Δευτέρα 11 Μαΐου 2009

Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η Συλλογικών Φορέων και Πολιτών της Άμφισσας και της Φωκίδας

Γιορτάσαμε και φέτος την επέτειο της απελευθέρωσης του Κάστρου των Σαλώνων, όπως συνήθως με την εξαίρεση του ίδιου του Κάστρου από το εορταστικό πρόγραμμα. Η κατάσταση στην οποία έχει φτάσει το ιστορικό μας μνημείο είναι τραγική και αγγίζει τα όρια της προσβολής της ιστορικής μνήμης.
Για μας είναι αδιανόητο το πρώτο Κάστρο που ελευθερώθηκε κατά την Ελληνική Επανάσταση (10η Απριλίου 1821), ένα μνημείο που διαθέτει πολύ μεγάλη αρχαιολογική αξία, αλλά ταυτόχρονα και πρωτίστως τεράστια ιστορική σημασία για ολόκληρο τον ελληνικό λαό, να ...καταρρέει μέρα με τη μέρα μπροστά στα αδιάφορα μάτια μας.
Επιτέλους, οφείλει η πόλη μας, οφείλει η χώρα μας να περιβάλει με την ελάχιστη οφειλόμενη στοργή το σπουδαίο αυτό μνημείο με την εκπόνηση ενός σοβαρού προγράμματος στερέωσης και αναστήλωσής του, πέραν της ήδη προγραμματισμένης από τη δημοτική μας αρχή αποκατάστασης των βλαβών στο θέατρο και την περίφραξη, μιας κίνησης θετικής μεν και αξιέπαινης, πλην όμως μη σχετιζόμενης με το κεντρικό πρόβλημα της εξελισσόμενης ραγδαία κατάρρευσης του φρουρίου. Την πρωτοβουλία για το έργο ασφαλώς έχουν την υποχρέωση να αναλάβουν οι τοπικές μας αρχές (Δήμος Άμφισσας, Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Φωκίδας), όσον δε αφορά στη χρηματοδότηση αυτού, είμαστε βέβαιοι ότι μπορεί να ενταχθεί σε τρέχοντα προγράμματα (λ.χ. Ε.Σ.Π.Α. – Π.Ε.Π. Στερεάς Ελλάδας).
Αναμένουμε συγκεκριμένη τοποθέτηση του Βουλευτή μας και Υφυπουργού Ανάπτυξης κ. Ιωάννη Μπούγα, του Νομάρχη Φωκίδας, κ. Νικολάου Φουσέκη, του Δημάρχου Άμφισσας, Κ. Ασημάκη Ασημακόπουλου, αλλά ακόμη και του Υπουργού Πολιτισμού, κ. Αντωνίου Σαμαρά.
-----------------------------------------------------------------------------------------------
Άμφισσα, 4 Μαΐου 2009
(Με πρωτοβουλία της Συντονιστικής Επιτροπής Συλλογικών Φορέων της Άμφισσας)

(Πρωτοβουλία της Συντονιστικής Επιτροπής Συλλογικών Φορέων της Άμφισσας)
1. Κινηματογραφική Λέσχη Άμφισσας
2. Πολιτιστικό Κέντρο Φωκίδας
3. Σύλλογος ¨ΕΛΙΑ¨
4. Σύλλογος Εθελοντών Αιμοδοτών Άμφισσας ¨Οι Άγιοι Ανάργυροι¨
5. Εμπορικός Σύλλογος Άμφισσας
6. Σύνδεσμος Εφέδρων Αξιωματικών Νομού Φωκίδας
7. Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Άμφισσας
8. Σύλλογος Γυναικών Άμφισσας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου