Τετάρτη, 22 Απριλίου 2009

Θα βρέξει... μετεωρίτες Με γυμνό μάτι θα απολαύσουμε ένα υπέροχο θέαμα στον ουρανό

ΡΕΠΟΡΤΑΖ:Στέφανος Κρίκκηςskrik@dolnet.gr
ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Τετάρτη 22 Απριλίου 2009

Με φόντο ένα ασυνήθιστο «τάνγκο» ανάμεσα στη Σελήνη και τη λαμπερή Αφροδίτη, κορυφώνεται σήμερα το βράδυ η βροχή των Λυρίδων! Πρόκειται για ένα σμήνος από «πεφταστέρια»- μικρούς μετεωρίτες- που εφορμώντας από τον αστερισμό της Λύρας θα σκορπίσουν σαν πυροτεχνήματα στον ουρανό της χώρα μας, προσφέροντας ένα εξαιρετικής ομορφιάς θέαμα που θα μπορεί ο καθένας να χαρεί.

Το... φλερτ του φεγγαριού με την Αφροδίτη δεν είναι τόσο συχνό. Όταν όμως τα δύο αυτά ουράνια σώματα αποφασίσουν να συνταιριάξουν, τότε προσφέρουν στον νυχτερινό ουρανό μια αξιοζήλευτη παράσταση. Το φεγγάρι δεν έχει γεμίσει ακόμη, ενώ η Αφροδίτη είναι ο πιο λαμπερός πλανήτης στον ουρανό. Τα νέφη θειικού οξέος στην ατμόσφαιρά της που αποτελείται από διοξείδιο του άνθρακα και άζωτο, ανακλούν την ηλιακή ακτινοβολία που δέχεται κι έτσι δεσπόζει στον ορίζοντα ως ο πιο φωτεινός πλανήτης. Καθώς μάλιστα βρίσκεται κοντύτερα στη Γη από οποιονδήποτε άλλο πλανήτη- μας πλησιάζει ακόμη και σε απόσταση 38 εκατομμυρίων χιλιομέτρων - η Αφροδίτη προσκαλεί τη Σελήνη σε έναν ουράνιο χορό ρίχνοντας ... το φως της στη Γη.

Σε ορισμένες περιπτώσεις το φως είναι τόσο λαμπερό, ώστε κάποιοι νομίζουν ότι κάτι παράξενο συμβαίνει στον ουρανό! «UFΟ! Αυτό νόμιζαν πως είδαν και μας πήραν τηλέφωνο νομίζοντας ότι τους ακολουθεί ένας ιπτάμενος δίσκος...», λέει στα «ΝΕΑ» ο έμπειρος αστρονόμος στο Αστεροσκοπείο Αθηνών, κ. Νίκος Ματσόπουλος. «Θυμάμαι χαρακτηριστικά την περίπτωση ενός κυρίου που μας πήρε τηλέφωνο στην Πεντέλη, λέγοντας ότι βρίσκεται στην Αττική Οδό οδηγώντας προς το αεροδρόμιο και πως βλέπει από πάνω του ψηλά στον ουρανό ένα έντονο φως που τον ακολουθεί... Του εξηγήσαμε πως δεν πρόκειται για κάτι παράδοξο, αλλά για την Αφροδίτη που είναι ιδιαίτερα λαμπερή. Δεχτήκαμε και άλλα τηλεφωνήματα για τον ίδιο λόγο και είπαμε στον κόσμο ότι πρόκειται για ένα πολύ όμορφο θέαμα που αξίζει να το χαρούν χωρίς να ανησυχήσουν».

Βεντάλια πυροτεχνημάτων
Έτσι λοιπόν, την ίδια στιγμή που η Αφροδίτη θα συμπορεύεται με το φεγγάρι, ένα σμήνος μετεώρων, οι Λυρίδες, θα ξεπηδά από τον αστερισμό της Λύρας με ταχύτητα μεγαλύτερη από 170.000 χιλιόμετρα την ώρα, και θα εισέρχεται στην ατμόσφαιρα της Γης σαν μια βεντάλια πυροτεχνημάτων. Τα μετέωρα αυτά είναι μικροσκοπικά σωματίδια βάρους περίπου ενός γραμμαρίου, τα οποία αποτελούν μέρος από την ουρά του κομήτη Θάτσερ, που πέρασε κοντά από τον πλανήτη μας το 1861. Εκείνη την εποχή, στις 5 Απριλίου 1861, τον ανακάλυψε ο Αμερικανός καθηγητής Α. Ε. Θάτσερ στην πόλη της Νέας Υόρκης και γι΄ αυτό του έδωσε και το όνομά του. Ο κομήτης θα ξαναπεράσει το 2276, καθώς η διάρκεια της τροχιάς του γύρω από τον Ήλιο είναι 415 χρόνια, όμως σωματίδια από την ουρά του από το τελευταίο πέρασμα τον 19ο αιώνα παρέμειναν στο Διάστημα και τροφοδοτούν το σμήνος των Λυρίδων.

Η βροχή των διαστημικών πυροτεχνημάτων αρχίζει μόλις ο πλανήτης μας περάσει μέσα από τη σκόνη της ουράς του κομήτη. Ανάλογα με το πόσο πυκνή θα είναι η σκόνη στο σημείο που θα τη συναντήσει η Γη, τόσο πιο έντονος θα είναι και ο βομβαρδισμός των μετεώρων! Επιστήμονες της ΝΑSΑ εκτιμούν ότι τη σημερινή μέρα θα βλέπουμε στον ουρανό κατά μέσο όρο 20 μετέωρα την ώρα που καθώς θα διασχίζουν με ταχύτητα τον ουρανό θα αφήνουν πίσω τους μια λαμπερή ουρά που θα φεγγοβολεί για μερικά δευτερόλεπτα.

ΝΟΜΙΖΟΥΝ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ UFΟ

Σε ορισμένες περιπτώσεις το φως είναι τόσο λαμπερό, ώστε κάποιοι νομίζουν ότι κάτι παράξενο συμβαίνει στον ουρανό, όπως η παρουσία UFΟ


Καλύτερα φαίνεται χωρίς κιάλια

«ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΑνα παρατηρούμε τα μετεωρικά σμήνη με γυμνό μάτι και όχι με κιάλια», λέει στα «ΝΕΑ» ο κ. Νίκος Ματσόπουλος. «Ο λόγος είναι ότι κοιτώντας τον ουρανό με γυμνό μάτι, έχουμε καλύτερη εποπτική εικόνα του ορίζοντα που ανέρχεται μέχρι τις 120 μοίρες. Αντιθέτως, αν χρησιμοποιήσουμε ένα ζευγάρι κιάλια για την παρατήρηση, τότε το οπτικό μας πεδίο περιορίζεται στις 3 μοίρες χωρίς μάλιστα να μπορούμε εύκολα να “κεντράρουμε” με τον φακό το σημείο του ουρανού που ξαφνικά εμφανίζεται το μετέωρο». Οι Λυρίδες πήραν την ονομασία τους από τον αστερισμό της Λύρας, επειδή αν ενώσει κανείς νοητά τις τροχιές τους φαίνεται να προέρχονται από αυτόν και πιο συγκεκριμένα από τον αστέρα Βέγα, που ανήκει στον ίδιο αστερισμό, ο οποίος είναι το λαμπερότερο αστέρι του καλοκαιρινού ουρανού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου