Τρίτη 13 Απριλίου 2010

Πύραυλος η τιμή της βενζίνης και στην Φωκίδα

Με 9,5 λεπτά πάνω από το πλαφόν, η Φωκίδα κατέλαβε την πρώτη θέση ανύψωσης της τιμής μετά την άρση του πλαφόν στις τιμές.

Πλαφόν τέλος, πύραυλος οι τιμές

Πύραυλος έγινε η τιμή της αμόλυβδης, μία μέρα μετά την κατάργηση του πλαφόν, σε κάποιους από τους 8 νομούς, όπου ίσχυε αυτό μέχρι την Κυριακή. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ιστοχώρου Fuelprice, χθες η υψηλότερη τιμή στο Ηράκλειο της Κρήτης ήταν 1,636 ευρώ για την αμόλυβδη 95, όταν μία μέρα πριν ήταν 1,526 ευρώ.

Στη Φωκίδα, το ακριβότερο πρατήριο πουλούσε 9,5 λεπτά ακριβότερα από το «πλαφόν» της προηγούμενης μέρας. Πρόκειται ...για ακραίες περιπτώσεις δύο ή τριών νομών, όπως φαίνεται στον πίνακα, καθώς σε άλλους νομούς, οι αυξήσεις είναι πιο συγκρατημένες.

Ωστόσο οι ακραίες περιπτώσεις επιβεβαιώνουν το φαινόμενο, που παρατηρείται κάθε φορά που επιβάλλεται ανώτατη τιμή. Οτι δηλαδή, μετά την άρση του μέτρου, οι πρατηριούχοι που κρίνουν ότι ζημιώθηκαν στη διάρκεια της ισχύος του επιδιώκουν να «βγάλουν τα σπασμένα» ανεβάζοντας τις τιμές και προκαλώντας γενικά ανατιμητικές τάσεις στην περιοχή τους.

Πέρα από αυτό, είναι δεδομένο ότι υπάρχει πάντα αριθμός πρατηριούχων που δεν εφαρμόζει το πλαφόν, ενώ οι όποιες παραπομπές στη Δικαιοσύνη εκδικάζονται και τελεσιδικούν έπειτα από πολλά χρόνια.

Εν τω μεταξύ σε ευρεία σύσκεψη με την υπουργό Οικονομίας Λούκα Κατσέλη και τον υφυπουργό ΠΕΚΑ Γιάννη Μανιάτη, αποφασίστηκε να γίνουν πιο αυστηρές οι ποινές στους βενζινοπώλες που δεν ενημερώνουν το παρατηρητήριο, οι ευθύνες του οποίου μεταφέρονται στο υπ. Οικονομίας.

Από την πλευρά τους οι βενζινοπώλες, με επιστολή τους στο υπουργείο Οικονομικών, διαμαρτύρονται για ελέγχους που δέχονται, όχι βέβαια για τις τιμές τους, αλλά για το αν εκδίδουν αποδείξεις. Ως γνωστόν, με βάση υπουργική απόφαση, η έκδοση των αποδείξεων είναι υποχρεωτική για τα πρατήρια από την 1η Απριλίου, ενώ από την 1η Μαΐου η δραστηριότητα αυτή μετατάσσεται στην κατηγορία ΚΒΣ που υποχρεώνεται να τηρεί βιβλία εσόδων-εξόδων.

Οι ενστάσεις των βενζινοπωλών εστιάζονται στο ότι η μετάταξη αποφασίστηκε πριν λυθούν φοροτεχνικές εκκρεμότητες που προκύπτουν από τον τρόπο που εφαρμόζεται το μέτρο.
Μ.Κα.

Από enet.gr

2 σχόλια:

  1. θα ήταν πολύ χρήσιμο να υπήρχε μια καθημερινή ενημερωση με τις τιμες ολων των πρατηριων αμφισσας και ιτεας ωστε ο καθε πολιτης να ξερει τι του γινεται. Για παραδειγμα η bp εξω απο αμφισσα σημερα την εχει την αμολυβδη 1.539 ενω η ιδια εταιρεια μεσα στην αμφισσα την εχει 1.464!! Αυτό δεν λεει κατι?....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Υπάρχει η ιστοσελίδα του υπουργείου οι καθημερινές ανανεώσεις καθυστερούν για κάποια πρατήρια.
    Δείτε όλα τα πρατήρια εδώ

    http://www.fuelprices.gr/GetGeography?nomos=07000000

    ΑπάντησηΔιαγραφή