Τρίτη 6 Οκτωβρίου 2009

“Σκαλώνει” ο αναδασμός στο Ευπάλιο; Ασφαλιστικά μέτρα

Από nafpaktia.com
Την προσωρινή αναστολή διενέργειας εγγειοβελτιωτικών έργων σε δύο κομβικές για τη συνέχεια του έργου ιδιοκτησίες αποφάσισε το Ειρηνοδικείο Ευπαλίου, μέχρι να εκδικαστούν τα ασφαλιστικά μέτρα που κατέθεσαν οι ιδιοκτήτες.

Για τις 9 Οκτωβρίου έχει οριστεί η δικάσιμος, που αν κερδηθεί απ’ τους πολίτες, αναμένεται να δημιουργήσει προβλήματα στην ολοκλήρωση του έργου. Ήδη τα χρονικά περιθώρια είναι στενά, καθώς ο εργολάβος πρέπει να παραδώσει το (εγγειοβελτιωτικό) έργο μέχρι τις 15 Νοεμβρίου, ώστε στη συνέχεια να προχωρήσει η διαδικασία του αναδασμού.

Για ποιο, όμως, λόγο οι δύο ιδιοκτήτες αντιδρούν και γιατί τρία σχεδόν χρόνια απ’ την έναρξη των εργασιών είχαμε την πρώτη τέτοιου είδους απόφαση από Δικαστήριο;

Ας πάρουμε τα πράγματα απ’ την αρχή.
Και οι δύο ιδιοκτησίες, που βρίσκονται στην πεδιάδα του ... Μόρνου, ανήκουν στην αναδασμωτέα περιοχή και, ως εκ τούτου, η αρχική μελέτη προέβλεπε την εκτέλεση εγγειοβελτιωτικών έργων (αυλάκια αποστράγγισης, χωματόδρομοι κλπ).

Επί της αρχικής μελέτης του έργου, οι δύο ιδιοκτήτες προέβαλαν τις ενστάσεις τους, ζητώντας κάποιες τροποποιήσεις, ώστε να θιγεί όσο το δυνατόν λιγότερο η περιουσία τους. Κι αυτό επειδή οι ιδιοκτησίες τους είναι καλλιεργήσιμες (έχουν εσπεριδοειδή, ελιές και κάποιες κατασκευές), και κατά τη διαδικασία του αναδασμού, της αναδιανομή της γης δηλαδή, θα τους αποδοθούν ξανά. Βλέποντας, λοιπόν, ότι μετά την ολοκλήρωση του έργου θα βρίσκονταν με διχοτομημένα αγροτεμάχια, λιγότερα δένδρα και κατεστραμμένες υποδομές, προχώρησαν σε αιτήματα προς την αρμόδια Υπηρεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ζητώντας τροποποίηση μικρής κλίμακας επί της αρχικής μελέτης.

Τον Μάιο του 2009, οι αιτήσεις τους έγιναν δεκτές απ’ το Υπουργείο και ο ανάδοχος του έργου πήρε το πράσινο φως, ώστε να εκτελέσει το έργο με τις ζητούμενες τροποποιήσεις. Ωστόσο, αρχές Ιουνίου, το Υπουργείο άλλαξε γνώμη και με έγγραφό του προς τον εργολάβο, του ζητούσε να ακολουθήσει την αρχική μελέτη, καθότι υπήρξαν αντιδράσεις όμορων ιδιοκτητών.
Οι ιδιοκτήτες των δύο αγροτεμαχίων, βλέποντας το Υπουργείο να αλλάζει στάση, κατέφυγαν στην κατάθεση ασφαλιστικών μέτρων, βάσει των οποίων και βγήκε η απόφαση αναστολής των εργασιών. Μάλιστα, στην αίτησή τους, υποστηρίζουν ότι ουδείς όμορος ιδιοκτήτης αντιδρά, επικαλούμενοι υπεύθυνες δηλώσεις τους, στις οποίες ξεκαθαρίζουν ότι ουδεμία βλάβη έχουν υποστεί απ’ την τροποποιημένη μελέτη.

Αν κάτι τέτοιο αληθεύει, γεννάται εύλογο το ερώτημα σχετικά με την αλλαγή στάσης του Υπουργείου, μια αλλαγή που στηρίχθηκε όχι στην “προβληματική” τροποποίηση, αλλά σε αντιδράσεις...
Το τι μέλλει γενέσθαι θα το κρίνει το Δικαστήριο, πάντως αξίζει να αναφέρουμε ότι οι εργασίες στα δύο αγροτεμάχια κρίνονται “κομβικές” για την ομαλή εκτέλεση, αλλά και τη λειτουργία των εγγειοβελτιωτικών έργων στην πεδιάδα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου