Δευτέρα 29 Ιουνίου 2009

Ο Μιχάλης Παπαδόπουλος στο Παμφωκικό κτηνοτροφικό συνέδριο στο Λιδορίκι

Ήρθε για το Κτηνοτροφικό συνέδριο ο Υφυπουργός γεωργίας αλλά δεν έδωσε λύση.
Στο βασικό ερώτημα δεν απάντησε.
Κάτω απο τον πλάτανο πρέπει να σφάζουν οι κτηνοτρόφοι του Νομού μας, ή κάτω απο την τσαγαλιά.
Ο πλάτανος συνήθως είναι κοντά στο ρέμα και με τα νερά του χειμώνα , η καλοκαιριών σαν του φετινού, έχουμε οικολογική διασπορά του αίματος που αποτελεί πλούσιο σε θρεπτικά λίπασμα.
Με την τσαγαλιά έχουμε το πλεονέκτημα ότι λιπαίνουμε κάθε δένδρο ξεχωριστά με συγκεκριμένα αποτελέσματα.
Οι κτηνοτρόφοι δεν μπορούν να σφάξουν νόμιμα στον νομό μας μιας και ... δεν υπάρχει εγκεκριμένο σφαγείο, ταλαιπωρούνται από τους ελεγκτές κομάντο του ΟΠΕΚΕΠΕ που δεν ξέρουν διαφορετική κτηνοτροφία εκτός απο την εσταβλισμένη και ζητάνε απο τους κτηνοτρόφους να μαζέψουν τα ζώα που βόσκουν ελεύθερα στα βουνά της περιοχής και να τα βάλουν σε στάβλους μέσα σε μια μέρα.
Παρόλα αυτά, τα πάντα είναι ρόδινα για την κτηνοτροφία απο τα υπουργικά γραφεία της Αθήνας, απολαύστε την ομιλία του Υπουργού

Μιχάλης Παπαδόπουλος: Ομιλία στο Παμφωκικό Κτηνοτροφικό Συνέδριο

«Η Ελλάδα θα πρέπει να κερδίσει τη μάχη της ποιότητας»

Ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Μιχάλης Παπαδόπουλος παρευρέθη στο Παμφωκικό Κτηνοτροφικό Συνέδριο, όπου στον χαιρετισμό του, τόνισε μεταξύ άλλων:

«Το θέμα της ομιλίας μου σήμερα, αφορά την σημερινή πολιτική του ΥΠΑΑΤ για την κτηνοτροφία. Και το τονίζω αυτό, για να ξεκαθαρίσω για άλλη μία φορά, ότι η κτηνοτροφία όλης της Ελλάδας, αποτελεί σημαντική προτεραιότητα της Πολιτικής Ηγεσίας του Υπουργείου και της Κυβέρνησης του Κώστα Καραμανλή»

«Και αυτό δεν συμβαίνει μόνο λόγω του ότι πρόκειται για έναν κλάδο από τον οποίο τρέφονται και ζουν χιλιάδες οικογένειες στην ελληνική επαρχία. Συμβαίνει γιατί αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι η εγχώρια παραγωγή των παραδοσιακών ελληνικών προϊόντων όπως το γάλα, τα τυροκομικά, το κρέας, το μέλι αποτελούν έναν διατροφικό θησαυρό, με μοναδική ποσότητα και διατροφική αξία. Πρόκειται για ένα μοναδικό προνόμιο για το οποίο λίγες χώρες στον κόσμο μπορούν να υπερηφανεύονται.»

«Επιπλέον γνωρίζουμε και δεν φοβάμαι να το πω δημόσια, ότι η κτηνοτροφία τα προηγούμενα χρόνια δεν είχε την προσοχή που της άρμοζε. Αυτό όμως έχει αλλάξει
και κανείς δεν μπορεί να το αμφισβητήσει.»

«Μέχρι σήμερα, -πέντε μήνες μετά την ανάληψη μας της Πολιτικής Ηγεσίας του ΥΠΑΑΤ, - έχουν δοθεί σημαντικές λύσεις σε θεσμικά και χρόνια προβλήματα του κλάδου».

«Και αναφέρω ενδεικτικά:

1. την εφαρμογή μηνιαίων ισοζυγίων αγορών και πωλήσεων κρέατος,
2. τον καθορισμό των αναγραφόμενων στοιχείων σχετικά με την καταγωγή−προέλευση του κρέατος στις ετικέτες ζυγιστικών μηχανών
3. την προαιρετική ένδειξη «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΚΤΡΟΦΗ ΑΝΩ ΤΩΝ 5 ΜΗΝΩΝ» για το βoειο-μοσχαρίσιο κρέας
4. την μείωση του ΕΤΑΚ για τις κτηνοτροφικές επιχειρήσεις
5. την ενίσχυση του κλάδου της Μελισσοκομίας»

«Και φυσικά, δεν επαναπαύομαστε και δεν σταματάμε εκεί.»

«Στο πλαίσιο ενίσχυσης της ελληνικής κτηνοτροφίας και του διαλόγου με τα συνδικαλιστικά όργανα και τους αρμόδιους φορείς υπάρχουν σε εξέλιξη σημαντικά μέτρα που θα δώσουν σημαντική ανάσα στον κλάδο. Κεντρικές κατευθύνσεις των δράσεων μας για την ανάπτυξη και ενίσχυση της κτηνοτροφίας είναι:

* η βιώσιμη ανάπτυξη της υπαίθρου με έμφαση στην ποιότητα και στην τυποποίηση των γεωργικών - κτηνοτροφικών προϊόντων και στην ενίσχυση των μηχανισμών προώθησης και προβολής τους.

* η ενίσχυση αγροτικών δραστηριοτήτων φιλικών προς το περιβάλλον, βελτίωση της ποιότητας των παραγόμενων αγροτικών προϊόντων, διασύνδεση με τις υπόλοιπες δραστηριότητες των κατοίκων καθώς και με τις ιστορικές και πολιτιστικές παραδόσεις.»

«Οι Έλληνες κτηνοτρόφοι χρειάζεται να έχουν δυνατότητες οργανωμένης προώθησης των προϊόντων τους, το οποίο όμως δεν γίνεται αυτόματα. Η αγροτική ανάπτυξη χρειάζεται υποδομές επιχειρηματικού χαρακτήρα. Αυτό αποτελεί και τη μεγάλη πρόκληση για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς και τις αγροτικές επιχειρήσεις νέου τύπου. Ο έλληνας κτηνοτρόφος πρέπει να αξιοποιήσει συλλογικές επιχειρηματικές προσπάθειες με σύγχρονες, μεγάλες και ενιαίες συνεταιριστικές ενώσεις, με δυναμικές επιχειρήσεις στην αγροτική μεταποίηση, με οργανωμένα δημοπρατήρια, με διεθνείς εκθέσεις για προβολή των προϊόντων.»

«Για να διασφαλίζεται καλύτερα η σταθερότητα στο κτηνοτροφικό εισόδημα, ο έλληνας κτηνοτρόφος θα πρέπει να επεκταθεί και σε δραστηριότητες, οι οποίες συνδυάζουν εισοδήματα σε διαφορετικές περιόδους του χρόνου.

Η κτηνοτροφική δραστηριότητα μπορεί να συνδυαστεί με άλλες πρωτοβουλίες είτε τουριστικού χαρακτήρα μέσα από τα προγράμματα αγροτουρισμού είτε παραγωγικού χαρακτήρα μέσα από την ανάπτυξη μικρομεσαίων επιχειρήσεων, οι οποίες συσκευάζουν, τυποποιούν και προωθούν τα αγροτικά προϊόντα.»

«Το μήνυμα του σημερινού συνεδρίου είναι για εμένα ότι η Ελλάδα θα πρέπει να κερδίσει τη μάχη της ποιότητας, του ποιοτικού και διαφοροποιημένου προϊόντος, των εξειδικευμένων αγορών υψηλών απαιτήσεων, των καταναλωτών με υψηλότερο εισόδημα. Τα ελληνικά προϊόντα και οι ελληνικές επιχειρήσεις πρέπει να εμφανίσουν συνέχεια και βεβαιότητα στην ποιότητα.»
Ερώτηση απο την βουλευτή του ΣΤΡΙΖΑ Ευαγγελία Αμμανατίδου Πασχαλίδου

Αθήνα, 26 Ιουνίου 2009

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους κ.κ. Υπουργούς:
Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
Ανάπτυξης

Θέμα: Επισήμανση ζώων και προστασία του καταναλωτή.

Είναι γνωστό το έλλειμμα που παρουσιάζει η ευρωπαϊκή και κατ’ επέκταση η ελληνική νομοθεσία ως προς την επισήμανση των κρεάτων και των ζωοκομικών προϊόντων, με αποτέλεσμα ο καταναλωτής να μην γνωρίζει αν τα εν λόγω προϊόντα έχουν προέλθει από κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις στις οποίες γίνεται χρήση γενετικά τροποποιημένων ζωοτροφών είτε προέρχονται από αυτές στις οποίες δεν γίνεται χρήση.

Η κοινοτική επισήμανση ισχύει μόνο για τις ζωοτροφές που περιέχουν γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς ή τα τρόφιμα που προέρχονται από την μεταποίηση φυτικών μεταλλαγμένων προϊόντων.

Το κενό αυτό αποφάσισε να καλύψει πρόσφατα με εθνική νομοθεσία η Γαλλία, όπου το εθνικό συμβούλιο καταναλωτών καθιέρωσε ετικέτα με την ένδειξη «από ζώα που έχουν εκτραφεί από μη γενετικά τροποποιημένες ζωοτροφές», για τα κρέατα δηλαδή και τα γαλακτοκομικά προϊόντα που προέρχονται από ζώα τα οποία δεν ταΐζονται από ΓΤ ζωοτροφές.

Είναι εύλογο ότι η καθιέρωση μιας τέτοιας ετικέτας προϋποθέτει η πρωτοβουλία των αρμόδιων Υπουργείων σε συνεργασία βεβαίως και κατόπιν συνεννόησης με όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές (βιομηχανία τροφίμων, κτηνοτροφικές και καταναλωτικές οργανώσεις).

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

• Προτίθενται να προβούν στην ανάλογη ρύθμιση, ώστε να καλυφθεί το νομοθετικό κενό και να διασφαλιστεί με τον καλύτερο τρόπο η εφαρμογή της;

Η ερωτώσα βουλευτής


Ευαγγελία Αμμανατίδου Πασχαλίδου

1 σχόλιο:

  1. Ποιος είναι ο Μιχάλης Παπαδόπουλος και γιατί μας τα κάνει τσουρέκια;
    Εμείς τον ενοχλήσαμε;

    Διαβάζω από την ιστοσελίδα του
    (http://www.mpapadopoulos.gr/index.html):
    "Είναι πτυχιούχος Μηχανικός Ηλεκτρονικός - Ηλεκτρολόγος. Εργάστηκε ως καθηγητής στη Β/θμια και Γ/θμια εκπαίδευση, στην ΑΣΕΤΕΜ-ΣΕΛΕΤΕ και στα ΤΕΙ"

    Ότι ακριβώς χρειάζεται για "Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων"...
    Ξέρει τα πάντα για τη γεωργία - κτηνοτροφία, οι σπουδές του και η επαγγελματική του εμπειρία το εγγυώνται...

    Για τον τίτλο σπουδών τι να πω...
    "Μηχανικός Ηλεκτρονικός - Ηλεκτρολόγος"
    Τι είναι αυτό; Δίνανε τέτοιο πτυχίο τα Ελληνικά πολυτεχνεία, αναγνώριζε τέτοια ισοτιμία το ΔΙΚΑΤΣΑ τη δεκαετία του '80 και από ποια σχολή του εξωτερικού;

    Μας δουλεύει; Ούτε ένα βιογραφικό της προκοπής δεν είναι άξιος να φτιάξει, ανάθεμα αν έχει δουλέψει ποτέ στη ζωή του, παιδί του κομματικού σωλήνα, και παριστάνει στους αγράμματους της επαρχίας τον τον επαίοντα και υπουργό.

    Όξω οι Μαυρογιαλούροι και συ iteanet μην πολυπροβάλεις τις εισαγόμενες μετριότητες, έχουμε και δικές μας, εγχώριες πολύ ανώτερες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή