Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου 2009

Δείτε στελέχη του ΛΑΟΣ:Ο τσεκουράτος Μ. Βορίδης, από το JungleReport

Το Μάρτιο του 1985 μια ομάδα διαδηλωτών διαμαρτύρεται «για την αστυνόμευση των Εξαρχείων και την αστυνομική βία», τότε ήταν σε εφαρμογή το διαβόητο σχέδιο «επιχείρηση Αρετή», από τον τότε υπουργό του ΠΑΣΟΚ Αντώνη Δροσογιάννη και την Αστυνομία, δήθεν για την «εκκαθάριση» των Εξαρχείων από τους αναρχικούς. Μία ομάδα από ΕΠΕΝίτες, οπλισμένης με ρόπαλα, σιδηρολοστούς και κράνη ορμάει στους διαδηλωτές και αυτοί αμύνθηκαν εξωθώντας τους στα τότε γραφεία της χουντικής οργάνωσης στην Ακαδημίας και Κιάφας. Ένας από τους συμμετέχοντες στη συμμορία των φασιστών μπήκε λίγη ώρα πριν στο κάδρο ενός φωτογράφου: ήταν ο Μαυρουδής (Μάκης) Βορίδης που φαίνεται να κραδαίνει ένα αυτοσχέδιο τσεκούρι!

Θα μπορούσαμε να κάνουμε πλάκα σε στυλ Λούκι Λουκ, Καθιστό Φασιστάκι ξεθάβει τσεκούρι πολέμου, αλλά αυτό δεν είναι αστείο. Βλέπουμε μια προμελετημένη σύναξη υποψήφιων δολοφόνων, δεν υπάρχει άλλος χαρακτηρισμός να θέσουμε. Το μοναδικό φωτογραφικό ντοκουμέντο κραυγάζει από μόνο του.

Από τότε κύλισε πολύ νερό στο αυλάκι της εθνικιστικής ζύμωσης και ο Μαυρουδής (Μάκης) Βορίδης έγινε εξέχον μέλος ενός ιδιαίτερα δυναμικού κόμματος, με αξιοσημείωτη ρητορική δεινότητα και αξιόλογη κοινοβουλευτική δραστηριότητα. Αν και τούτο το κόμμα, το οποίο εκπροσωπεί επάξια, δεν διαφεύγει από την αρχική ιδεολογική γραμμή του Βορίδη, αρκεί αυτό να.. λειτουργήσει ως κολυμπήθρα του Σιλωάμ για κάποιες «νεανικές τρέλες», όπως προσπάθησε να δικαιολογηθεί στην πρωινή εκπομπή των Καμπουράκη-Οικονομέα τότε αμέσως μετά που το Jungle Report δημοσιοποίησε τη φωτογραφία;

Θυμίζουμε ποια ήταν η απάντησή του, σε σχετική ερώτηση του Γιώργου Οικονομέα, στην εκπομπή Κοινωνία Ώρα MEGA:

«Παλιές αμαρτίες. Ήμουν 19 ετών και σε κάποια επεισόδια με αναρχικούς είχε τραυματιστεί ένας φίλος μου και είχαμε φτιάξει αυτά τα όπλα για αυτοάμυνα».

Σε μια μόνο φράση, εν έτει 2008 σε μεγάλο τηλεοπτικό κανάλι, συμπυκνώνεται η πολιτική ιδεολογία και η διαδρομή του Μάκη Βορίδη. Το 1985 ήταν 21 ετών (γεννήθηκε το 1964), μας κάνει να πούμε πως ο 19χρονος συγχωρείται πιο εύκολα από τον 21χρονο γαρ. Τότε σπούδαζε στη Νομική Αθηνών και η ΔΑΠ τον διέγραψε τον επόμενο χρόνο -της επίμαχης φωτογραφίας- από τις τάξεις της εξαιτίας του νεανικού κοχλάζοντος αίματος του τσεκουράτου μέλλοντα βουλευτή, μάλλον οι συμφοιτητές του είχαν πολύ «κρύα» αίματα για τα γούστα του. Αλλά το σημαντικότερο είναι πως η αυτοάμυνα δεν μπορεί να είναι προμελετημένη στη συγκεκριμένη περίπτωση. Δεν μιλάμε για ένα παιδάκι που σπάει παρμπρίζ αλλά για έναν κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο που μπορεί και επηρεάζει τις ζωές όλων μας.

Η μετέπειτα πορεία του τσεκουράτου Βορίδη είναι λίγο πολύ γνωστή κι έχει παρουσιαστεί εκτενώς σε πλήθος δημοσιεύσεων στις προοδευτικές εφημερίδες και τα μπλογκ. Όμως το πεδίο που του χαρίζει την άπλετη προβολή και τη διαφήμιση του πολιτικού, ας πούμε, έργου του παραμένει ο χώρος αυτός που αποφεύγει να θίξει τα κακώς κείμενα του παρελθόντος, για πολλούς λόγους που αφορούν από τα οφέλη της θεαματικότητας μέχρι τα υπόγεια συμφέροντα και τις σχέσεις διαπλοκής. Την τηλεόραση, όπου το ακροδεξιό κόμμα του Λά.Ο.Σ. έχει τη μερίδα του λέοντος με τους εκπροσώπους του να μονοπωλούν με την παρουσία τους τις παντοειδείς εκπομπές εξασφαλίζοντας την αυτοπροβολή που ελάχιστοι πολιτικοί μπορούν να την ασκήσουν.

Θα υπενθυμίσουμε ένα χαρακτηριστικό γεγονός από τον πολυτάραχο βίο του Μάκη Βορίδη. Αφήνει πολλά ερωτηματικά και όσο αυτά μένουν αναπάντητα τόσο περισσότερο ισχυροποιείται η άποψη που τον θέλει συμμέτοχο σε ακραίες καταστάσεις που μπορούν να οδηγήσουν σε δυσάρεστες διπλωματικές περιελίξεις. Αφορά τις υπόγειες σχέσεις του με την ΜΑΒΗ, την παραστρατιωτική οργάνωση που η ίδια καμαρώνει με προκηρύξεις στην Ελευθεροτυπία την ανάμειξή της στην επίθεση σε αλβανικό στρατόπεδο στην Επισκοπή, το 1994, δολοφονώντας δύο στρατιώτες, παίρνοντας ομήρους τρεις και να «απαλλοτριώνει» αρκετό στρατιωτικό εξοπλισμό. Όταν σε μπλόκο της αστυνομίας συνελήφθησαν δύο «πρωτοπαλίκαρα», ο Γιώργος Αναστασούλης και ο Απόστολος Καρβελάς, με τον εξοπλισμό στο αυτοκίνητό τους και σε ένα διαμέρισμά τους, ο Μάκης Βορίδης πρόσφερε άλλοθι στον ηγέτη της ΜΑΒΗ Γιώργο Αναστασούλη λέγοντας πως το βράδυ της επίθεσης στην Επισκοπή, ο τελευταίος ήταν στο ιδρυτικό συνέδριο του Ελληνικού Μετώπου στην Αθήνα…

Φαίνεται πως ευτυχώς η διπλωματική λογική πρυτάνευσε απέναντι στον εθνικιστικό φανατισμό. Το ανησυχητικό είναι πως μετά από τόσα χρόνια, ο εθνικισμός μεταλλάσσεται σε μια πιο soft προπαγάνδα με σκοπό να καλλιεργηθεί ένα προσφορότερο κλίμα «τηλεοπτικής» αποδοχής από παρόμοιες ενέργειες. Ο εθνικισμός μεταλλάσσεται για την επιβίωσή του μέσα από την επανάσταση των ΜΜΕ και του διαδικτύου. Τη θέση του αυτοσχέδιου τσεκουριού πήρε η τηλεοπτική εικόνα με την ασυγκράτητη δύναμη επιβολής της.

Αλλά θα πούμε στο μέλλον πολλά ακόμα με καινούριες αποκαλύψεις.
Από www.tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου