Πέμπτη 29 Απριλίου 2010

Ο Κούγιας προκαλεί και η πρόεδρος ...παραπονιέται στην δίκη για την δολοφονία Γρηγορόπουλου

Επιπλήξεις προέδρου σε διαδίκους

Της απεσταλμένης μας στην Αμφισσα Eυας Kαραμανωλη

Οι αντεγκλήσεις μεταξύ των συνηγόρων πολιτικής αγωγής και υπεράσπισης, που πυροδοτήθηκαν από την ευθεία δήλωση του συνηγόρου του κατηγορούμενου Επαμεινώνδα Κορκονέα ότι «ο Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος ήταν αναρχικός και ο φίλος του Ν.Ρ. από τους πιο επικίνδυνους αντιεξουσιαστές», χαρακτήρισαν τη χθεσινή συνεδρίαση του Μεικτού Ορκωτού Δικαστηρίου της Αμφισσας. Η καθυστέρηση στην επί της ουσίας πρόοδο της δίκης επισημάνθηκε από την πρόεδρο του δικαστηρίου κ. Αντζελίτα Παπαβασιλείου,... η οποία επέπληξε τους διαδίκους για έλλειψη σεβασμού στο πρόσωπό της, ενώ αναφέρθηκε για πρώτη φορά και στη συμπλήρωση (σ.σ. σε περίπου ενάμιση μήνα) του ανώτατου χρονικού ορίου προσωρινής κράτησης των κατηγορούμενων ειδικών φρουρών.

«Δεν με σέβεται κανένας»

«Η ουσιαστική ανεύρεση της αλήθειας δεν εξαρτάται από την ποσοτική διαδικασία. Το δικαστήριο θα κάνει το έργο του. Δεν θα λειτουργήσω υπό τον φόβο συμπλήρωσης του 18μήνου. Ζητούμενο είναι η απόδοση δικαιοσύνης», είπε η κ. Παπαβασιλείου. Η ίδια, απευθυνόμενη προς τους συνηγόρους των δύο πλευρών έκανε λόγο για έλλειψη σεβασμού στο πρόσωπό της. «Δεν με σέβεται κανένας από τους δυο σας» και «με έχετε καταργήσει ως εκπρόσωπο του θεσμού» ήταν δύο μόνο από τις επισημάνσεις που αναγκάστηκε να κάνει η πρόεδρος προκειμένου να δώσει τέλος στους διαξιφισμούς τους. «Το δικαστήριο με άοκνες προσπάθειες και υπέρβαση των σωματικών δυνάμεων προσπαθεί να σκύψει πάνω από την υπόθεση και να αναζητήσει την αλήθεια. Η προσπάθεια αυτή, όμως, δεν ανταμείβεται από την πλευρά σας με τη δέουσα αρωγή για την εξέλιξη της διαδικασίας. Η ανοχή του δικαστηρίου εκλαμβάνεται από εσάς ως υποχωρητικότητα και αδυναμία διεύθυνσης της δίκης. Η στάση που τηρώ μέχρι σήμερα είναι προς αποφυγήν των τριβών και αποσκοπεί στην πρόοδο της διαδικασίας. Σκεφτείτε το και οι δύο πλευρές. Με κατηγορείται για συμψηφισμούς. Ποτέ δεν συμψήφισα την κατάσταση της μιας πλευράς με την άλλη. Δίκαιη τιμωρία είναι η δίκαιη δίκη».

Η ένταση ήταν αισθητή στη δικαστική αίθουσα από νωρίς το πρωί, όταν διεφάνη μεταστροφή στα λεγόμενα του μάρτυρα Κωνσταντίνου Καϊτσιώτη, συναδέλφου των κατηγορούμενων Επαμεινώνδα Κορκονέα και Βασίλη Σαραλιώτη. Ενώ αρχικώς ο μάρτυρας είχε καταθέσει ότι ο Επ. Κορκονέας δεν έπραξε τα προβλεπόμενα από τη δεοντολογία, τελικώς απαντώντας σε ερωτήσεις του συνηγόρου υπεράσπισης κ. Αλ. Κούγια υποστήριξε ότι οι δύο κατηγορούμενοι «έκαναν ό,τι μπορούσαν δεδομένων των συνθηκών». Ο ίδιος αναφερόμενος στον Επαμεινώνδα Κορκονέα σχολίασε μάλιστα ότι «το κατηγορητήριο που έχει συνταχθεί δεν συνάδει με τον χαρακτήρα του».

Η μεταστροφή αυτή οδήγησε σε σωρεία αντεγκλήσεων μεταξύ πολιτικής αγωγής και υπεράσπισης, οι οποίες κορυφώθηκαν με τη δήλωση του κ. Κούγια ότι «ο Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος ήταν αναρχικός». «Αυτός και ο φίλος του Ν.Ρ. συμμετείχαν στην ομάδα που επιτέθηκε στον Κορκονέα», είπε ο κ. Κούγιας προκαλώντας την έντονη αντίδραση των συνηγόρων πολιτικής αγωγής κ. Νίκου και κ. Ζωής Κωνσταντοπούλου.

Ο κ. Κούγιας αναφέρθηκε στον αναζητούμενο από το δικαστήριο ανήλικο φίλο του Αλέξανδρου, Ν.Ρ. «Είναι ένας επικίνδυνος αντιεξουσιαστής. Από τους πιο επικίνδυνους. Ο ίδιος έχει βγάλει ανακοίνωση ότι δεν υπακούει στους θεσμούς. Ποιο είναι το σύστημα αξιών του σε αυτήν την ηλικία; Ποιοι εξέθρεψαν αυτήν τη συμπεριφορά; Δεν είναι επικίνδυνος όταν απειλεί τους κατηγορούμενους; Είναι από τους πιο επικίνδυνους αντιεξουσιαστές».

Δικονομικά δικαιώματα

Στο σημείο αυτό η πολιτική αγωγή ενημέρωσε το δικαστήριο ότι θα ασκήσει όλα τα δικονομικά της δικαιώματα με την ολοκλήρωση της δίκης, ενώ, παράλληλα, όπως υπογράμμισε ο κ. Κωνσταντόπουλος, «θα ενιστάμεθα κάθε φορά που θα επιχειρείται σπίλωση της μνήμης του παιδιού και της οικογένειάς του».
Από kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου