα διατίθενται:
1) Νέο Δημαρχείο (διώροφο) από το πρόγραμμα Θησέας 300 τ.μ.
2) Παλαιό δημαρχείο (διώροφο) 200 τ.μ
3) Αίθουσα συνεδριάσεων του δημοτικού Συμβουλίου 90 τ.μ
4) Το Πολύγωνο κτίριο ισόγειο παραλιακό 130 τ.μ.
5) Κληροδότημα Παπαδημητρίου διώροφο 160 τ.μ
6) Κληροδότημα Ψόφιου (γιά χρήση υγείας Πρόνοιας) 160 τ.μ
7) Κτήριο παλαιών σφαγίων. 160 τ.μ
8) Δύο κτίρια (πρώην αποθήκες γεωργικού συνεταιρισμού Ερατεινής) 600 τ.μ
9) Δύο πρώην κοινοτικά γραφεία ΤΟΛΟΦΩΝΟΣ και ΠΑΝΟΡΜΟΥ (σε λειτουργία) 200 τ.μ
10) Κληροδότημα (Δραγώτη) στην Τολοφώνα με υπόγειο 100 τ.μ
11) Διατηρητέο διώροφο κτίριο (Κούρνα) 300 τ.μ
12) Ιδιόκτητο διώροφο κτίριο Κρίκειο (στεγάζει το αγροτικό ιατρείο και το βοήθεια στο σπίτι) 220 τ.μ
Είναι ισχυρό κριτήριο η εξοικονόμηση πόρων στο στήσιμο των νέων δήμων και ως εκ τούτου τα πάνω από δυόμισι χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα κτιρίων που είναι έτοιμα και άμεσα διαθέσιμα καθιστούν την κωμόπολη της Ερατεινής ως την πιο ενδεδειγμένη λύση και για λόγους οικονομικούς αλλά και άμεσης λειτουργικότητας.
Η προτεινόμενη έδρα του Ευπαλίου απέχει πάνω από 70 χλμ. (με άσχημο παλαιό οδικό δίκτυο) από το Λιδορίκι. Αυτό δημιουργεί μεγάλο πρόβλημα στην προσβασιμότητα για τον δημότη Λιδωρικίου, (κατανοητές οι αντιδράσεις τους).
Αντίστοιχα, θα δημιουργούσε τα ίδια προβλήματα για τους ίδιους λόγους στους δημότες Ευπαλίου, ο ορισμός της Νέας έδρας του Δήμου Δωρίδας στο Λιδορίκι (θα υπήρχαν δικαιολογημένες αντιδράσεις από τους πολυπληθέστερους δημότες του Ευπαλίου) .
Ως εκ΄ τούτου θεωρούμε ως ιδανική λύση την Ερατεινή, αφού απ αυτήν απέχουν το Λιδορίκι 34 χιλιόμετρα και το Ευπάλιο 38 χλμ. με αποτέλεσμα οι περισσότεροι δημότες τους σε ελάχιστο χρόνο και διά μέσου του καλύτερου οδικού δικτύου θα έχουν πρόσβαση στο Διοικητικό Κέντρο της Ερατεινής.
Η Ερατεινή είναι το πιο ανεπτυγμένο και ραγδαία εξελισσόμενο οικονομικό κέντρο της Δωρίδας.
Ελεύθεροι επαγγελματίες, επιχειρήσεις, επενδύσεις, αντιπροσωπείες franchise, καταστήματα, ξενοδοχεία και τουριστικές δραστηριότητες είναι πολλαπλάσιες από αυτές των οικισμών Λιδορικίου και Ευπαλίου.
Η θετική αλληλεπίδραση του οικονομικού και εμπορικού Κέντρου της Ερατεινής διαχέεται στο εσωτερικό της Δωρίδας και όχι σε παρακείμενο μεγάλο αστικό κέντρο όπως είναι η Ναύπακτος ,η οποία ανήκει από άλλο Δήμο, άλλο νομό, και από άλλη περιφέρεια !!
Η Ερατεινή βρίσκεται πάνω στον Εθνικό οδικό άξονα Λαμίας- Πάτρας που διατρέχει όλη την παραλιακή ζώνη του δημιουργούμενου Δήμου
( που αποτελεί και το πιο ζωντανό κομμάτι του) και όχι στα οχτώ χιλιόμετρα (Ευπάλιο) ή στα τριάντα τέσσερα χιλιόμετρα (Λιδορίκι) εκτός εθνικού δικτύου .
Μπορεί εύκολα η Ερατεινή να αποτελέσει ένα σύγχρονο διοικητικό κέντρο, που θα εξυπηρετεί καλύτερα απ΄ οποιονδήποτε άλλο οικισμό το μεγαλύτερο κομμάτι της Δωρίδας, ενώ ταυτόχρονα έχει την καλύτερη πρόσβαση σε διαπεριφερειακούς άξονες (προς Λαμία με την ΠΑΘΕ και προς Αντίρριο με Ιόνια οδό, Ολύμπια οδό, και το μεγάλο λιμάνι της Πάτρας) .
Επιπρόσθετα, στην Ερατεινή λειτουργούν διθέσιο νηπιαγωγείο, εξαθέσιο δημοτικό σχολείο, καθώς και ολοήμερα νηπιαγωγείο και δημοτικό σχολείο, γυμνάσιο και Λύκειο, με συνεχώς αυξανόμενο αριθμό μαθητών, όπως επίσης λειτουργούν γραφεία ή παραρτήματα πολλών άλλων υπηρεσιών όπως, Ειρηνοδικείο, Δασονομείο, Αστυνομικός Σταθμός, Ταχυδρομείο, Συμβολαιογραφείο, Υποθηκοφυλακείο και Υγειονομικός σταθμός.

Η πρότασή μας συμβάλλει στην εύρεση της καλύτερης επιλογής για τη νέα έδρα του νέου Δήμου Δωρίδας, χωρίς τοπικιστική αντίληψη, καθώς όλα τα παραπάνω επιβεβαιώνονται και από τον μόνιμο πληθυσμό ό οποίος είναι ο διπλάσιος των εγγεγραμμένων (και αυτό σε σχέση με την υπόλοιπη Δωρίδα συμβαίνει μόνο στην Ερατεινή).
Η επιλογή της Ερατεινής ως έδρα του νέου Δήμου Δωριέων θα συμβάλλει αποφασιστικά στην άμβλυνση των διαφορών μεταξύ της προτεινόμενης έδρας (Ευπάλιο) και της διεκδικούμενης (Λιδωρίκι),
Ενώ παράλληλα, βρισκόμενη στο κέντρο της Δωρίδας θα γίνει αποδεκτή χωρίς σημαντικές ενστάσεις καθώς θα ΄΄βολεύει΄΄ και θα εξυπηρετεί με τον καλύτερο τρόπο όλους τους δημότες του νέου Δήμου .


Ο Γραμματέας της Δ.Ο. ΠΑΣΟΚ Τολοφώνας
Σταύρος Πολίτης

1 σχόλιο: