Πέμπτη 29 Απριλίου 2010

Οι πληρωμές του Παραδοσιακού Ελαιώνα της Αμφισσας

ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΧΡΙΣΣΟΥ ΦΩΚΙΔΑΣ

ΘΕΜΑ; « Πληρωμές στα πλαίσια του προγράμματος 3.14 Π (Παραδοσιακός Ελαιώνας Άμφισσας)»
Είναι γνωστό ότι το πρόγραμμα 3.14 «Παραδοσιακός Ελαιώνας Άμφισσας» βρίσκεται στο 4° έτος λειτουργίας του για την πενταετία 2007-2011.
Ατό τους παραγωγούς που είναι ενταγμένοι στο πρόγραμμα έχουν υποβληθεί αιτήσεις πληρωμής για τα έτη 2007. 2008 και 2009.
Από τις εν λόγω αιτήσεις πληρωμής έχουν πληρωθεί αυτές που αφορούν το έτος 2007 για το σύνολο των παραγωγών.
Για το έτος 2008 και ενώ προέκυψαν προβλήματα εντοπισμού ελαιοτεμαχίων και αφού έγινε τηλεπισκόπιση σήμερα 2 έτη αργότερα έχει πληρωθεί μόνο το 60% των παραγωγών και με ...κάποιες σχετικές περικοπές.
Για το έτος 2009 (τρίτο έτος λειτουργίας του προγράμματος) και ενώ έχουν υποβληθεί σημαντικός αριθμός και τροποποιητικών δηλώσεων δεν έχει ακόμη ξεκινήσει η διαδικασία επεξεργασίας για την πληρωμή.
Πιο συγκεκριμένα όμως για το έτος 2008, όταν η τηλεπισκόπιση και η εξ αυτής προκύπτουσες εξατομικεύσεις, έγινε συζήτηση με συμμετοχή όλων των αρμοδίων στα γραφεία της Δ/νσης Αγροτικής Ανάπτυξης στις 21-04-2010.
Οι αρμόδιοι από την ΔΑΑ της ΝΑΦ μας εξήγησαν, με την δική τους λογική για τις δυσκολίες πληρωμής, και μας τόνισαν ότι γίνονται προσπάθειες για να πληρωθούν παραγωγοί που στις εξατομικεύσεις τους για το έτος 2008 υπάρχει ο κωδικός 30520.
Είναι γνωστό αλλά επαναλαμβάνουμε οτι υπάρχουν κωδικοί στις εξατομικεύσεις που μπλοκάρουν τις πληρωμές των παραγωγών όπως 20111, 20105, 30522, 30533 και άλλοι.
Επίσης τονίζουμε έτι υπάρχουν
Α. Παραγωγοί 40% περίπου του συνόλου που δεν έχουν καθόλου πληρωθεί και που οι εξατομικεύσεις του 2008 τους παρουσιάζουν προβλήματα όχι μόνο με τον κωδικό 30520 αλλά και με άλλους κωδικούς.
Β. Για το 60% των παραγωγών που έχουν πληρωθεί, υπάρχουν κυρώσεις ( πρόστιμα γιατί στις εξατομικεύσεις του 2008 υπάρχουν για μέρος των ελαιοκτημάτων που δηλώνουν άλλοι κωδικοί που δημιουργούν προβλήματα)

Οι παραγωγοί για όλες τις παραπάνω καταστάσεις έχουν υποβάλλει τις ενστάσεις τους εγκαίρως και αρμοδίως. Οι ενστάσεις συνοδεύονται από όλα το σχετικά τεκμήρια που μπορεί να χρειάζονται (κτηματολόγιο, Γ ανάρτηση, τοπογραφικά, συμβόλαιο και ότι άλλο) δεν έχουν δε εξεταστεί από τους αρμοδίους παρότι το θέμα εξέτασης των ενστάσεων θα μπορούσε να κλείσει και διοικητικά.
Η κατάσταση έχει αγγίξει τα όρια της αγανάκτησης και εκτιμούμε ότι λίγο αργότερα μπορεί να είναι και εκτός ελέγχου. Το πρόβλημα γίνεται ιδιαίτερα εκρηκτικό δεδομένης τόσο της οικονομικής κρίσης που έχει πλέον πλήξει την χώρα μας και ιδιαίτερα τους φτωχούς μικροαγρότες της περιοχής μας, όσο και εξαιτίας του γεγονότος που πολύ καλά γνωρίζετε και είναι η μονοκελλιέργεια της ελιάς στην ευρύτερη περιοχή του κάμπου του Κρισσαίου Πεδίου που έχει επιβληθεί μέ την Ζώνη Οικιστικού Ελέγχου Δελφών (ΖΟΕ).
Το εισόδημα των αγροτών καθημερινά συρρικνώνεται λόγω των χαμηλών τιμών διάθεσης των προϊόντων τους ( λάδι και Ελιά ) εξαιτίας της εφαρμογής της ΚΑΠ (Κοινή Αγροτική Πολιτική ) και λόγω της ραγδαίας αύξησης του καλλιεργητικού κόστους εξαιτίας των συνεχόμενων αυξήσεων στα καύσιμο, στο ΦΠΑ, στα γεωργικά εφόδια κλπ.
Οι παραγωγοί μπορεί να ανήκουν σε περιπτώσεις,
Ι. που να έχουν δηλώσει και λάθος στοιχείο στην εκμετάλλευσή τους ποσοστό όχι μεγαλύτερα από 10% κατά τις εκτιμήσεις μας και
ΙΙ. σε περιπτώσεις που έχουν το απόλυτο δίκιο και έχουν υποβάλλει ενστάσεις με όλο τα τεκμήρια. Πάντως στις περισσότερες των περιπτώσεων δεν φέρουν καμία απολύτως ευθύνη οι ίδιοι για τις καθυστερήσεις που έχουν παρουσιαστεί στις πληρωμές.
Τα μέσα που έχουν οι καθ όλα αδικημένοι ή και παρεξηγημένοι παραγωγοί για την διαμαρτυρία τους, στην κατάσταση που βρίσκονται είναι πολλά.
Θεωρούμε ότι υπάρχουν δυνατότητες εξεύρεσης λύσης του προβλήματος που έχει ανακύψει, δεν θα πρέπει όμως αυτή η λύση να προσπαθεί να αντιμετωπιστεί με την μετακύλιση ευθυνών μεταξύ των εμπλεκομένων φορέων.
Με εκτίμηση
Για τον Αγροτικό Συν/σμο Χρισσού
Ο Πρόεδρος του Δ.Σ.
Γιάννης Κόζαρης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου