Τρίτη 8 Σεπτεμβρίου 2009

Μεγάλο πρόλημα απο την νέκρωση της Κεφαλληνιακής Ελάτης

Γράφει ο: Ευθύμιος Χαρ. Ταλάντης

Το φαινόμενο της νέκρωσης της Κεφαλληνιακής Ελάτης (Adies cephallonica), είναι γνωστό εδώ και δεκαπέντε περίπου χρόνια.

Όμως, τα τελευταία χρόνια τείνει να λάβει επιδημικές διαστάσεις στην περιοχή μας. Δεν είναι υπερβολή να πούμε ό,τι σε ορισμένες περιοχές η νέκρωση των ελάτων αγγίζει έως και το 40% του ελατοδάσους, με απρόβλεπτες ίσως συνέπειες σε ολόκληρο το οικοσύστημα του δασικού πλούτου που καλύπτει το εύρος της ζώνης ελάτης (υψόμετρο 800-1800m).

Οι εκτιμήσεις που είχαν διατυπωθεί μέχρι τώρα, ήταν, πως το φαινόμενο παρατηρείται ......λόγω ανομβρίας. Βέβαια και σε παλαιότερα χρόνια υπήρχαν περίοδοι ανομβρίας, στις οποίες όμως, δεν είχε πάρει το φαινόμενο αυτή την έκταση. Προφανώς οι εκτιμήσεις περί ανομβρίας, είτε να μην ευσταθούν, είτε να μην είναι ο κύριος παράγοντας που επηρεάζει το ελατοδάσος.

Το γεγονός επίσης, ότι μέχρι πριν τριάντα –σαράντα χρόνια, τα ξερά έλατα αποτελούσαν την κύρια καύσιμη ύλη για τις ανάγκες θέρμανσης των κατοίκων των χωριών αλλά και των πόλεων, και με την αφαίρεση των νεκρών ελάτων συντελούσαν στον περιορισμό των πληθυσμών των φλοιοφάγων εντόμων, ίσως να ήταν μια υγιή αντίδραση που προστάτευε το δάσος.

Το ότι δεν έχει εφαρμοστεί επιλεκτική υλοτομία των νεκρών δένδρων και η αποφλοίωση των κορμών, έτσι ώστε να περιοριστεί η αύξηση του πληθυσμού των φλοιοφάγων εντόμων, πιθανόν να είναι πρόβλημα στη διατάραξη της ισορροπίας του οικοσυστήματος.

Ως Κυνηγετικός Σύλλογος εκθέσαμε τις ανησυχίες μας αυτές, για την νέκρωση των ελάτων και στην Γενική Συνέλευση της Δ' ΚΟΣΕ, αλλά και με επιστολή μας προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, καθώς και στο πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και ζητήσαμε να επιληφθούν του θέματος, ώστε να επανεξετάσουν τα αίτια που προκαλούν το φαινόμενο και να εφαρμόσουν άμεσα οι όποιες ενδεδειγμένες λύσεις για τον περιορισμό της νέκρωσης της ελάτης και την προστασία του δασικού πλούτου της περιοχής.

Ιδιαίτερα από το Πανεπιστήμιο, περιμένουμε να συμπεριλάβει σε κάποιο ερευνητικό του πρόγραμμα, τη νέκρωση της Κεφαλληνιακής Ελάτης στην περιοχή της Φωκίδας.
Κάθε αργοπορία πιθανόν να επιφέρει μη αναστρέψιμες καταστάσεις, ή να απαιτούνται ενδεχομένως μεγαλύτερες δαπάνες για την αντιμετώπιση του φαινομένου.

1 σχόλιο:

  1. τόσα εκατομμύρια υπάρχουν στα ταμεία των Κυνηγετικών ομοσπονδιών. Ας δώσει κανένα φράγκο για μελέτες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή