Παρασκευή 24 Απριλίου 2009

Αιγιαλός - Παραλία: Αξιοποίηση από δήμους και κοινότητες

Παραχωρείται απευθείας και με αντάλλαγμα στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) πρώτου βαθμού της χώρας, το δικαίωμα της απλής χρήσης κοινόχρηστων χώρων αιγιαλού, παραλίας, όχθης και παρόχθιας ζώνης μεγάλων λιμνών και πλεύσιμων ποταμών, που βρίσκονται στα όρια της διοικητικής τους περιφέρειας, σύμφωνα με απόφαση των υφυπουργών Εσωτερικών, Θανάση Νάκου, και Οικονομίας και Οικονομικών, Αντώνη Μπέζα. Το δικαίωμα αυτό επιτρέπεται να μεταβιβαστεί μερικά ή ολικά από κάθε ΟΤΑ σε δική του αμιγή δημοτική ή κοινοτική επιχείρηση.

Η απευθείας παραχώρηση γίνεται για ... την άσκηση δραστηριοτήτων που εξυπηρετούν τους λουόμενους ή την αναψυχή του κοινού (όπως εκμίσθωση θαλάσσιων μέσων αναψυχής, καθισμάτων, ομπρελών, λειτουργία τροχηλάτου αναψυκτηρίου κ.λπ.) και ισχύει μέχρι 31-12-2012.

Το παραχωρούμενο δικαίωμα απλής χρήσης των κοινοχρήστων χώρων αιγιαλού, παραλίας, όχθης και παρόχθιας ζώνης μεγάλων λιμνών και πλεύσιμων ποταμών στους ΟΤΑ ή τις επιχειρήσεις τους, υπόκειται σε αντάλλαγμα, το οποίο ορίζεται σε ποσοστό 20% επί των εσόδων που πραγματοποιεί ο ΟΤΑ ή η επιχείρηση, τόσο από την άσκηση των δραστηριοτήτων που αναφέρονται παραπάνω όσο και από τα μισθωτικά ανταλλάγματα τρίτων.

Σύμφωνα με την απόφαση, απαγορεύεται οποιαδήποτε επέμβαση που αλλοιώνει τη φυσική μορφολογία και τα βιοτικά στοιχεία των χώρων αιγιαλού, παραλίας, όχθης και παρόχθιας ζώνης, καθώς και τον κοινόχρηστο χαρακτήρα τους, όπως η ανέγερση κάθε είδους κτίσματος ή η τοποθέτηση κατασκευής που συνδέεται σταθερά με το έδαφος, καθώς και η τοποθέτηση σκηνών και η στάθμευση τροχόσπιτων, αυτοκινήτων κ.λπ.

Οι ΟΤΑ υποχρεούνται να μεριμνούν για τον καθημερινό καθαρισμό των κοινόχρηστων χώρων και για την εξασφάλιση της καθαριότητας και της αισθητικής της ακτής και του περιβάλλοντος χώρου, ενώ στις υποχρεώσεις τους εντάσσεται και η χρήση υλικών εναρμονιζόμενων με το περιβάλλον, όπως ξύλο και ύφασμα.

Οι ΟΤΑ, μέσω των εντεταλμένων οργάνων τους (δημοτική αστυνομία, φύλακες, επιτηρητές, οδοκαθαριστές κ.λπ.), έχουν υποχρέωση, σε κάθε περίπτωση που διαπιστώνουν καταπατήσεις ή αυθαίρετες επεμβάσεις, να ενημερώνουν άμεσα τις κατά τόπου αρμόδιες Κτηματικές Υπηρεσίες, προκειμένου αυτές να προβούν στη λήψη μέτρων προστασίας, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην κείμενη νομοθεσία.
Από Naftemporiki

2 σχόλια:

  1. ΓΙΑ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΤΩΡΑ,ΘΑ ΔΙΟΡΘΩΘΕΙ Η ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΗ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΛΙΑ ΙΤΕΑΣ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πιο πιθανό είναι να εγκαταλείψει η παραλία την ...Ιτέα.

    Νομίζω οτι θα πάρουν επίσημες θέσεις στην παραλία πλέον, τραπεζοκαθίσματα απο ταβένες και καφετέριες και δεν θα μείνει χώρος ούτε για την πετσέτα μας.

    Αν τους βολεύει θα βάλουν τραπέζια ακόμα και μέσα στην θάλασσα

    ΑπάντησηΔιαγραφή