Τρίτη 1 Σεπτεμβρίου 2009

Εκλογές στην Γερμανία: Βαριά ήττα για δεξιά και ακροδεξιά, στασιμότητα της σοσιαλδημοκρατίας και άνοδος της Αριστεράς. Αντε και στα δικά μας

Βαριά ήττα για τους Χριστιανοδημοκράτες
Οι Σοσιαλδημοκράτες δεν καρπούνται τη φθορά του CDU. Μεγάλοι κερδισμένοι βγαίνουν οι Φιλελεύθεροι, ενώ ενισχύεται και ο ρόλος της Αριστεράς

Επιβεβαιώθηκαν και μάλιστα στη χειρότερη εκδοχή τους για τους Χριστιανοδημοκράτες τα προγνωστικά που αφορούσαν τις εκλογές οι οποίες έγιναν χθες στα τρία γερμανικά κρατίδια.

Μεγάλος χαμένος είναι το κόμμα της καγκελαρίου Αγκέλα Μέρκελ, το οποίο στα ...δύο από αυτά -Σάαρ και Θουριγγία- σημείωσε απώλειες μεγαλύτερες από 10% σε σχέση με το 2004 (σχεδόν 13% στο Σάαρ!), χάνοντας παράλληλα τον έλεγχο των τοπικών κυβερνήσεων.

Μόνο στη Σαξονία το CDU κατάφερε, όπως έδειχναν τα exit polls, να διατηρήσει σχεδόν σταθερή τη δύναμή του και να παραμείνει κυρίαρχο των πολιτικών εξελίξεων.

Δεν κατάφεραν
Βαριά ήττα για τους Χριστιανοδημοκράτες
Ωστόσο, όπως φαίνεται από τον συγκριτικό πίνακα και σημειώνει το σύνολο σχεδόν των γερμανικών ΜΜΕ, οι Σοσιαλδημοκράτες δεν κατάφεραν να επωφεληθούν από αυτή την ήττα των πολιτικών αντιπάλων τους, έτσι ώστε να ελπίζουν βάσιμα σε ανατροπή των συσχετισμών στις τέσσερις εβδομάδες που έχουν απομείνει μέχρι τις γενικές βουλευτικές εκλογές της 27ης Σεπτεμβρίου. Μεγάλοι κερδισμένοι είναι, αναμφίβολα και όπως αναμενόταν, οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες, που είδαν τα ποσοστά τους σχεδόν να διπλασιάζονται.

Σημαντικά ενισχυμένος, όμως, αναδείχθηκε από τις κάλπες και ο ρόλος του κόμματος Αριστερά, του οποίου ηγείται ο Όσκαρ Λαφοντέν μαζί με στελέχη της πρώην ΓΛΔ. Μάλιστα, στο Σάαρ, όπου βρίσκεται η πατρίδα του Λαφοντέν, η Αριστερά ξεπέρασε το 20% (από 2,3% το 2004) και έβαλε σοβαρή υποψηφιότητα για συμμετοχή στη νέα κυβέρνηση -φυσικά, μαζί με το SPD (έχασε 5,5%) και των Πρασίνων, οι οποίοι κατέγραψαν αξιοσημείωτη σταθερότητα στις χθεσινές αναμετρήσεις.

Θα πρέπει, βεβαίως, να σημειωθεί ότι τα χθεσινά αποτελέσματα δεν συνεπάγονται ανατροπή του σημαντικού προβαδίσματος (της τάξης των 12-16 ποσοστιαίων μονάδων) που διατηρούν οι Χριστιανοδημοκράτες για τις γενικές εκλογές. Κι αυτό είναι κάτι που οφείλουν στο άστρο της Μέρκελ και την ιδιοσυγκρασία των συντηρητικών Γερμανών ψηφοφόρων, οι οποίοι δεν επιθυμούν βεβιασμένες κινήσεις, ειδικά σε περιόδους κρίσης.

Έτσι, η καγκελάριος ελπίζει ότι η χθεσινή ήττα του κόμματός της θα ξεχαστεί σχετικά γρήγορα, ειδικά καθώς το SPD βρίσκεται σε περίοδο βαθιάς και παρατεταμένης κρίσης.Από imerisia

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου