Κυριακή 27 Δεκεμβρίου 2009

«Οι ανεμογεννήτριες δεν συμβάλλουν καθόλου στην μείωση των εκπομπών

Παρά την ραγδαία ανάπτυξη της ηλιακής και αιολικής ενέργειας στην Ευρώπη, οι εκπομπές CO2 δεν έχουν ελαττωθεί ούτε κατά ένα γραμμάριο. Τώρα, ακόμα και το «Κόμμα των Πρασίνων» στην Γερμανία αναθεωρεί την άποψή του στο θέμα.

Οι Γερμανικές εταιρίες ΑΠΕ, έχουν μεγάλη επιτυχία. Περίπου 15% της ενέργειας της χώρας είναι... από ηλιακά, αιολικά και βιομάζα. 250.000 θέσεις εργασίας και τζίρος €35 δισεκατομμυρίων ετησίως. Αλλά: Το κλίμα δεν ωφελείται από αυτές τις εξελίξεις. Οι εκπομπές CO2 δεν έχουν μειωθεί ούτε κατά ένα γραμμάριο.

Οι ειδικοί το ξέρουν εδώ και καιρό, αλλά το ευρύ κοινό δεν το γνωρίζει. Ακόμα και οι αξιωματούχοι της Γερμανικής Κυβέρνησης, μόνο το ψιθυρίζουν και κανείς δεν θέλει να σκεφτεί τις πολιτικές συνέπειες.

Η μείωση των εκπομπών επιτυγχάνεται πιο αποτελεσματικά και φτηνά με μόνωση σε κτίρια, παρά με ανεμογεννήτριες. Το «Κόμμα των Πρασίνων» έχει πάρει το θέμα σοβαρά, αναγνωρίζει ότι έχει λάθος προτεραιότητες μέχρι στιγμής, και ότι οι προτεραιότητες χρειάζονται αναθεώρηση»

Όλο το άρθρο στο http://www.spiegel.de/international/business/0,1518,606763,00.html

Αναρωτιέμαι, τι θα χρειαστεί για να καταλάβει το δικό μας «Πράσινο» κόμμα ότι ετοιμάζεται να καταστρέψει την Ελλάδα, για να έχουμε ακριβότερο ρεύμα, όταν οι ίδιοι οι προμηθευτές των εισαγόμενων παρωχημένων και αμφισβητούμενων Α/Γ, παραδέχονται την κοροϊδία. Να πληρώνουμε εμείς, για να περνάνε αυτοί καλά, τώρα που κατάλαβαν ότι πουλάνε περίπου άχρηστα πράγματα. Αυτοί ΕΞΑΓΟΥΝ ανεμογεννήτριες. Εμείς τις εισάγουμε. Ξυπνάτε!

Κι αν επιμένω, να σας το θυμίζω, Χριστουγεννιάτικα, είναι γιατί μετά την καταστροφή, δεν θα μαζεύεται. Απλά θα πληρώνουμε παραπάνω, και θα είμαστε και κορόϊδα.

Από ophioussa.blogspot.com/

5 σχόλια:

  1. μήπως θα ήταν πιο ορθό για τους αναγνώστες να αναδημοσιευόταν ολόκληρο το άρθρο από το spiegel μεταφρασμένο και μετά ο καθένας να βγάλει τα συμπεράσματά του για τους προβληματισμούς στη γερμανία;

    γιατί το κλίμα για παράδειγμα δεν έχει οφελειθεί από το 15% της συμμετοχής των απε στην παραγωγή ενέργειας στη γερμανία; φταίνε οι ανεμογεννήτριες ή κάτι άλλο;

    στο spiegel αυτά και άλλα πολλά και σημαντικά αναφέρονται, εδώ όπως μας το μεταφέρει το θέμα η ophioussa, όχι.

    χρόνια πολλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Επειδή τα Γερμανικά μας δεν είναι στο φόρτε τους, μπορείτε να διαβάσετε ένα πιο κατατοπιστικό κείμενο εδώ http://iteanet.blogspot.com/2009/12/blog-post_4065.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ούτε και του ophioussa ήταν τα γερμανικά η μητρική του γλώσσα μάλλον.
    γι' αυτό και το άρθρο του spiegel που επικαλείται είναι στα αγγλικά και επειδή γνωρίζω λίγα από αυτά, το διάβασα απ' το πρωτότυπο.
    για την ευκολία σας, θα το μεταφράσω και με τη βοήθεια διαδικτυακών μεταφραστών και θα σας το στείλω με mail.
    παρεπιπτώντως, οι προβληματισμοί για τη γερμανική ενεργειακή πολιτική που περιγράφονται στο άρθρο του spiegel, δεν έχουν και μεγάλη σχέση με τους προβληματισμούς του epaw και του blog του δαβανέλου που μας παραπέμπετε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Θα τρελλαθούμε όλοι στο τέλος ! Κάποιοι θ΄λουν να μας πείσουν οτι οι ανεμογεννήτριες κ΄λανουν κακό στυο πδεριβάλλον παρόλο που έχουν ως αποτέλεσμα την μέιωση του διοξειδίου του άνθρακα ! Λίγο παράλογα όλα αυτά. Το άρθρο του γερμανικού περιοδικού συγχέει σκόπιμα? το δικαίωμα εκπομπής ρύπων των πλούσιων χωρών με την πραγματική μείωση των αερίων...Ποιά σκοπιμότητα κρύβεται πίσω απο αυτά ...Το λόμπυ των πυρηνικών εργοστασίων ΄το λόμπυ του λιθάνθρακα ? Αγνωστο. Πάντως αν η εισβολή των ΑΠΕ στη χώρα μας; γίνεται με βιαστικό, ληστρικό τρόπο με κύριο σκοπό το κέρδος απο την πώληση ηλελτρικής ενέργειας, και με τρόπο που καταστρέφει σε κάποιες περιπτώσεις το περιβάλλον αυτο δεν οφείλεται στις ανεμογεννήτριες αλλά στην υπανάπτικτη κουτοπονηριά των αετονύχιδων...Χρειάζεται μάλλον καλύτερη και συνολική ενημέρωση για το πόση ενέργεια χρειαζόμαστε και το τι ενεργειακό μείγμα θα έπρπε να χρησιμοπουήσουμε..Ακόμη και προοδευτικοί άνθρωποι μπορούν να κάνουν λάθη στις εκτιμήσεις τους..προσοχή λοιπόν. Ευθύμης παπαδημητρίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Όσον αφορά τα λόμπυ, οι εταιρείες που συμμετέχουν στα προγράμματα με τις ανεμογεννήτριες είναι οι ίδιες εταιρείες που έχουν συμφέροντα και με τα πυρηνικά εργοστάσια και με τον λιθάνθρακα. Οι συγκρούσεις συμφερόντων λοιπόν δεν είναι τόσο τραγικές όσο νομίζουμε.
    Οι ανεμογεννήτριες είναι ένα εργαλείο και σαν όλα τα εργαλεία το εξετάζουμε σύμφωνα με την χρήση του.
    Ο άνθρωπος χρησιμοποιεί τον άνεμο εδώ και αιώνες για να αναπτύξει την παραγωγή με ανεμόμυλους, ή να κινηθεί με τα πλοία.
    Αυτό που συμβαίνει σήμερα είναι ότι φορολογούνται οι πολίτες της χώρας μας , μέσω των λογαριασμών που πληρώνουν στην ΔΕΗ για να φτιάξουν εργοστάσια οι ιδιώτες και να γίνουν ιδιωτικές εταιρείες παραγωγής ρεύματος χωρίς καθόλου χρήματα από τους επενδυτές αλλά με χρήματα από τους φορολογούμενους.
    Το χειρότερο απ όλα είναι ότι οι ανεμογεννήτριες δεν ταιριάζουν με τις ανάγκες της χώρας μας γιατί όταν χρειαζόμαστε ρεύμα με τους καύσωνες , όταν δηλαδή πέφτουν τα κυκλώματα , τότε οι ανεμογεννήτριες δεν παράγουν τίποτα.
    Επίσης επειδή ο άνεμος δεν είναι σταθερός και προγραμματισμένος τα συμβατικά εργοστάσια εξακολουθούν να λειτουργούν ταυτόχρονα για να μην πέσει το σύστημα αν κοπεί ο αέρας. Άρα δεν έχουμε τόσο μεγάλη μείωση κατανάλωσης ορυκτού καυσίμου. Αυτό που μένει είναι οι επιπτώσεις στο περιβάλλον από ένα τεράστιο έργο που καταστρέφει παρθένους βιολογικά τόπους για να κερδοσκοπήσουν οι διαπλεκόμενοι Κυβερνήσεις και Δήμαρχοι.

    Τα κινήματα έχουν πληρώσει ακριβά την στοίχιση τους με τα οικονομικά συμφέροντα.
    Αυτήν την στιγμή τα οικονομικά συμφέροντα είναι με τις Ανεμογεννήτριες και αυτές δεν έχουν καμία απολύτως σχέση με την προστασία του περιβάλλοντος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή