Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2009

Η εθνική αντίσταση νίκησε τους Γερμανούς αλλά ηττήθηκε απο τους Άγγλους κατακτητές.

Μάνος Ζαχαρίας: «Οι Άγγλοι δεν κατάφεραν να πάρουν τα Εξάρχεια»



Ο σκηνοθέτης Μάνος Ζαχαρίας μιλά στο tvxs για τα Δεκεμβριανά του 1944, το λόχο των σπουδαστών – μετέπειτα ονομάστηκε «Λόχος του Λόρδου Βύρωνα» - που έδρασε με βάση τα Εξάρχεια, το «Σύνταγμα» των Εξαρχείων αλλά και για την έξοδο, την μεγάλη ... περιπέτεια της φυγής από τα Εξάρχεια και τον εμφύλιο, την πιο άγρια περίοδο της ελληνικής ιστορίας.

Κατοχή και αντίσταση, Δεκεμβριανά και Εμφύλιος. Αυτό είναι το φόντο της ζωής του στα νεανικά του χρόνια. Ο Μάνος Ζαχαρίας δε χρειάζεται συστάσεις στον ελληνικό κινηματογραφικό κόσμο. Είναι ο άνθρωπος που έθεσε το θεσμικό πλαίσιο για την ανάπτυξη του ελληνικού κινηματογράφου. Έλληνας κινηματογραφιστής της διασποράς, έζησε ένα μεγάλο μέρος της ζωής του στην πρώην Σοβιετική Ένωση, δούλεψε κυρίως στο εξωτερικό, όπου γύρισε και τις 10 από τις 11 ταινίες του με κεντρικό θέμα ωστόσο πάντα την Ελλάδα.

Γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε χημικός και στη συνέχεια θέατρο. Συμμετείχε στο φοιτητικό Κίνημα της Εθνικής Αντίστασης και στα Δεκεμβριανά υπήρξε επικεφαλής του λόχου φοιτητών Λόρδος Βύρων. Ως επιβάτης του μυθικού πλέον πλοίου “Ματαρόα”, φεύγει μαζί με δεκάδες νέους διανοούμενους στη Γαλλία.

Στο Παρίσι σπουδάζει κινηματογράφο και ιστορία της τέχνης, αλλά η ιστορία τον καλεί και πάλι πίσω στην Ελλάδα. Έχει ξεσπάσει ο Εμφύλιος... Ο Μάνος Ζαχαρίας μαζί με τον Γιώργο Σεβαστίκογλου σχηματίζουν το κινηματογραφικό συνεργείο του Δημοκρατικού Στρατού. Στην συνέχεια θα βρεθεί στην Τασκένδη, όπου φοίτησε στην σχολή σκηνοθεσίας του θεατρικού ινστιτούτου.

Η κινηματογραφική του πορεία αρχίζει το 1956 στη Μόσχα, όπου θα γυρίσει δέκα από τις δώδεκα ταινίες του. Στην Ελλάδα επέστρεψε το 1979. Έχει διατελέσει Σύμβουλος Κινηματογραφίας του υπουργείου Πολιτισμού και Πρόεδρος του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου.

Μόνο μία από τις ταινίες του γυρίστηκε στην Ελλάδα. Πρόκειται για την πρώτη του ταινία, ουσιαστικά ένα ντοκιμαντέρ μικρού μήκους με τίτλο «Η αλήθεια για τα παιδιά της Ελλάδας». Μία ταινία, ιστορικό ντοκουμέντο, γυρισμένη από το κινηματογραφικό συνεργείο του Δημοκρατικού στρατού στο Γράμμο, το Βίτσι και τις Λαϊκές Δημοκρατίες της Ουγγαρίας και της Τσεχοσλοβακίας. Μία ταινία με μεγάλη ιστορία την οποία λεπτομερώς ο Μάνος Ζαχαρίας διηγείται στο tvxs...

Κάμερα/Συνέντευξη: Αλέξανδρος Αριστόπουλος
Από TVXS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου