Τρίτη 27 Απριλίου 2010

Αργεί η αποχέτευση στο Ευπάλιο

Μια απ’ τις πρώτες μέριμνες της παρούσας δημοτικής αρχής εκεί στο Ευπάλιο, ήταν να ανακινήσει το ζήτημα της δημιουργίας αποχετευτικού δικτύου που θα καλύπτει όλο το Δήμο, από άκρη σε άκρη.

Με μπούσουλα σχετική προμελέτη που έγινε από το μελετητικό γραφείου του Σπύρου Φράγκου (το οποίο έχει εκπονήσει ανάλογες μελέτες για όλους τους Δήμους της παραλιακής ζώνης), το δημοτικό συμβούλιο Ευπαλίου ενέκρινε τον Οκτώβριο του 2007 πίστωση 430 χιλιάδων ευρώ προκειμένου να συνταχθεί μελέτη που θα συνδέσει τα χωριά Μαραθιάς, Σκάλωμα, Μοναστηράκι, Χιλιαδού, Μαλάματα, Μανάγουλη, Καστράκι και Ευπάλιο με ... τον βιολογικό καθαρισμό της Ναυπάκτου.

Τον Μάρτιο του 2008, έρχονται ακόμη πιο ευχάριστα νέα, καθώς η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας ενέκρινε μέσω του προγράμματος “Θησέας”, το προαναφρεθέν ποσό, που αρχικά ο Δήμος Ευπαλίου σκόπευε να βάλει από δικά του χρήματα.

Ακολούθησε η διαδικασία του διαγωνισμού για την εκτέλεση του έργου της μελέτης, η οποία, όπως ήταν αναμενόμενο, κατέληξε από εκεί που άρχισε, δηλαδή στην εταιρία “Σίγμα – Γραφείο Τεχνικών Περιβαλλοντικών και Υποστηρικτικών Μελετών Α.Ε” του κ. Φράγκου με κόστος 322.000 ευρώ (χωρίς ΦΠΑ).
Αρχές του 2009 έγινε η ανάθεση, αλλά η μελέτη ακόμη δεν είναι έτοιμη και αυτό όχι με υπαιτιότητα του μελετητή.

Όπως έγινε γνωστό στην πρόσφατη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Δευτέρα 19 Απριλίου, ο μελετητής ζήτησε και έλαβε παράταση μέχρι τις 19 Μαΐου. Ακόμη και τότε όμως καθόλου σίγουρο δεν είναι ότι θα μπορέσει να την παραδώσει κι αυτό γιατί για να προχωρήσει χρειάζεται στοιχεία και δεδομένα που πρέπει να του δώσει ο Δήμος, βάση και της σύμβασης. Τα στοιχεία αυτά αφορούν κυρίως γεωλογικές έρευνες, ενώ θα πρέπει να συνταχθεί και ξεχωριστή γεωλογική μελέτη για την οποία θα απαιτηθεί ξεχωριστή νέα σύμβαση.

Μάλιστα, όπως ειπώθηκε τόσο από συμβούλους της συμπολίτευσης όσο και της αντιπολίτευσης θα έπρεπε να δοθεί μεγαλύτερη παράταση στην προθεσμία ολοκλήρωσης της μελέτης.
Το θέμα αναμένεται να μας απασχολήσει και στο μέλλον, ενώ καλό θα είναι να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατό η μελέτη καθώς από εκεί και πέρα θα πρέπει να ξεκινήσει η διαδικασία εξεύρεσης χρημάτων για το κυρίως έργο, που δεν είναι και λίγα.
Γύρω στα 19 εκ. Ευρώ, εκτιμούσε το συνολικό προϋπολογισμό ο μελετητής στην προμελέτη και μοναδικός τρόπος εξεύρεσης του το ΕΣΠΑ.

Μάλιστα το συγκεκριμένο έργο συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες χρηματοδότησης για δύο λόγους: Πρώτον γιατί είναι εξασφαλισμένη η θέση του βιολογικού καθαρισμού (σ.σ. τα λύματα θα επεξεργάζονται στον βιολογικό της Ναυπάκτου) και δεύτερον η περιοχή παρέμβασης του έργου ανήκει στο δίκτυο Natura, κάτι που θα μετρήσει ως προς την χρηματοδότηση.
Από nafpaktia.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου