Την πιό δύσκολη χρονιά τους βιώνουν φέτος οι ελαιοπαραγωγοί της Φθιώτιδας αφού η καρπόπτωση άφησε ορατά τα σημάδια της ενώ την ίδια ώρα οι τιμές έχουν κατρακυλήσει στο..μισό από πέρυσι!
Η παραγωγή είναι μειωμένη δεδομένης της μεγάλης ζημιάς στο πέταλο από την καρπόπτωση και οι αγρότες παραδίδουν στην Ένωση Ελαιουργικών Συνεταιρισμών Στυλίδας μόλις λίγα τελάρα. Για τα 110 τεμάχια η τιμή είναι στα 0,85 λεπτά,για τα 200 τεμάχια στα 0,60 λεπτά και στα 300 τεμάχια η τιμή είναι στα 0,50 λεπτά. Να σημειωθεί ότι πέρυσι οι ελαιοπαραγωγοί έδιναν τις ελιές τους για 1,30 λεπτά!!
Το στίγμα της νέας εμπορικής περιόδου για την επιτραπέζια ελιά δίνει η Χαλκιδική, με τις ... πωλήσεις της ομώνυμης ποικιλίας της περιοχής να κινούνται σε τιμή γύρω από τα 0,85 ευρώ ανά 110 τεμάχια. Παρότι, η τιμή αυτή θεωρείται από τις χαμηλότερες που έχουν εισπράξει οι παραγωγοί για τη συγκεκριμένη ποικιλία, ωστόσο η μικρή φετινή παραγωγή, σε συνδυασμό με το συγκριτικό πλεονέκτημα της ποιότητας, φαίνεται να δίνουν το προβάδισμα στην εγχώρια παραγωγή έναντι των ανταγωνιστριών χωρών στις αγορές του εξωτερικού.
Εξάλλου, με δεδομένο ότι η ελιά αποτελεί ένα από τα βασικά εξαγωγικά προϊόντα της Ελλάδας, η απορρόφησή της από τις διεθνείς αγορές προοιωνίζεται ότι θα κυλήσει ομαλά για φέτος. Ωστόσο, πρόβλημα ενδέχεται να δημιουργήσουν τα υψηλά περσινά αποθέματα, που αγγίζουν τους 30.000 τόνους.
Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι η φετινή παραγωγή δεν θα αντιμετωπίσει τις περσινές δυσκολίες, όποτε σημειώθηκε «μπλόκο» στην αγορά εξαιτίας της υπερπροσφοράς που δημιουργούσε η μεγάλη παραγωγή. Αποτέλεσμα αυτού, παρά το ότι η ελιά ποικιλίας Χαλκιδικής ξεκίνησε με υψηλές τιμές γύρω από τα 1,40 ευρώ τα 110 τεμάχια, στη συνέχεια υποχώρησε σημαντικά.
Αυτές τις ημέρες τελειώνει η συγκομιδή στη Χαλκιδική, ενώ μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας και στην Καβάλα, ενώ ήδη ξεκίνησε η συλλογή πράσινων ελιών σε Στυλίδα, Αγρίνιο, Άρτα και Πήλιο.
Η παραγωγή, σύμφωνα με τον χημικό της Ένωσης Στυλίδας, Αργύρη Βαρσαμίδη είναι μικρή, καθώς σημειώθηκε έξαρση του πυρηνοτρήτη στο δέσιμο, με αποτέλεσμα να χαθεί σημαντικό μέρος της σοδειάς, από το στάδιο της ανθοφορίας και μετά. Όπως μάλιστα, εκτιμά η φετινή ηρτημένη παραγωγή θα ανέλθει σε περίπου 10 χιλ. τόνους.
Μετά τις πράσινες ελιές Χαλκιδικής, σειρά στην αγορά παίρνουν οι στρογγυλές ελιές, για τις οποίες οι πρώτες εκτιμήσεις τοποθετούν την τιμή παραγωγού στα 0,60-0,65 ευρώ τα 200 τεμάχια. Πέρυσι, ο μέσος όρος της τιμής ήταν για τα 200 τεμάχια τα 0,70 ευρώ.
Αντίστοιχα, πιο θετική διαφαίνεται η εικόνα για την κατηγορία των μαύρων ελιών, οι οποίες είναι και οι τελευταίες που συγκομίζονται. Δεδομένου του ότι παρουσιάζουν σημαντική δυσκολία στη συλλογή, η τιμή για τον παραγωγό είναι υψηλότερη.
Πέρυσι η τιμή κυμάνθηκε από 1,40 ευρώ τα 200 τεμάχια, ωστόσο φέτος διατυπώνεται η αισιοδοξία για καλύτερες τιμές εξαιτίας των μηδενικών αποθεμάτων.
Τέλος, οριακό κέρδος για τον παραγωγό φαίνεται να δίνει φέτος η αγορά της ελιάς Καλαμών. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΑΣ Μεσσηνίας, Κοζομπόλη, η φετινή τιμή τοποθετείται στο 1 ευρώ τα 200 τεμάχια - αν και ακόμα δεν έχει γίνει επίσημη ανακοίνωση. Η παραγωγή είναι καλή, ωστόσο η τιμή είναι χαμηλότερη από τα περσινά υψηλά του 1,50 ευρώ και από το 1,25 ευρώ τα 200 τεμάχια, που ήταν ο μέσος όρος πέρυσι.(με πληροφορίες από agronews)
Από 4epohes.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου