Κυριακή 31 Μαΐου 2009

Τα αποτελέσματα των μετρήσεων για τις ακτές της Ιτέας

Σας παρουσιάζουμε τα χειρότερα αποτελέσματα των μετρήσεων που καταγράφηκαν για την κάθε ακτή της Ιτέας ξεχωριστά για το έτος 2008.
Στα αποτελέσματα αναγράφεται και η ημερομηνία της δειγματοληψίας.
Συνολικά δείχνουν ότι εκτός από λίγες περιοχές , εμφανίζεται καθ όλη την διάρκειά του έτους να μην υπάρχουν ρύποι καταγεγραμμένοι και να υπάρχει μια μεγάλη αύξηση των κολοβακτηριδίων ιδιαίτερα τους θερινούς μήνες. Μετά από αυτούς τους μήνες ξανά τα αποτελέσματα εμφανίζονται χωρίς προβλήματα.
Τα κολοβακτηρίδια σχετίζονται άμεσα με τις αποχετεύσεις και την κατάληξή τους στην θάλασσα Δεν ξέρουμε αν αυτό οφείλεται σε κάποιους που χρησιμοποιούν ακόμα τους παλιούς τρόπους διαχείρισης των αποχετεύσεων ή σε κακή λειτουργία του Βιολογικού της Ιτέας. Άλλοι πιο αρμόδιοι θα πρέπει να ......δώσουν απαντήσεις και να διορθώσουν το πρόβλημα.
Ακόμα όμως και τα ποσοστά αυτά που καταγράφονται φαίνεται να είναι σε μικρότερο ποσοστό από αυτό που χρειάζεται για να χορηγηθεί η γαλάζια σημαία. Το ίδιο δείχνουν και οι περυσινές έρευνες του ΠΑΚΟΕ
Δείτε τα αποτελέσματα:

ΑΙ ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΕΝΤΡΟ ΑΚΤΗΣ
ΚΕΝΤΡΟ ΑΚΤΗΣ AKTI VRACHAKIA
CAMPING ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗ, ΚΕΝΤΡΟ ΑΚΤΗΣ
ΚΕΝΤΡΟ ΑΚΤΗΣ APOLAFSI - PLAZ AGALI
ΚΕΝΤΡΟ ΑΚΤΗΣ EVAGELLISTRIA
ΞΕΝΙΑ ΙΤΕΑΣ ΑΡΙΣΤΕΡΟ ΑΚΡΟ
ΞΕΝΙΑ ΙΤΕΑΣ ΔΕΞΙΟ ΑΚΡΟ ΑΚΤΗΣ
HOTEL KALAFATI KALAFATI
ΠΛΑΤΕΙΑ ΚΙΡΡΑΣ, ΚΕΝΤΡΟ KIRRA - PLATEIA
ΑΚΤΗ,ΕΝΑΝΤΙ ΟΙΚΙΑΣ ΣΚΡΟΥΠΗ KIRRA - OIKIA SKROUPI
ΕΝΑΝΤΙ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΑΓ.ΙΩΑΝΝΗΣ KIRRA - EKKLISIA AGIOS IOANNIS
ΚΕΝΤΡΟ ΑΚΤΗΣ MAIAMI
ΝΟΤΙΑ ΑΓΚΥΡΟΒΟΛΙΟΥ TROKANTERO - AGYROVOLIO
ΠΛΑΖ ΑΓΚΑΛΗ, ΚΕΝΤΡΟ ΑΚΤΗΣ TROKANTERO

Από τα παραπάνω και από το γεγονός ότι όλες οι παραλίες της Αντίκυρας πήρανε Γαλάζια σημαία δείχνει ότι το πρόβλημα σχετίζεται με τις υποδομές της ξηράς.
Τα χαρτάκια που γράφουν να μην αφοδεύει ο κόσμος στους χώρους των αποδυτηρίων δεν μπορούν να καλύψουν την ανάγκη για τουαλέτες. Οι κάδοι που δεν αδειάζουν ποτέ και οι ελλείψεις υποδομών είναι η αιτία που δεν αποκτούμε Γαλάζια Σημαία.
Χρειαζόμαστε περισσότερες υποδομές για να χαρούμε την θάλασσα και να αναπτυχθεί περισσότερο ο τόπος μας, οι υπεύθυνοι καλύτερα να παραιτηθούν και να πάνε σπίτια τους.

7 σχόλια:

  1. καλά όλα αυτά, αλλά και όταν είχαμε τις γαλάζιες σημαίες είδαμε τι αύξηση του τουρισμού είχαμε...
    καλή η ποιότητα του νερού, ακόμα καλύτερες οι υποδομές, αλλά...
    άμα δεν έχεις φυσική σκιά, αρμυρίκια, πεύκα, λίγο πράσινο βρε αδελφέ...
    άμα η ακτή είναι λες και έχεις εναποθέσει οικοδομικά υλικά και όχι άμμος ή ψιλό χαλικάκι να απλώσεις την πετσετούλα σου...
    άμα μπαίνεις στο νερό και κάνεις την Κομανέντσι για να μην σκιστούν τα πόδια σου από τα λιθάρια και πατήσεις κάναν αχινό...
    άμα δεν έχεις ορίζοντα και νιώθεις πως περνάς δεύτερη βάπτιση, απλά σε μεγαλύτερη κολυμπύθρα...
    Μη ντρεπόμαστε κι ας το παραδεχτούμε, δεν είμαστε κάνένας επίγειος παράδεισος παρά ένα συμβατικό μέρος.
    Οπότε μόνο με το φυσικό κάλλος και την καθαριότητα, δεν τραβάει το μηχάνημα...
    Κάνε ένα γκάλοπ στους ντόπιους με ένα όχι ανεπτυγμένο τουριστικά μέρος, πχ καλόγρια πάτρας, πύλο-βοιδοκοιλιά, καιάφα (προ-πυρκαγιών)και θα δεις.
    Γιατί τον αθηνιώτη τον δουλεύεις 1-2 χρόνια με τις σημαιούλες, αλλά μετά;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. An ypirxei ligo endiaferon kai pesei kai ligo xrima kati ginetai!
    Alla apo oti fenetai exoun afethei sto eleos!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΑΝ ΔΙΑΤΕΘΟΥΝ ΚΟΝΔΥΛΙΑ ΔΕΝ ΘΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑ.ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΚΑΝΟΥΝ ΠΑΡΑΛΙΕΣ ΜΕ ΑΜΜΟ ΚΑΙ ΒΟΤΣΑΛΑ ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΒΡΑΧΟΙ.Ο ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΠΡΕΠΕΙ ΣΙΓΟΥΡΑ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ.ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟ ΞΥΛΟΚΑΣΤΡΟ ΚΑΙ ΚΙΑΤΟ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΟΛΟΒΑΚΤΗΡΙΔΙΑ.Ο ΔΗΜΟΣ ΕΧΕΙ ΠΙΑ ΤΗΝ ΕΚΜΕΤΑΛΕΥΣΗ ΚΑΙ ΑΝ ΘΕΛΕΙ...
    ΑΣ ΖΗΤΗΣΕΙ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΒΩΞΙΤΕΣ ΔΩΡΕΑ(ΑΣΤΕΙΟ)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Δεν εχω δει καμια κινητοποιηση,συγκεντωση διαμαρτυριας, απεργια πεινας, πανο, καταληψη παραλίας!Με ιδεες μεσω internet δεν φαινεται να συγκινειται κανεις.Στην Ιτεα υπαρχει η πιο εγκαταλελειμενη και πιο βρωμικη παραλια του Κορινθιακου.Ακομη και το ταμπλο για τις γαλαζιες σημαιες ειναι σκουπιδι.Μαλλον ουτε οι ντοπιοι αγαπουν τον τοπο τους.Στην αδιαφορια του απλου πολιτη ,στον φοβο και την ελλειψη μαχητικοτητας του κοσμου πατανε αυτοι που εχουν τον τοπο σε τετοια εγκαταλειψη.Το iteanet θα μεινει και αυτο στα λογια?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Το ζήτημα δεν είναι τι θα κάνει το Iteanet, το ζήτημα είναι τι θα κάνει ο κόσμος της πόλης μας.
    Κανένας δεν μπορεί να υποκαταστήσει αυτόν τον κόσμο όσο αγνές και αν είναι οι προθέσεις του.
    Δεν υπάρχουν σωτήρες να μας σώσουν αν εμείς δεν δραστηριοποιηθούμε.
    Το iteanet θα είναι πάντα στο πλευρό αυτών που θα κινηθούν για να καλυτερεύσουν τον τόπο μας ας ελπίσουμε ότι δεν θα αργήσουν να εμφανιστούν τέτοιες πρωτοβουλίες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Προς ενημέρωσή σας για τις πρωτοβουλίες της Μείζονος Μειψηφίας στον Δήμο Ιτέας σχετικά με την αναβάθμιση του Βιολογικού του Δήμου Ιτέας!!!

    Ο Δήμος Ιτέας λόγω εγκληματικής αδράνειας και αλλεπάληλων διοικητικών σφαλμάτων δεν εντάχθηκε στο πρόγραμμα χρηματοδότησης για νέους Βιολογικούς ή αντικατάστασης παλαιών που υπέγραψε ο κ. Σουφλιάς για 350 οικισμούς της χώρας.

    Επίσης ο Δήμος Ιτέας με συνεχείς αντιφάσεις υπονόμευσε την ένταξη αυτή αφού από την περασμένη τετραετία είχε εκπονήσει μελέτη για την αναβάθμιση του βιολογικού καθαρισμού που σημαίνει ότι αναγνώριζε το πρόβλημα, και από την άλλη σε σχετικό ερωτηματολόγιο του ΥΠΕΧΩΔΕ που ετέθη το 2006 για το εάν υπάρχει Βιολογικός καθαρισμός και κατά πόσον λειτουργεί, οι υπηρεσίες του Δήμου απάντησαν ΟΤΙ ΚΑΙ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ. Αρα έχουμε συνεχείς αντιφάσεις και παλινωδίες εις βάρος του έργου. Και φυσικά το Υπουργείο μη έχοντας στοιχεία (δηλαδή κάποιο αίτημα ένταξης, μελέτες κ.λ.π) και φυσικά λαμβάνοντας υπόψην και το ερωτηματολόγιο πως είναι δυνατόν να γνωρίζει να ασχοληθεί και να εντάξει τον Δήμο Ιτέας στο πρόγραμμα χρηματοδότησης ;
    Δηλαδή το έργο μέσα στο 2009 θα είχε ξεκινήσει (αφού το μόνο που χρειαζόταν ήταν ο Δήμος να ΠΕΙ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ «ότι δηλαδή ο Βιολογικός είναι παλαιός ΕΙΚΟΣΑΕΤΊΑΣ και ΥΠΟΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ» και στην συνέχεια να αποσταλούν και τα απαραίτητα δικαιολογητικά. Τόσο Απλά !!!

    Δημοσιεύω και την επιστολή μου προς τον Δήμαρχο και τον προτρέπω έστω και καθυστερημένα να προβεί στις σχετικές ενέργειες.

    ΙΤΕΑ : 24/02/2009
    Πρός Δήμο Ιτέας
    Δήμαρχο Ιτέας
    Κ. Αριστείδη Παπαλάιο.
    Κ. Παναγιώτη Κακανά

    Κοιν. Δημοτικούς Συμβούλους.

    Θέμα : Βιολογικός Καθαρισμός

    Κ. Δήμαρχε,

    Σε συνέχεια του Δ.Σ. για το τεχνικό πρόγραμμα της 11/02/2009 Και σε συνέχεια της πρόσφατης επίσκεψης του Γενικού Γραμματέα Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδος στον Δήμο όπου διατύπωσα τις απόψεις μου σχετικά με τις ενέργειες που έπρεπε και πρέπει να γίνουν για την ΑΝΑΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΟΥ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΥ, δια της παρούσης επιστολής μου παραλείποντας το παρελθόν και τους λόγους και τις ευθύνες που υπάρχουν για την ολιγωρία του Δήμου όσον αφορά την ένταξη του έργου σε προγράμματα χρηματοδότησης για το περιβάλον από το ΥΠΕΧΩΔΕ, και καθαρά από ενδιαφέρον για τον ΔΗΜΟ και επειδή δεν πρέπει να χαθεί και αυτή η ευκαιρία που έχει σχέση με την βελτίωση των υποδομών θέλω να σας υπενθυμίσω και να σας επιστήσω την προσοχή για το θέμα αφού τα χρονικά περιθώρια είναι πολύ στενά και πρέπει να ενεργήσετε τάχιστα ούτως ώστε έστω και καθυστερημένα το έργο να ενταχθεί στην πρώτη πρόσκληση του ΥΠΕΧΩΔΕ που περιλαμβάνει 350 οικισμούς για έργα νέων Βιολογικών και Δικτύων αποχέτευσης με περιθώρια μικρής αύξησης.
    Σύμφωνα με την πρόσκληση αντιμετωπίζονται οριστικά σε όλους τους οικισμούς της χώρας (με πληθυσμό αιχμής άνω των 2000 κατοίκων) την κατασκευή βιολογικών καθαρισμών και τη δημιουργία της απαραίτητης υποδομής δικτύων αποχέτευσης.
    Αρκεί φυσικά να υπάρχουν οι προυποθέσεις.
    Επίσης :
    Μετά από επικοινωνία μου με το ΥΠΕΧΩΔΕ και ειδικά με τον τομέα τεχνικής υποστήριξης όσον αφορά τα έργα του περιβάλοντος και αειφόρου ανάπτυξης μου ανέφεραν ότι προυπόθεση για να ενταχθεί το έργο είναι :
    Τεχνική Μελέτη.
    Επικαιροποιημένη περιβαντολογική Μελέτη.
    Αίτηση στην οποία να αναφέρεται τους λόγους που πρέπει να ανακατασκευαστεί ο Βιολογικός και συγκεκριμένα ότι ο Βιολογικός είναι πέραν της εικοσαετίας πεπαλαιομένος με πολλά προβλήματα και δεν δουλεύει επαρκώς .
    Κάποια παραστατικά της εποχής που κατασκευάστηκε που να αποδεικνύουν ότι το έργο δεν χρηματοδοτήθηκε ξανά με χρήματα της Ευρωπαικής Ενωσης.

    Σημείωση :
    To έργο είχε χρηματοδοτηθεί από τα ΜΟΠ (Μεσογειακά Ολοκληρωμένα Προγράμματα).
    Ετσι λοιπόν τουλάχιστον το έργο της Ανακατασκευής του Βιολογικού μπορεί να ενταχθεί άμεσα αφού υπάρχουν όλες οι προυποθέσεις !!!
    Πρέπει δε να αναφέρω ότι οι συνομιλητές μου (Μηχανικοί περιβάλλοντος) έδειξαν μεγάλη προθυμία και διάθεση να βοηθήσουν τον Δήμο και να εντάξουν το έργο. Τηλέφωνα επικοινωνίας : 2108668287,2106944503, 2106944584 κ. Σταμάτης).

    Ευχαριστώ

    Γ. ΔΡΑΚΑΚΗΣ
    Επικεφαλής Μείζονος Μειοψηφίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή